WIJ LATEN ONS DE MOND NIET SNOEREN, STADSPARTIJ LEGT DEMOCRATIE AAN BANDEN
Vandaag staat in de krant een opiniestuk waarin terecht wordt geschetst hoe de Stadspartij het stellen van schriftelijke vragen wil indammen. Een scherpe en terechte analyse, waar wij ons volledig in kunnen vinden.
Want in plaats van vragen te stellen over wat écht ten koste gaat van tijd én gemeenschapsgeld, zoals bijvoorbeeld:
✅de structurele coalitieoverleggen C1 en C2, waar ambtenaren, wethouders, ambtelijke ondersteuning én zelfs catering bij betrokken zijn.
✅Het Manifest, wat volledig mislukt is.
richt de Stadspartij de pijlen liever op oppositiepartijen die hun controlerende taak wel serieus nemen.
De beantwoording van hun vragen laat ook hierin te wensen over waarin ambtenaren €85 per uur zouden verdienen. Kletskoek uiteraard.
Wij vinden het ronduit zorgwekkend dat een coalitiepartij zélf wil gaan bepalen welke vragen ‘zinvol’ zijn en welke niet. Alsof zij de maatstaf zijn van wat democratie is. Alsof zij mogen beslissen hoe raadsvergaderingen verlopen en wat er besproken mag worden.
De waarheid is: veel besluiten liggen al vast vóórdat de raad bijeenkomt. In besloten coalitieoverleggen worden standpunten afgestemd, wordt overlegd, gelobbyd en geregeld. Daar schuiven wij als oppositie niet aan. Daar wordt de democratie al in de kiem gesmoord. En vervolgens krijgen wij het verwijt dat wij via openbare schriftelijke vragen het debat voeren?
Een gemeenteraad telt 31 leden, niet slechts de helft plus één. Wie de controlerende rol van de oppositie probeert te beperken, heeft lak aan het fundament van onze lokale democratie.
💙❤️Wij zijn gekozen door duizenden inwoners en nemen die taak serieus. Wij stellen onze vragen niet voor de show, maar om grip te houden op beleid, kaders te stellen, en.. ja.. bij te sturen waar dat nodig is.
Want zo hoort het in een democratie.
Niet met schaduwoverleggen en achterkamertjes.
Maar in het volle daglicht. Openbaar. Transparant.
Sylvia Hamerslag
Opinie uit het NHD ⤵️
De Stadspartij vindt dat de lawine aan schriftelijke vragen moet worden ingedamd
Ook onzinnige schriftelijke vragen moeten we maar voor lief nemen
De Stadspartij vindt dat de lawine aan schriftelijke vragen door de gemeenteraad moet worden ingedamd. Kost ambtenaren en het college te veel tijd, kost te veel gemeenschapsgeld, zegt de fractie. Heeft de fractie van Nadine Gatowinas een punt?
De Stadspartij zit in de Helderse coalitie, de meeste schriftelijke vragen komen van de oppositie. De koploper is Behoorlijk Bestuur, op enige afstand gevolgd door Beter voor Den Helder, PVV en Fractie Pastoor.
Sommige vragen slaan volgens de Stadspartij nergens op en worden door bepaalde fracties slechts gesteld om zich te profileren. Dat klopt. Zo zijn over nut en noodzaak van de Seasaw regelmatig vragen gesteld.
Hetzelfde geldt voor ankerplaatsen, containerwoningen voor overlastgevende dak- en thuislozen. Is het erg dat fracties zich willen profileren? Nee, dat is nu eenmaal inherent aan ons politieke systeem. De Stadspartij heeft dat ongetwijfeld ook gedaan.
Coalitiepartijen stellen zelden kritische vragen omdat zij hun eigen coalitie niet willen afvallen, oppositiepartijen willen met kritische vragen juist aan inwoners laten zien dat zij bovenop problemen zitten en de coalitie niet. Het is onderdeel van het politieke spel.
Dan het argument van tijd en geld. Stadspartij vindt dat het beantwoorden van zoveel raadsvragen ambtenaren en leden van het college te veel tijd en geld kost.
De fractie vraagt het college om voor de raad inzichtelijk te maken hoeveel tijd ambtenaren en collegeleden steken in het beantwoorden van raadsvragen en wat dat de gemeenschap kost.
Ruwe schatting
Het college heeft de raad een ruwe schatting gegeven. Aan het beantwoorden van een setje schriftelijke vragen zijn ambtenaren en leden van het college ongeveer 24 uur kwijt.
Dat kost per uur 85 euro.
Vanaf 1 januari 2021 tot en met 15 april 2025 heeft het beantwoorden van raadsvragen en het behandelen van amendementen en moties de gemeenschap naar schatting ruim 1 miljoen euro gekost.
Maar nu komt het. Als de gemeenteraad wil weten hoe het precies zit, kan het college een stagiair dat laten uitzoeken. Die is daar vier tot vijf maanden mee zoet, denkt het college.
Om het setje raadsvragen van de Stadspartij te beantwoorden zijn ambtenaren dus niet 24 uur kwijt, maar vier tot vijf maanden. De Stadspartij kan andere fracties wat dit betreft dus niet de maat nemen.
De gemeenteraad zou het ongenoegen van de Stadspartij bij die fractie moeten laten. Hoewel fractievoorzitter Nadine Gatowinas absoluut een punt heeft dat sommige vragen nergens op slaan, is het stellen van schriftelijke vragen onderdeel van het politieke systeem.
Democratie is niet perfect, maar fracties beperken in het gebruik van bepaalde politieke instrumenten maakt het niet beter.
We moeten zien te leven met de imperfecties van dit systeem of manieren zien te vinden om zo met elkaar samen te werken, dat fracties niet of veel minder de behoefte hebben aan het stellen van schriftelijke vragen. Dat laatste is een mooie politieke uitdaging.
Delano Weltevreden
Behoorlijk Bestuur
18 Maart 2026
Stem Lijst 1
Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder
Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: uwmeldpunt@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: wmoklachten@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Contact ons, uw mening telt!
Na invullen op bevestigen klikken
Voor meer NIEUWS klik HIER
Wie zijn wij? klik HIER