2021 september 01 Blog: Een half jaar verder: ‘Het digitale debat.’

Blog: Een half jaar verder: ‘Het digitale debat.’

Het ‘zomerreces’ van de politiek is voorbij, de vakanties zijn geweest, iedereen zou uitgerust moeten zijn. Maarja, de kranten gaan door, social media gaat door, de vragen blijven binnenkomen van Helderse en Dorpse inwoners, politiek staat eigenlijk nooit stil. Een half jaar verder, heerlijk vind ik het!

De afgelopen weken moest er natuurlijk al voorbereid worden op deze week, ik had er zin in. Het zou mijn debuut worden in het stadhuis. Dus (web)cam aan de kant, de hond hoefde niet te stil te zijn, de papegaai niet eerder naar bed, het voor het eerst ‘echt’ kennis maken met de collega’s van andere partijen, samen met mijn partijgenoten snel kunnen overleggen over een bepaald onderwerp in plaats van: WhatsApp, maar vooral echt kunnen luisteren naar elkaar, ik zie je en ik hoor je. Helaas, ik moet nog even geduld hebben, we starten iets later met een eerste fysieke commissievergadering.

Dus digitaal moesten er weer flink wat punten besproken worden. Aangezien er maar 1 commissielid per onderwerp mag spreken per punt, want dat is wenselijk voor de goede orde, had ik afgesproken dat ik over inkoop en aanbesteding zou debatteren. Daarnaast zou ik ook debatteren over een initiatiefvoorstel over inspraak van burgers en als laatst over de werkwijze van de raad.

Het mooie van de inkoop en aanbesteding was dat, dit in een eerdere commissie waar ik ook deel van uitmaakte, onze mening al had kunnen ventileren. Er ligt nu een voorstel klaar, met wat alle partijen aangegeven hebben in de vorige commissie, plus waar men denkt goed aan te doen. Wat mij wel opviel, wat later op de avond ook aan bod zou komen, was dat wij meer debat willen in de commissie. Ik begrijp dat wel. Den Helder is niet in 1 dag gebouwd, tevens helpt het digitaal communiceren ook niet echt mee, om een goed debat te kunnen voeren. Maar dan verbaas ik me toch.

Met de wensen van de fractieleden in mijn gedachte, pas ik mijn betoog aan. Onze mening vertel ik, maar op zo’n manier dat er misschien wel een discussie of debat uit voort kan komen. Ik probeer het zelfs op 3 manieren te verpakken, ik zie wel welke aanslaat! Vol goede moed en overgave, (voor zover dat kan, vanachter een computer en kijkend naar het beeldscherm) doe ik mijn betoog.

  • Ik begin met een vraag, of er iets niet mist in dit voorstel, waarvan onze mening is, baadt het niet, schaadt het niet om dit op te schrijven. Wij willen bijvoorbeeld dat meer ‘lokale’ inwoners een kans krijgen op werk, waarvan dit een mooie mogelijkheid zou kunnen zijn, dit dieper op te schrijven in het beleid? (de wens is de gedachte)
  • Een andere manier om het debat aan te zwengelen was; een tip voor het college. Dit kan natuurlijk nooit kwaad, misschien komt er wel wat moois uit. Dus het was voor ons niet een breekpunt, maar wel een mooie wens voor inspraak en evaluatie voor inwoners en ondernemers. Dus het idee erachter was, bij een project, stel wat vragen op en stel die aan de direct betrokkenen of omwonenden zodat je een goed referentiekader hebt.
  • Als laatste, om het debat wat andere kleur te geven, ook een soort aankondiging. Aan de hand van de antwoorden, kunnen we zien of we dit nog dieper moeten bespreken met ons allen. We missen als fractie zijnde namelijk wel, wat dit college doet om de ‘beste’ mensen te vinden. Zeker voor ondernemers die niet bekend zijn bij onze gemeente. Wat ons betreft zou er een extra alinea in moeten, hoe wij onze ‘lokale helden’ het beste kunnen bereiken, ons klantenbestand groter te maken, iedereen een kans gevend. Wij willen een project, dus wij zoeken de beste?

Vanachter diezelfde computer, hoop ik op een mooi debat met de commissie, zeker met wat komen gaat. Maar wat gebeurd er, een juridisch-technische vraag wordt beantwoord met ‘we komen hierop terug.’ Voor de rest… Niets. Mooi verhaal verteld, niemand luistert. Ook al is dit niet de taak van de wethouder, ik vind het jammer dat niemand het opviel of met mij erover wilde praten. Geen één manier sloeg dus aan. Hoe dan?

De raadsleden geven aan, meer debat te willen in de commissie en minder technische vragen. Maar debat voer je met minimaal twee mensen die standpunten uitwisselen. Als ik een speech heb of voor de bühne wil spreken, dan ga ik wel op een kistje staan, tijdens de juttersmarkt ofzo. Het zij dan zo, misschien toch maar amenderen, hopelijk dan in de raad het debat?

Nog geen 10 minuten later, een debat over het debat voeren in de commissie. We kregen het einde van de middag nog een epistel van een raadslid binnen. Hier moeten we het over gaan hebben. Nu werden wij als fractie door dezelfde raadsman ooit verweten, iets te laat hebben opgestuurd, maar soms: ‘pot verwijt de ketel’. Het stuk was prima.

Ik zag, ik luisterde, ik vernam, ik analyseerde en ik neem het in me op. Wat een gepraat. We vinden allemaal hetzelfde, we doen er alleen niets mee?

Ik als commissielid, moet spreken als zijnde raadslid, het debat aangaan met doorgewinterde raadsmannen en -vrouwen, over een enquête van raadsmannen en -vrouwen en wat zij ervan vinden.

Deze discussie; prachtig om te zien, dient alleen niet in de commissie, maar onder de raadsleden zelf gevoerd te worden. Eindelijk debat! (Zij vullen toch de enquête in?) Ik voelde me alleen niet geroepen iets te zeggen, als we net kansen genoeg gehad hebben om te laten zien hoe het dan wel moet… Luister naar elkaar, niet alleen naar jezelf.

Als de raad vindt, dat wij als commissieleden, minder technische vragen mag/moet stellen, dan doen we dat toch? Als de raad meer debat wilt, dan doen we dat toch?

Maarja, 10 minuten eerder ook niet gelukt… Zoals ik al zei, Den Helder is niet in 1 dag gebouwd.

Dit is dan nog maar 2 uurtjes vergaderen. Weer een hoop stof tot nadenken. De laatste notities op papier uitwerken en door naar dinsdag MO, woensdag SOB, donderdag APV.

Om geen boek te schrijven over 1 week, sluit ik nu mijn blog maar af. (Ik weet er het fijne niet van, dit is mijn eerst blog, dus geen idee hoe lang dit mag/moet zijn)

Ik heb het wel weer fantastisch ervaren. Ik vind het geweldig om te doen. Ik blijf mijn steentje bijdragen en proberen positief iets te kunnen betekenen. (Hoop alleen wel snel fysiek)

P.s. Om toch terug te komen op woensdag SOB, voor de nieuwsgierigen en diegene die graag mensen helpen herinneren; De nadruk zal wel liggen op ‘bijna’ flyeren voor mr. Pastoor. Maar het mag altijd wethouder!

 

 

 

Behoorlijk Bestuur heeft de ambitie om de grootste partij in de gemeenteraad te worden.

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons

 Voor meer NIEUWS klik HIER

Wie zijn wij? klik HIER