Den Helder moet opvang asielzoekers beperken volgens oppositiepartijen
DEN HELDER ZET STREEP ONDER RUIMHARTIG OPVANGBELEID, MOTIE VANUIT OPPOSITIEPARTIJEN
De fracties van Fractie Pastoor, BEHOORLIJK BESTUUR, Beter voor Den Helder en de PVV dienen maandag 7 juli gezamenlijk een motie in die het college oproept om per direct alle lopende onderhandelingen met het COA te beëindigen, met uitzondering van de locatie aan de Burgermeester Ritmeesterweg.
Wat ons betreft is de maat nu vol.
De nieuwe opvang locatie aan de Balgweg, opgezet door het COA en de gemeente Hollands Kroon, doorkruist de geest van de Spreidingswet en zet de langdurige samenwerking met Den Helder op het spel.
Zelfs het college en de portefeuillehouder spreken zich inmiddels kritisch uit over deze gang van zaken, en daar sluiten wij ons volledig bij aan. Deze motie steunt het college en biedt het college een duidelijk mandaat vanuit de raad om zich hard op te stellen richting COA én richting Den Haag.
Onze motie gezamenlijke motie is een duidelijk signaal: geen uitbreiding meer buiten de kaders van de Spreidingswet. Den Helder heeft jarenlang zijn verantwoordelijkheid genomen, méér dan dat zelfs. Met soms wel 1.200 opvangplekken tegelijk hebben wij ons als gemeente ruimhartig opgesteld richting het COA. Tegelijkertijd trokken andere gemeenten zich terug of deden slechts het minimale.
Sinds september 2024 zijn wij van Behoorlijk Bestuur actief betrokken bij het proces rondom de voorgenomen realisatie van een nieuwe opvanglocatie aan de Balgweg 105 in Breezand, pal op de grens van onze gemeente.
Wij begeleiden bewoners aan onze kant van de grens, én aan de kant van Hollands Kroon.
Tegelijk hebben wij het initiatief genomen om van uit BB een motie in te dienen om het eerste recht van koop te bedingen bij toekomstige leegstand van COA-locaties in gemeente Den Helder.
De tekst van de gezamenlijke motie⤵️
De raad van de gemeente Den Helder, in vergadering bijeen op 7 juli,
Constaterende dat:
- De gemeente Den Helder zich jarenlang ruimhartig heeft opgesteld richting het COA;
- Den Helder op meerdere momenten grote aantallen vluchtelingen heeft opgevangen, oplopend tot wel 1.200 personen;
- Daarbij twee grote opvanglocaties en twee locaties voor Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV) in gebruik waren, midden in onze samenleving;
- Den Helder deze taak heeft uitgevoerd zonder belemmeringen op te werpen, terwijl andere gemeenten deze verantwoordelijkheid niet namen;
- De spreidingswet inmiddels is aangenomen, maar deze niet heeft geleid tot een verlichtende herverdeling van de opvangtaak voor Den Helder;
- In plaats daarvan enkel tijdelijk één locatie werd gesloten vanwege nieuwbouw;
- Het COA samen met de gemeente Hollands Kroon nu een nieuwe opvanglocatie wil realiseren op de grens met onze gemeente;
- De maat daarmee voor veel inwoners van Den Helder vol is;
- Uit het artikel in het Noord Hollands Dagblad van 13 juni 2025 blijkt dat het COA niet meer op een soepele houding van Den Helder hoeft te rekenen;
- Ook in de brief van het college aan de gemeenteraad deze grens is benoemd;
Overwegende dat:
- Deze nieuwe voorgenomen locatie op onze gemeentegrens in strijd is met de geest van de spreidingswet, die bedoeld is om een eerlijkere verdeling van opvanglasten te realiseren;
- Het COA in deze situatie het vertrouwen ernstig heeft geschaad en de lange samenwerking met Den Helder feitelijk naast zich neerlegt;
- De inwoners van Den Helder het recht hebben op ruimte, voorzieningen en woningen voor henzelf ongeacht afkomst of achtergrond;
Draagt het college op:
- Per direct alle lopende onderhandelingen stoppen met het COA over de verlenging van de huidige opvanglocaties (m.u.v. Burgermeester Ritmeestersweg 20)
- Zich publiekelijk en richting het COA uit te spreken dat Den Helder vasthoudt aan de spreidingswet als norm en als inzet maximaal 257 opvangplekken hanteert;
- Ervoor te zorgen dat voor nu het hoogst haalbare het bij één opvanglocatie in Den Helder houden en de resterende locaties te kunnen ontwikkelen voor een nieuwe bestemming.
- De vrijkomende locaties te benutten voor woningbouw ten behoeve van de inwoners van Den Helder.
En gaat over tot de orde van de dag.
Het Noordhollands Dagblad schreef over onze motie⤵️
Den Helder moet opvang asielzoekers beperken volgens oppositiepartijen
Den Helder De besprekingen met asielorganisatie COA over de opvang van vluchtelingen in Den Helder moeten meteen worden gestaakt. En de stad moet niet meer asielzoekers opvangen dan wettelijk verplicht is.
Dat zeggen Fractie Pastoor, Beter voor Den Helder, Behoorlijk Bestuur en PVV. De vier fracties vinden dat de gemeente Den Helder zich jarenlang ruimhartig heeft opgesteld richting het COA en op meerdere momenten grote aantallen vluchtelingen heeft opgevangen. Terwijl andere gemeenten volgens hen hun verantwoordelijkheid niet namen.
Op basis van de Spreidingswet moet elke gemeente een aantal asielzoekers opvangen. Dat heeft volgens de veertien volksvertegenwoordigers niet geleid tot een verlichting voor Den Helder.
Nu COA en de gemeente Hollands Kroon een nieuwe opvanglocatie willen bouwen op de grens met Den Helder, zijn de vier partijen het zat. Een azc op die plek zal leiden tot meer overlast voor Den Helder, vrezen zij. Het is in hun ogen ’in strijd met de geest van de Spreidingswet, die bedoeld is om een eerlijkere verdeling van opvanglasten te realiseren’.
Door op die plek een azc te bouwen, is het vertrouwen in COA volgens de indieners ernstig geschaad. De asielorganisatie legt de lange samenwerking met Den Helder feitelijk naast zich neer, vinden zij.
Daarom vinden zij dat het college alle lopende onderhandelingen met het COA over de verlenging van de huidige opvanglocaties per direct moet beëindigen. Het college moet daarnaast publiekelijk en richting COA duidelijk maken dat Den Helder niet meer asielzoekers zal opvangen dan de 257 die de gemeente op basis van de Spreidingswet zijn toebedeeld.
De vier fracties willen de rest van de gemeenteraad op maandag 7 juli vragen om de motie te omarmen.
Behoorlijk Bestuur
18 Maart 2026
Stem Lijst 1
Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder
Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: uwmeldpunt@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: wmoklachten@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Contact ons, uw mening telt!
Na invullen op bevestigen klikken
Voor meer NIEUWS klik HIER
Wie zijn wij? klik HIER