Video, woordvoering: erfgoed, forten, linie en Willemsoord
Tijdens een beeldvormende avond over het erfgoed van onze gemeente werd een presentatie gehouden over de staat van de fortificaties, Willemsoord en de Helderse linies. Wat opnieuw opvalt, is dat het vooral blijft bij praten over praten. Er worden veel woorden gewijd aan plannen, overleg en participatie, maar concrete acties en financiële inzet blijven uit.
Met betrekking tot ons erfgoed is het inmiddels vijf over twaalf. Delen van de linies staan letterlijk op instorten, historische muren brokkelen af en locaties zijn afgesloten vanwege instortingsgevaar. En dat terwijl al jarenlang bekend is wat er nodig is.
De gemeente heeft dit erfgoed structureel laten verslonzen. In plaats van tijdig te onderhouden en te investeren, koos men ervoor om geld en aandacht te richten op andere prestigieuze projecten. Tegelijkertijd nam de gemeente niet de regie, maar richtte ze allerlei organisaties, stichtingen en bv’s op. Het gevolg is dat niemand meer eindverantwoordelijkheid draagt, iedereen naar elkaar wijst en er nauwelijks iets concreets van de grond komt. En belangrijker nog: er hangt geen helder budget aan vast.
Behoorlijk Bestuur roept de gemeente op om verantwoordelijkheid te nemen. Stop met het afschuiven op tussenlagen en constructies. Neem de regie terug, stel duidelijke prioriteiten en doe wat nodig is om ons erfgoed te behouden. Erfgoed red je niet met beleidsteksten, overlegtafels en oeverloze gesprekken, maar met concrete keuzes en actie.
Woordvoering gehouden door Ron van Wamel ⤵️
Eén ding staat als een paal boven water
- Dat we allemaal staan achter het erfgoed
- Dat moet gedragen worden
- Dat moet weer vooruit
- Dat moet behouden worden natuurlijk
- En vooral inderdaad als het gaat om behoud
Het is heel goed als ondernemers zeggen: Dave, je geeft het aan. Als daar al lange tijd een ondernemer in kan zitten, dan is het ook goed voor het behoud van. Maar als ik bijvoorbeeld Westoever neem, dan is de onderneming daar te plaatsen. Dat ziet er goed uit. Dank, dat is echt fantastisch.
Maar ga ik daar 40 meter daarvoor, dan staat daar een muur. Die staat daar in stellage. Die valt gewoon van ellende in elkaar. Dat is erfgoed! Daar hebben we mee te maken.
Ga ik naar voor Dirksz Admiraal, daar beneden kun je al niet meer naar binnen, want dat is erfgoed. Daar mag je niet meer in vanwege instortingsgevaar. Die muur. De grote scheuren. Zo zijn er meerdere punten in Den Helder wat valt onder erfgoed.
Ik heb het over de Rijnwaterkelder. Hoe serieus nemen we dat dan als we daar gewoon een putdeksel daar van weghalen en we gaan er overheen rijden met auto’s?? Er zijn heel veel punten aangegeven voor het behoud van erfgoed. En ik vind het cruciaal belang.
En inderdaad, we hebben geen pot met geld. Maar als ik dit zie: heel veel overleggen.. participatie.. stichtingen… verenigingen… etcetera.
Ik heb eens navraag gedaan en ik ben er destijds al mee bezig geweest. Ook met André Koning in die tijd, of met Kijkduin. Het is het vingertje wijzen, allemaal naar elkaar. Wie vraagt wat aan? Uiteindelijk wordt er niets gedaan…!! Nou, daar ben ik bang voor.
Ik wil eigenlijk weten wat hiervan het resultaat gaat worden. Is dit een stroomschema uiteindelijk? Wat gaat komen van wie vraagt voor wat aan? Of komt hier ook uit voor welk budget wij het over hebben? Want we hebben het over miljoenen. Echt over miljoenen!
En dat doet een beetje denken aan de oplossing voor de Texel-stroming. Het verkeer. We zijn er al 40 jaar mee bezig, maar die oplossing komt maar niet.
Erfgoed hebben we al. Dat ligt er al. We hebben fantastisch erfgoed. Het toerisme die kan komen. Maar dat onderhoud, die hele linie, die moet onderhoud gegeven worden. Dus ik ben heel erg benieuwd: budgetair, hoe is dat echt geregeld?
Ambtenaar⤵️
Duidelijk punt
En dit kunnen we niet op deze beeldvormende avond helemaal beantwoorden. Want dit is echt een beleidsvraag. En het gaat onder andere over uitvoeringsbudgetten. Het gaat deels over Willemsoord en Stichting Erfgoed, deels over overige budgetten. En ik keek even naar mijn collega, maar dit is een van de punten die we meenemen in de bespreeknotitie die op 23 juni voortkomt. Dus punt genoteerd en nemen we mee.
De muur is inderdaad historisch en ook zo slecht dat daar flinke budgetten tegenaan moeten. Het managementteam wat nu Stichting Erfgoed en Helden vormt, die heeft me ook te kennen gegeven dat dat allemaal is aangevraagd. Maar helaas: een late constatering, een late aanvraag. Dus dat duurt een flinke periode.
Er is natuurlijk een doorn in het oog. Maar ook die historische straat is een nieuwe aanvraag voor gedaan. Maar voorlopig worden de eerste kuilen eruit gehaald. Dus er is wel constant voortgang.
En wat ik al zei: in de afgelopen negen jaar was dat wat minder. En in één keer binnen een jaar is er heel veel mogelijk. Dus ik zie wel de inspanning van het nieuwe team. Dus dat kan ik alleen maar meegeven.
Ron van Wamel ⤵️
Kijk, er gaan ook dingen goed, hè. Dat is natuurlijk belangrijk om te zeggen. En ik wil alleen niet dat het verleden ons gaat inhalen. We hebben het in het begin gehad als hoofdstuk, en dat is goed natuurlijk. Maar het moet niet worden ingehaald dat we te laat zijn.
Nee, duidelijk signaal. Dank daarvoor
Behoorlijk Bestuur
18 Maart 2026
Stem Lijst 1
Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder
Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: uwmeldpunt@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: wmoklachten@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Contact ons, uw mening telt!
Na invullen op bevestigen klikken
Voor meer NIEUWS klik HIER
Wie zijn wij? klik HIER