2021 november 17 Behoorlijk Bestuur zet de coalitiebesprekingen van volgend jaar nu al op scherp: ’Wij willen geen stadhuis op Willemsoord. Dat is voor ons een absoluut breekpunt’

Behoorlijk Bestuur zet de coalitiebesprekingen van volgend jaar nu al op scherp: ’Wij willen geen stadhuis op Willemsoord. Dat is voor ons een absoluut breekpunt’

✅Vandaag pagina groot in het NHD
⤵️
 
Lijsttrekker Sylvia Hamerslag verwacht dat Behoorlijk Bestuur de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar wint.
© Foto RedMouse
Delano Weltevreden
 
DEN HELDER
Over vier maanden weten we pas wie de gemeenteraadsverkiezingen heeft gewonnen. En dan duurt het nog even voordat er een nieuw college is. Lijsttrekker Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur slaat desondanks nu al stevige piketpaaltjes. Haar partij weigert samen te werken met partijen die vinden dat het stadhuis op Willemsoord moet komen. ,,Dat is voor ons een absoluut breekpunt.’’
Hamerslag gaat ervan uit dat de partij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de meeste zetels haalt en in het college komt. ,,De inwoners van Den Helder zijn helemaal klaar met deze coalitie en dit college’’, weet zij. Afhankelijk van het aantal zetels dat de partij krijgt, zijn Hamerslag en fractiegenoot Leo van Esdonk in elk geval wethouderskandidaten.
 
Het nieuwe college met Behoorlijk Bestuur moet voorkomen dat er een stadhuis op Willemsoord komt, benadrukt Hamerslag. ,,We kunnen niet in een college gaan zitten met partijen die vinden dat het wél moet. Dat is voor ons een absoluut breekpunt. En wij draaien niet. Dat bewaak ik heel scherp.’’
 
Heel lastig
Jullie sluiten dus alle huidige coalitiepartijen uit die het besluit hebben genomen om het stadhuis op Willemsoord te vestigen? Maken jullie het niet op voorhand heel lastig om een nieuw college te vormen?
Hamerslag: ,,Het plan voor een stadhuis op Willemsoord wordt gewoon onderdeel van de coalitie-onderhandelingen. En dan zien we wel wie er met ons meebeweegt. Iedereen weet wat ons standpunt is. Als wij groter of de grootste worden, zijn de stem en de mening van de kiezers leidend. De kiezers mogen zich in maart hierover uitspreken.’’
Schrappen kan, natuurlijk. Maar er is een contract gesloten met een aannemer voor het verbouwen van de gebouwen 66 en 72 op Willemsoord. En de aannemer is al met voorbereidend werk begonnen. Als je de bouw van het stadhuis stillegt, krijg je een schadeclaim aan je broek.
Hamerslag: ,,We moeten nog onderzoeken wat wij precies kunnen doen. Als we niet onder het contract uit kunnen en het gebouw wordt opgeleverd, wordt het in elk geval niet als stadhuis gebruikt. We gaan er een invulling voor zoeken die past bij het historische en nautische karakter van Willemsoord en bij de visie die destijds voor dat gebied is ontwikkeld.’’
 
Maar als het stadhuis niet op Willemsoord komt, waar dan wel?
Hamerslag: ,,Wij vinden dat de huidige situatie gehandhaafd moet worden. De stadhuislocaties aan de Verkeerstorenweg en de Kerkgracht voldoen prima. Natuurlijk vindt het huidige college dat er nog miljoenen bij moeten om het huidige stadhuis op Kooypunt geschikt te maken. Maar dit college beweert van alles om de komst van een stadhuis op Willemsoord te rechtvaardigen.’’
 
Accepteren
Als Beter voor Den Helder, voorstander van het stadhuis, met Behoorlijk Bestuur wil regeren zal die partij ook moeten accepteren dat Michiel Wouters niet opnieuw wethouder kan worden, benadrukt Hamerslag. ,,We spreken een veto uit over Michiel Wouters als wethouder in een college waar wij deel van gaan uitmaken. We kunnen onmogelijk samenwerken met iemand tegen wie wij binnenkort een motie van wantrouwen indienen. Ik denk dat Carlo Assorgia (fractievoorzitter van BvDH, red.) wel weet hoe wij over Michiel Wouters denken.’’
Inmiddels zijn de eerste tien kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen bekend. Opvallend is de naam van Marcel Karhof, voormalig partijprominent van de Stadspartij. Verder op de lijst prijken de namen van ex-Stadspartijers Ed Schotman en ondernemer Daan Groot. En die van Paul Koopman die de Stadspartij in de vorige bestuursperiode verruilde voor Beter voor Den Helder. Hamerslag: ,,We hebben ook een denktank waar onder anderen hotelier Wijnhold Bos, jurist Rob Koster, oud VVD-wethouder Bernard Fritzsche, Roel Prins (oprichter Behoorlijk Bestuur, red.), oud deurwaarder Loes Vermeer, oud ondernemer Lex Duijvelshof en Dirk Reitsma (allen voorheen CDA, red.) en oud huisarts Prudence Rümke in zitten. Dat zijn onze lijststuwers. Het zijn allemaal mensen met een enorme kennis en ervaring die ons over van alles en nog wat adviseren. Voor ons zijn zij heel waardevol. We hebben op onze lijst ook ondernemers als Gerrit Kooij en Marcel Duyzer staan. Ondernemers zijn het zat dat bepaalde opdrachten naar ondernemers van buiten de stad gaan.’’
 
Bloedgroepen
Gaat dat wel goed straks, met al die verschillende bloedgroepen in één partij? ,,Ik denk het wel. De oude politiek ging uit van links, rechts of in het midden. Wij gooien het open. Behoorlijk Bestuur is de partij voor iedereen met gezond verstand en rechtvaardigheidsgevoel. En zeker voor iedereen die de beginselen van behoorlijk bestuur als uitgangspunt heeft. Leo van Esdonk komt van de PVV. Mirjam Dijk en Adriana Hogendoorn zaten bij de VVD. Paul Koopman zat bij Beter voor Den Helder, Loes Vermeer bij CDA. Al die mensen voelden zich bij hun vorige partijen niet meer thuis en herkennen zich in Behoorlijk Bestuur. Wij willen iets neerzetten waar al die mensen zich wél thuis voelen. Met z’n allen bepalen wij de koers. En wij draaien niet.’’
Het valt wel op dat er nogal wat uitgesproken tegenstanders van het stadhuis op Willemsoord op de kandidatenlijst staan. Is Behoorlijk Bestuur nu de anti-stadhuispartij?
Hamerslag: ,,Daarmee zou je onze partij tekort doen. Wij zijn geen one-issuepartij, een partij die zich op één onderwerp richt. Wij hebben ook een visie op de WMO, op wijkgericht werken, de verbonden partijen, de energietransitie, duurzaamheid. Die ideeën willen wij uitvoeren wanneer wij straks in het college zitten.’’
 
Lijst Prins
Behoorlijk Bestuur is opgericht door Roel Prins. Hij was gekozen op de lijst van Leefbaar Den Helder en ging kort na de verkiezingsuitslag zijn eigen weg. Lijst Prins werd Prins voor Behoorlijk Bestuur en uiteindelijk Behoorlijk Bestuur. Nadat Prins de politiek had verlaten werd Michiel Wouters het gezicht van de partij. Na de verkiezingen van 2018 is Wouters wethouder geworden namens Beter voor Den Helder. Sylvia Hamerslag nam de raadszetel van Wouters in.
 

Behoorlijk Bestuur heeft de ambitie om de grootste partij in de gemeenteraad te worden.

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons

 Voor meer NIEUWS klik HIER

Wie zijn wij? klik HIER