2025 januari 09 Bewoners aan de Binnenhaven, Zuidstraat en Weststraat blijven de dupe van Tesoverkeer.

Bewoners aan de Binnenhaven, Zuidstraat en Weststraat blijven de dupe van Tesoverkeer.

Bewoners aan de Binnenhaven, Zuidstraat en Weststraat blijven de dupe van Tesoverkeer.

 Bewoners zijn het écht zat.Bewoners aan de Binnenhaven, Zuidstraat en Weststraat blijven de dupe van Tesoverkeer.

 Wij komen mede hierom met een motie. Verder schiet Den Helder compleet door met het doel om milieuzones en een transferium in te stellen.

Noordhollands Dagblad schreef 

Tesoverkeer

Den Helder overweegt milieuzones in te stellen. Vervuilende voertuigen weren. Op gezette tijden is het op Texel én in Den Helder een drukte van jewelste in de veerhaven.

Delano Weltevreden

Den Helder – De mobiliteitsaanpak is bedoeld om in beide gemeenten een aantal doelen te bereiken: het versterken van de economie, het vergroten van de leefbaarheid en het verbeteren van de bereikbaarheid. De gemeente Texel zegt dat het instellen van milieuzones niet voor het eiland geldt. “Het gaat om stedelijke centra.”

De raadscommissie stadsontwikkeling en beheer heeft zich dinsdagavond over de mobiliteitsaanpak gebogen. Het verkeer dat via de Helderse haven naar Texel gaat en regelmatig voor opstoppingen zorgt, is politiek Den Helder al jaren een doorn in het oog.

Te lang gepraat

Behoorlijk Bestuur vindt dat er al te lang wordt gepraat over een oplossing. Commissielid Ron van Wamel stelt voor om het Tesoverkeer via de Ravelijnweg, Waddenzeestraat, Middenweg, Polderweg, Prins Hendriklaan en Kanaalweg naar de veerhaven te leiden. “Dat is snel, efficiënt en goedkoop.” De bewoners van de Binnenhaven, Zuidstraat en Weststraat worden zo verlost van het verkeer en de files. “Die mensen zijn het écht zat.”

PvdA en CDA zien dat niet zitten. Volgens Ben Spandaw (PvdA) kan de door BB voorgestelde aanpak leiden tot verkeersinfarcten op meerdere plekken in Den Helder. Fractie Pastoor vindt het wel een goed idee. Leo van Esdonk: “In de mobiliteitsaanpak staat dat Den Helder en Texel durven te experimenteren. Dat kan dus met de route via de Ravelijnweg.”

Van Esdonk vindt het prima dat Den Helder en Texel met elkaar overleggen. Maar Den Helder zou alvast aan de slag kunnen met het oplossen van parkeerproblemen die Texelgangers in zijn ogen in Den Helder veroorzaken, vindt hij. Samen Actief vraagt daar ook aandacht voor. Maar volgens Alex van der Woerd, strategisch adviseur mobiliteit bij de gemeente Den Helder, is uit onderzoek niet gebleken dat Texelverkeer tot parkeerdruk in de marinestad leidt.

Op het wensenlijstje van GroenLinks staat al heel lang een transferium. Vanaf die plek zijn passagiers met pendelbussen naar de Texelse boot te vervoeren. Wie naar het centrum of Willemsoord zou willen, zou bij School 7 kunnen uitstappen. Met bij het transferium de mogelijkheid om kaartjes voor de boot en musea in Den Helder en op Texel te kopen.

Noodzaak

Hoewel dat transferium in het coalitieprogramma staat, is er nog niets verwezenlijkt. Wethouder Tessa Augustijn (GL) was daarmee belast. Zij zit ziek thuis, wethouder Martin Zuiddam gaat nu over het onderwerp. Fred van Vliet (GL) vindt het vreemd dat het college nu pas onderzoek doet naar nut en noodzaak van zo’n transferium.

Beleidsadviseur Van der Woerd verwacht dat een gezin dat bijvoorbeeld voor een week naar Texel gaat, de auto niet op een mobiliteitshub laat staan. Die term gebruiken de twee gemeenten voor het transferium.

“Dat gezin rijdt met de auto naar het vakantiehuis, dat wordt de hub. Vandaaruit gaan zij Texel met de fiets verkennen. We moeten reëel zijn in hoe dat werkt.”

Paul de Heer (VVD) vraagt zich af waarom een haalbaarheidsstudie naar nut en noodzaak van een mobiliteitshub nodig is. Luchthaven De Kooy fungeert nu ook al als een soort hub voor offshoremedewerkers die met hun eigen auto of met de taxi daar aankomen en vervolgens met een helikopter naar hun werkplek worden vervoerd.

En ook rond grote evenementen als Sail en de Marinedagen kunnen bezoekers op Kooypunt hun voertuigen kwijt en worden zij per bus naar het evenemententerrein vervoerd.

De Texelse wethouder Remko van de Belt zegt dat het belang van de gezamenlijke mobiliteitsaanpak met name van belang is voor een goede relatie met Den Helder.

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER