2025 mei 24 ❗NHD: BESTUURSCULTUUR DEN HELDER IN CRISIS

❗NHD: BESTUURSCULTUUR DEN HELDER IN CRISIS

❗NHD: BESTUURSCULTUUR DEN HELDER IN CRISIS

 BESTUURSCULTUUR DEN HELDER IN CRISIS

De rode draad: een onveilige werksfeer, gebrek aan vertrouwen, persoonlijke belangen boven algemeen bestuur, en een college dat structureel weigert openheid van zaken te geven richting de gemeenteraad. ⤵️

 

Vandaag in het Noordhollands Dagblad⤵️

Drie wethouders, een kandidaat-wethouder en een gemeentesecretaris sneuvelden al

Crises zijn normaal in het Helderse stadhuis

Deze bestuursperiode strompelen de opeenvolgende Helderse coalities van bestuurscrisis naar bestuurscrisis, de ene groter dan de andere. Drie wethouders en een kandidaat-wethouder zijn weggestuurd of hebben de eer aan zichzelf gehouden. Ook een gemeentesecretaris beet zijn tanden stuk op de Helderse bestuurscultuur.

Delano Weltevreden

Den Helder Van 2018 tot maart 2022 was er relatieve bestuurlijke rust. Als er al rimpels waren in de samenwerking, werden die achter de schermen gladgestreken. Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 was het gedaan met de rust. GroenLinks en D66 traden toe tot de coalitie van Beter voor Den Helder, VVD, CDA, PvdA, Stadspartij en Seniorenpartij.

D66 haalde Chris de Koning binnen, iemand van buiten Den Helder. Hij kreeg onder meer de portefeuilles energietransitie, Port of Den Helder en economische zaken. Na iets meer dan vier maanden hield hij het voor gezien. Als havenwethouder kreeg De Koning, zoon van voormalig CDA-minister Jan de Koning, forse kritiek van oppositie én coalitie. Zij verweten hem dat hij de raad niet tijdig, onvolledig en verkeerd informeerde. Net voor het kerstreces van 2022 was er opnieuw kritiek op zijn functioneren. De wethouder was afwezig. Op D66 na stemden alle aanwezige fracties voor een motie van afkeuring. Begin januari 2023 diende De Koning zijn ontslag in. Zijn vervanger werd Peter van Diepen, wethouder financiën en duurzaamheid.

Remco Duijnker

In 2024 volgde de ene na de andere crisis. De Seniorenpartij was inmiddels opgegaan in Beter voor Den Helder. De coalitiepartijen hadden afgesproken dat Remco Duijnker in april zou worden benoemd als opvolger van wethouder Michiel Wouters. Tot twee keer toe weigerden de andere coalitiepartijen de kandidaat van BvDH voldoende steun te geven. Een reden gaven zij niet.

Een poging om de samenwerking nieuw leven in te blazen mislukte. De andere coalitiepartijen spraken een veto uit over Duijnker en dat pikte zijn fractie niet. Terwijl gesprekken liepen om een nieuwe coalitie te smeden, bleek het college overhoop te liggen met gemeentesecretaris Marc Pothast. Die was in september 2023 gepresenteerd als de nieuwe algemeen directeur van de gemeente. De ervaren bestuurder werd na klachten van wethouder Tessa Augustijn en enkele managers door het college op non-actief gesteld. Pothast was het daar niet mee eens en eiste in een kort geding dat hij weer aan het werk mocht. Op voorstel van de voorzieningenrechter gingen beide partijen met elkaar om tafel zitten om een oplossing te vinden. Zij spraken af dat de gemeentesecretaris op 31 december 2023 de organisatie zou verlaten. De gemeente zou zijn advocaatkosten betalen en hij kreeg een ontslagvergoeding van 75.000 euro bruto. De kijvende partijen spraken wel af dat met deze afspraken een streep werd gezet onder hun dispuut, zij zouden geen lelijke dingen meer over elkaar zeggen.

Ziek

Voordat een oplossing was gevonden voor de ruzie met Pothast, meldde Tessa Augustijn, wethouder namens GroenLinks, zich ziek. Haar taken werden door andere collegeleden waargenomen. Begin dit jaar diende zij haar ontslag in. In haar ontslagbrief aan de gemeenteraad zei Augustijn dat er op het stadhuis een onveilige werksituatie heerst. Zij zei dat zij niet wilde en kon werken in ’een cultuur waarbij persoonlijke belangen en onderlinge strijd de aandacht afleiden van het gezamenlijk harde werken voor de bewoners’.

Eerder hadden burgemeester en wethouders de raad juist verteld dat er van een onveilige werksfeer geen sprake was en daar bleef het college bij. Het dagelijks bestuur van de gemeente weigerde ook in te gaan op vragen van de raad over opmerkingen van Augustijn in haar ontslagbrief. Die waren voor haar rekening, zei het college.

Medio 2024 sloot Samen Actief een samenwerkingsakkoord met VVD, D66, CDA, PvdA, GL en Stadspartij. Daarmee had de coalitie weer een werkbare meerderheid in de raad. De verwezenlijking van een hub in Julianadorp, een filiaal van het stadhuis waar Julianadorpers hun zaakjes zouden kunnen regelen, was een voor SA belangrijke afspraak met de coalitiepartners.

Die hub blijkt de steen des aanstoots van de nieuwste Helderse bestuurscrisis te zijn. De coalitie en de rest van het college wilden onvoldoende geld beschikbaar stellen om het filiaal naar behoren te kunnen draaien. Daar waren wethouder Zuiddam en fractievoorzitter Kees Bazen het niet mee eens.

Beschermen

Zuiddam vroeg over de gang van zaken met betrekking tot dat budget een gesprek aan met de burgemeester, de wethouder financiën en de gemeentesecretaris. Dat onderhoud kwam tot een abrupt einde toen de burgemeester doorkreeg dat het gesprek werd opgenomen. ,,Dat heb ik gedaan om mezelf te beschermen, omdat ik me onveilig voelde’’, zegt Zuiddam. ,,Ik weet hoe het met Marc Pothast is afgelopen.’’

Afgelopen dinsdag hebben de andere leden van het college het vertrouwen in hem opgezegd. Zuiddam zegt dat druk op hem is uitgeoefend om zelf ontslag te nemen, dat heeft hij vooralsnog geweigerd. Hij heeft zich ziek gemeld.

Afbeelding: Wethouder Chris de Koning (derde van links) en wethouder Tessa Augustijn (paarse jurk) hebben het in deze bestuursperiode niet gered. Archieffoto

 

Behoorlijk Bestuur
18 Maart 2026
Stem Lijst 1

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER