Video, woordvoering: Verbonden partijen, Wij staan voor meer regie bij de gemeente.
Zoals altijd bekijken wij ook deze constructies met de vuistregel ‘wat schieten onze inwoners hier mee op?’Wij staan voor meer regie bij de gemeente. Ons commissielid Ruud van Gimst hield woordvoering.
Port of Den HelderWat Port of Den Helder betreft heeft Behoorlijk Bestuur eerder vragen gesteld over de borgstelling en financiële risico’s van de gemeente met betrekking tot investeringen in de haven en om zorgvuldig om te gaan met gemeentelijke middelen. Wij staan erop dat havenontwikkelingen niet leiden tot lastenverzwaring voor inwoners zonder dat hier betrouwbare baten tegenover staan. Wij vragen om duidelijke communicatie over de duurzame impact van activiteiten bij Port of Den Helder zoals biogasinstallaties en waterstofproductie en pleiten ervoor dat nieuwe industriële activiteiten in balans blijven met de belangen van de omwonenden. Omdat methaan kan vrijkomen tijdens de productie van biogas zijn strenge emissiecontroles essentieel. De bezwaarprocedure liep tot 14 december 2023. Maar zijn de omwonenden ingericht over de schadelijke uitstoot die biogas met zich meebrengt, of worden deze hierover pas later geïnformeerd?
Het ontwikkelen van ruimte in de zeehaven en het maritiem cluster is cruciaal om de aansluiting op de offshore windpark te behouden. De samenwerking met de Koninklijke Marine en de provincie Noord-Holland richt zich op het versterken van sociale en economische positie van Den Helder. Externe ontwikkelingen zoals verduurzaming en walstroomvoorzieningen, ingebouwde kapitaalintensieve investeringen waarvoor Port of Den Helder samenwerkt met de externe partijen, zijn in dit kader de benodigde vergunningen al rond?
Zeestad
Onze partij is altijd duidelijk geweest: wij willen geen Zeestad 2.0. Hoewel Zeestad een belangrijke rol heeft gespeeld in de stedelijke vernieuwing, vinden wij dat het tijd is gekomen om de regie terug te nemen naar de gemeente. De gemeente kan als publieke bron de belangen van onze inwoners beter vertegenwoordigen dan een externe partij. Het gaat hier om erfgoed dat het hart van onze stad beïnvloedt; daarom pleiten wij voor directe gemeenschappelijke regie waarbij transparantie en verantwoording aan de raad en inwoners centraal staan. Wij maken ons zorgen over de financiële implicaties van de voorgestelde reorganisatie. Elke euro die naar een externe partij gaat, vloeit niet direct terug naar onze gemeenschap. Door de regie zelf in handen te houden, kunnen we de middelen effectief toepassen en overheidskosten vermijden. Het behoud en ontwikkeling van erfgoed vraagt om flexibiliteit. Een externe organisatie als Zeestad kan dit verplaatsen. Directe gemeentelijke regie maakt een sneller en slagvaardiger proces mogelijk. Erfgoedontwikkeling moet een gemeenschapsproject zijn. Lokale ondernemers, culturele organisaties en vrijwilligers kennen onze stad en inwoners het beste en moeten een grotere rol krijgen in dit proces. We pleiten voor het stoppen van de samenwerking met Zeestad en een model waarin de gemeente de volledige regie heeft over de ontwikkeling van ons erfgoed. Alleen zo komt deze ten goede aan onze inwoners en de lokale gemeenschap.
Willemsoord BV
Als partij staan wij voor transparantie, goed bestuur en verantwoordelijke financiële keuzes. Vanuit die waarde willen wij onze acceptatie toelichten over de voorgestelde plannen rondom het erfgoedbeheer. De voorgestelde reorganisatie tussen Willemsoord BV en de Stichting Erfgoed Den Helder sluit aan bij onze visie. Wij pleiten voor een gelijkwaardige verdeling van verantwoordelijkheden met toezicht van het college om bureaucratie te vermijden. We maken ons zorgen over de structurele extra bijdrage van 1 miljoen per jaar vanaf 2025. Dit mag geen extra last worden voor onze inwoners. Wij dringen dan ook aan op strenge financiële controle en willen dat elke investering in het erfgoed een duidelijke economische en culturele meerwaarde oplevert. Hierbij vullen wij nog aan de mogelijkheden voor aanvragen van subsidies en ondersteuning. Wij weten inmiddels dat er een subsidiepotentieel is van 1,5 tot 3 miljoen en we weten dat dit ook in goede handen is bij Willemsoord BV. De rol van vrijwilligers is essentieel voor ons erfgoed. Wij willen dat hun betrokkenheid gewaarborgd blijft en dat zij een actieve rol spelen in de verdere ontwikkelingen van activiteiten. De overdracht van het beheer van de openbare ruimte op Willemsoord aan de gemeente moet met voldoende middelen voor verkeersveiligheid, parkeervoorzieningen en evenementenveiligheid gepaard gaan. Wij ondersteunen de versterking van het bestuur van Willemsoord BV en de Stichting Erfgoed Den Helder. Er moeten duidelijke checks en balans zijn om transparant en professioneel bestuur te waarborgen. Duurzaam erfgoedbeheer is essentieel. We vragen dat verduurzaming een prioriteit blijft, inclusief energiebesparing en onderhoud, waarbij de financiële implicaties verder worden uitgewerkt.
Conclusie
We blijven de verdere uitwerking van dit erfgoedplan nauwlettend volgen. Alleen als er plannen besparen, veiligheid en een eerlijke verdeling van middelen zijn, gaan wij akkoord. Ons erfgoed is van onschatbare waarde, maar het beheer daarvan moet ten dienste staan van alle inwoners, nu en in de toekomst.
Luchthaven
Naar aanleiding van de recente ontwikkelingen rond Den Helder Airport en in het bijzonder de aangekondigde huurverhoging, hebben we eigenlijk dringende vragen voor het college. De luchthaven is van groot belang voor de werkgelegenheid in de regio en de ambities van Den Helder als offshore hub. Er is echter onduidelijkheid over de communicatie tussen de betrokken partijen en de rol van het college in deze kwestie. We willen graag weten hoe lang het college op de hoogte is van de huurverhoging en of er al gesprekken gevoerd worden met de raad van bestuur van Den Helder Airport. Daarnaast vragen wij hoe deze huurverhoging zich verhoudt tot maandelijkse betalingen die Den Helder Airport heeft gedaan om Marine Vliegkamp De Kooy open te houden. Ook hebben we zorgen over de toekomst van Den Helder Airport, mede omdat mevrouw Van der Hof tijdens een presentatie aangaf dat zij niet betrokken is bij gesprekken over de toekomst van de luchthaven. Waarom zit de luchthaven niet aan de tafels bij deze cruciale besprekingen? En is hier inmiddels na onze schriftelijke vragen al inzicht in? Verder willen wij graag inzicht krijgen in de stappen die het college onderneemt om het voorbestaan van de luchthaven veilig te stellen. Hoe zorgt het college ervoor dat de toekomst van Den Helder Airport stevig op de agenda staat bij de provincie en de ministeries? Hoe wordt de werkgelegenheid die Den Helder Airport biedt beschermd? Wij vragen het college bovendien of zij overwegen dat de situatie van de luchthaven misschien ondergeschoven is in het licht van de aandacht die de haven heeft gekregen, en wat de strategie is om dit in de toekomst te voorkomen.
Met deze vragen hopen wij een duidelijk beeld te krijgen van de acties en plannen van het college voor het behoud van Den Helder Airport en de economische belangen van onze stad. Er zijn meerdere risico’s, waaronder de afhankelijkheid van de energiemarktontwikkelingen voor de exploitatie van Den Helder Airport en de hoeveelheid te investeren in verduurzaming voor de offshore windmarkt. Ook de hogere vergoeding van het medegebruik vormt een risico voor het voorbestaan van de luchthaven. Samenwerking met de provincie, Defensie en ministeries is nodig om deze risico’s te beperken en het toekomstperspectief te ontwikkelen. Samen met de provincie, Defensie en relevante ministeries wordt gewerkt aan oplossingen die in de tweede helft van 2024 worden besproken met de gemeenteraad. Wij staan erop dat dit een bevredigend resultaat oplevert. Ons is nog ter ore gekomen dat alle NH90’s van de marine op de luchthaven gestationeerd gaan worden. Heeft u dat al meegekregen en wat heeft dit voor impact voor Den Helder?
Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder
Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: uwmeldpunt@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: wmoklachten@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Contact ons, uw mening telt!
Na invullen op bevestigen klikken
Voor meer NIEUWS klik HIER
Wie zijn wij? klik HIER