2021 januari 02 Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur is kandidaat Tweede Kamerlid voor Code Oranje. ’Maar mijn ambitie is dat Behoorlijk Bestuur de grootste partij in Den Helder wordt mag gaan besturen’

Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur is kandidaat Tweede Kamerlid voor Code Oranje. ’Maar mijn ambitie is dat Behoorlijk Bestuur de grootste partij in Den Helder wordt mag gaan besturen’

Je kan het nieuwe jaar maar beter goed beginnen. Sinds kort heeft Behoorlijk Bestuur voor Den Helder & Julianadorp een groot landelijk netwerk van Vlissingen tot het hoge Noorden zijn er ondertussen veel lokale, raads en statenleden aangesloten bij Code Oranje

NHD vandaag
 
Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur is kandidaat Tweede Kamerlid voor Code Oranje. ’Maar mijn ambitie is dat Behoorlijk Bestuur de grootste partij in Den Helder wordt en ik wethouder’

Sylvia Hamerslag: ,,Het volk moet het voor het zeggen hebben.’’

DEN HELDER
Sylvia Hamerslag, fractievoorzitter van Behoorlijk Bestuur, is kandidaat Tweede Kamerlid voor Code Oranje, de partij van Richard de Mos. Zij staat op de elfde plaats. Maar haar ambitie is om in 2022 wethouder in Den Helder te worden.
Hamerslag is het tweede Helderse gemeenteraadslid dat naar de Tweede Kamer wil. Ook Harmen Krul, fractievoorzitter van CDA Den Helder, is in de race voor het Kamerlidmaatschap.
,,Ik wilde me aanvankelijk aansluiten bij 50Plus, mijn sollicitatiebrief had ik al gereed. Ik wilde graag een lijntje naar Den Haag hebben. Maar toen ontstond er gesteggel in de partij en Henk Krol stapte op. Toen ben ik afgehaakt, de brief heb ik niet verstuurd.’’
 
Gecharmeerd
Hamerslag zegt dat zij Richard de Mos, de politiek leider van Code Oranje, al een tijdje volgde. ,,Ik ben gecharmeerd van zijn ombudspolitiek. Behoorlijk Bestuur kaart ook problemen aan om die voor de burgers op te lossen. Net als Code Oranje benaderen wij politiek vanuit de burger. Wij willen dat de politiek doorzichtiger wordt, wij willen af van dat schimmige. In Den Helder stemt minder dan vijftig procent van de kiesgerechtigden. Terwijl onze oma’s en opa’s hebben gevochten voor dat stemrecht. Wij zijn voorstanders van referenda, meer inspraak.’’
Vanuit Code Oranje kreeg zij de vraag voorgelegd hoe Behoorlijk Bestuur staat tegenover de partij staat waar Hamerslag kandidaat voor wilde zijn. ,,Ik heb dat in onze partij besproken en Behoorlijk Bestuur heeft besloten om partner te worden van Code Oranje.’’
 
Vergelijken
Levert dat wat op, een lijntje naar Den Haag? ,,Ons lijntje naar Code Oranje kun je niet vergelijken met de lijntjes van lokale afdelingen naar hun landelijke partijen. Het lijkt misschien op elkaar, maar het is niet hetzelfde. In 2018 mocht ChristenUnie van de partijtop geen coalitie vormen met PVV Den Helder. Dat wordt van bovenaf besloten. Dat zul je bij Code Oranje niet krijgen. Alle lokale vertegenwoordigingen bepalen samen waar Code Oranje voor staat, het is dus niet zo dat de partij bepaalt wat wij moeten doen.’’
Of zij staat te trappelen om naar de Tweede Kamer te gaan? ,,Nou, volgens de peilingen staat Code Oranje op 1 tot 3 zetels. Natuurlijk ga ik campagne voeren voor Code Oranje, maar ik vind het belangrijker dat op de partij wordt gestemd dan dat ik word gekozen.’’
 
Zat
Haar ambitie ligt niet in Den Haag maar in Den Helder, zegt de fractievoorzitter van Behoorlijk Bestuur. ,,Onze inwoners zijn de manier waarop de huidige en vorige coalities politiek voeren zat. Er wordt voor de verkiezingen van alles beloofd, maar als de partijen er eenmaal zitten worden die beloften vergeten. Daarom denk ik dat Behoorlijk Bestuur bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 de grootste partij in Den Helder wordt. Mijn ambitie is om wethouder wijkgericht werken en verkeer en vervoer te worden. Wijkgericht werken moet leiden tot beter contact met de inwoners, nu is het een kerstboom die is opgetuigd met dure managers.’’
 
Schapendijkje
Hamerslag zegt dat het vertrouwen in de politiek hersteld moet worden. ,,Daar wil ik aan bijdragen. Democratie betekent dat het volk de baas is, maar in Den Helder merk je daar niets van. Neem de verkeersveiligheid op het Schapendijkje. Er is geen geld voor verlichting, terwijl dat in de gesprekken met betrokken burgers wel is beloofd. Daar zakt dus mijn broek van af. De coalitie maakt verkeerde keuzes. Waarom moet er zoveel geld naar bijvoorbeeld Port of Den Helder? De haven is belangrijk, maar zoveel werkgelegenheid levert het havenbedrijf niet op. Port of Den Helder komt meer geld bij de gemeente halen dan dat het oplevert.’’
Zij vindt dat er een eind moet komen aan het fenomeen dat ambtenaren achter de schermen aan de touwtjes trekken. ,,Wethouders moeten hun rug recht houden. Den Helder wordt geregeerd door ambtenaren. Je kunt als wethouder een idee hebben, maar dan komt er een ambtelijk advies dat er heel anders uitziet. Bij ambtenaren moet duidelijk landen dat zij in dienst zijn van de inwoners van Den Helder. En dat het volk bepaalt welke richting het op moet.’’
 
Drie zetels
Behoorlijk Bestuur begon deze raadsperiode met één zetel. Toen lijsttrekker Michiel Wouters wethouder werd namens Beter voor Den Helder, nam Hamerslag zijn plek in de gemeenteraad in. Dit jaar stapte Leo van Esdonk over van PVV naar BB. Later sloot Mirjam Dijk zich bij Behoorlijk Bestuur aan. Zij had Fractie Dijk gevormd nadat zij uit de VVD was gestapt. Behoorlijk Bestuur telt nu dus drie zetels.
 

Behoorlijk Bestuur heeft de ambitie om de grootste partij in de gemeenteraad te worden.

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons

 Voor meer NIEUWS klik HIER

Wie zijn wij? klik HIER