2025 juli 16 BEWONERS: Participatie-Uitkomst WAS EEN FIETSTUNNEL NABIJ STATION ZUID BB VRAAGT: welke stappen heeft het college ondernomen?

BEWONERS: Participatie-Uitkomst WAS EEN FIETSTUNNEL NABIJ STATION ZUID BB VRAAGT: welke stappen heeft het college ondernomen?

BEWONERS: Participatie-Uitkomst WAS EEN FIETSTUNNEL NABIJ STATION ZUID BB VRAAGT: welke stappen heeft het college ondernomen?

BEWONERS: Participatie-Uitkomst WAS EEN FIETSTUNNEL NABIJ STATION ZUID

BB VRAAGT: welke stappen heeft het college ondernomen?

60 miljoen naar het Maritiem Cluster voor verplaatsing van de Moormanbrug en mogelijk een Ravelijnbrug. Dan kan het college zich ook voor deze tunnel hard maken, want dit is wat inwoners direct ten goede komt. En met het oog op de nieuwbouw bij station Zuid is deze tunnel echt een noodzaak.

Gisteren publiceerde Regio NoordkopRegio Noordkop het bericht dat Behoorlijk Bestuur schriftelijke vragen heeft ingediend over de aanleg van een fietstunnel onder het spoor bij station Zuid. In de vragen staat de voortgang van het plan centraal: zijn er al technische ontwerpen, een planning, budget en financieringsaanvragen? Of heeft het college dit plan volledig losgelaten, zonder daar de inwoners van op de hoogte te stellen?

Behoorlijk Bestuur vindt het belangrijk dat duidelijkheid ontstaat voor bewoners van De Schooten en Nieuw Den Helder, die in eerdere participatierondes nadrukkelijk hebben aangegeven behoefte te hebben aan een veilige en directe fietsverbinding.

De schriftelijke vragen ⤵️

Schriftelijke vragen BBvDH&J over fietstunnel station zuid

Fietstunnel station Zuid, opvolging participatie, verkeersveiligheid en realisatie

Den Helder, 15 juli 2025

Geacht college van burgemeester en wethouders, 

In 2020, 2021 en 2022 werd in het participatieproces rondom het stationsgebied Den Helder Zuid door bewoners uit De Schooten en Nieuw Den Helder opnieuw een duidelijke wens uitgesproken: een fietstunnel onder het spoor bij station Zuid. Deze wens is opgenomen in het stedenbouwkundig schetsplan. Op 7 oktober 2024 stemde de gemeenteraad vervolgens in met de bouw van 60 woningen én de aanleg van een fietstunnel aan de westzijde van station Zuid. Het bestemmingsplan is inmiddels vastgesteld en bevat technische voorzieningen zoals een waterbergingskelder onder de tunnel. Tegelijkertijd blijkt uit berichtgeving dat ProRail vooralsnog de voorkeur gaf aan investeren in de bestaande voetgangerstunnel. Ook de huidige voorzieningen voor fietsers, zoals de fietsgoot en de storingsgevoelige liften bij het station, worden als onpraktisch ervaren en vervangen.

De fractie van Behoorlijk Bestuur voor Den Helder en Julianadorp stelt daarom de volgende schriftelijke vragen, met het doel duidelijkheid te krijgen over de voortgang, verantwoordelijkheid en inzet van het college bij de uitvoering van dit project, dat voor veel inwoners van Den Helder grote waarde vertegenwoordigt op het gebied van bereikbaarheid, veiligheid en leefkwaliteit.

Vragen⤵️

Stand van zaken fietstunnel

 1.1 In het stedenbouwkundig schetsplan voor station Zuid wordt beschreven dat bewoners van De Schooten en Nieuw Den Helder in het participatietraject duidelijk hebben aangegeven behoefte te hebben aan een fietstunnel onder het spoor. Wat is de actuele stand van zaken met betrekking tot dit tunnelplan?

 1.2 Is er inmiddels een concreet ontwerp of technische uitwerking beschikbaar?

 1.3 Wat zijn de vervolgstappen en verwachte termijnen richting realisatie?

Besluitvorming en uitvoering

 2.1 De gemeenteraad heeft op 7 oktober 2024 ingestemd met het plan voor de bouw van 60 woningen bij station Zuid en de aanleg van een fietstunnel, inclusief het indienen van een subsidieaanvraag. Is er al een uitvoeringsplanning opgesteld voor de tunnel?

 2.2 Is deze subsidie inmiddels toegekend, in behandeling of afgewezen? Zo nee, waarom niet?

Financiering en verantwoordelijkheid

 3.1 In het gemeenteblad is opgenomen dat onder de tunnel een waterbergingskelder wordt aangelegd. Wie is verantwoordelijk voor aanleg, beheer en onderhoud van zowel de fietstunnel als de bijbehorende voorzieningen zoals deze waterberging?

 3.2 Welke kosten zijn op dit moment geraamd voor de realisatie van de fietstunnel?

 3.3 Op welke wijze zijn of worden deze kosten gefinancierd?

Participatie en betrokkenheid bewoners

 4.1 Hoe wordt de inbreng van bewoners uit De Schooten en Nieuw Den Helder nu nog meegenomen in de verdere planvorming en uitvoering?

 4.2 Zijn er nog terugkoppelingsmomenten voorzien waarbij bewoners actief worden geïnformeerd en betrokken?

Alternatieve routes en verkeersveiligheid

 5.1 Is het college zich ervan bewust dat de huidige situatie, zonder fietstunnel, ertoe leidt dat fietsers vanuit De Schooten richting Nieuw Den Helder zijn aangewezen op omslachtige en meer onveilige routes, zoals:

 – de Doggersvaart,

 – het viaduct bij de Ravelijnsweg,

 – of via Quelderduin?

 5.2 Is in dit kader een bereikbaarheids- of verkeersveiligheidsanalyse uitgevoerd, en zo ja: kan deze gedeeld worden met de gemeenteraad?

 5.3 Indien nee, is het college bereid alsnog een dergelijke analyse uit te voeren, mede gelet op de noodzaak tot veilige en directe fietsverbindingen tussen woonwijken?

Inzet van het college voor realisatie

 6.1 Welke concrete acties heeft het college sinds het raadsbesluit van oktober 2024 ondernomen om ervoor te zorgen dat de fietstunnel daadwerkelijk wordt gerealiseerd?

 6.2 Heeft het college financiering aangevraagd via programma’s zoals het MIRT, Beter Benutten, Knooppuntontwikkeling of andere subsidieregelingen vanuit het Rijk of de provincie?

 6.3 Indien dergelijke aanvragen zijn gedaan: welke en met welk resultaat? Indien niet: waarom niet?

 

Overleg met ProRail

 7.1 Is het college bekend met het bericht van januari 2023 waarin ProRail aangaf liever te investeren in de bestaande voetgangerstunnel dan in een nieuwe fietstunnel bij station Zuid?

 7.2 Heeft het college sinds het raadsbesluit actief contact gezocht met ProRail over de wens van de raad en bewoners om een fietstunnel te realiseren?

 7.3 Heeft dit geleid tot formeel overleg of correspondentie? Kunnen deze met de raad gedeeld worden?

 7.4 Kan het college de gemeenteraad inzicht geven in de inhoud, voortgang en uitkomsten van dit overleg?

 7.5 Is het college momenteel nog steeds hierover in overleg met ProRail, en wordt in dat overleg duidelijk gestuurd op het alsnog realiseren van de volwaardige fietstunnel? Of heeft het college, nadat ProRail de stelling innam geen fietstunnel te realiseren, zich hierin geschikt en besloten geen actie meer te ondernemen en dus het plan losgelaten?

Regionale samenwerking en lobby

 8.1 Omdat het college samenwerking met de regio hoog in het vaandel heeft staan. Is het college bereid om, eventueel samen met andere gemeenten, richting de provincie en de rijksoverheid actief te pleiten voor cofinanciering van deze fietstunnel, gelet op de regionale betekenis voor bereikbaarheid, verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit?

Indien het college zelf niet beschikt over alle informatie, verzoeken wij u in overleg te treden met betrokken partners zoals ProRail en de provincie Noord-Holland om deze vragen volledig te kunnen beantwoorden.

Sylvia Hamerslag

Behoorlijk Bestuur
18 Maart 2026
Stem Lijst 1

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

    Naam *

    Email *

    Onderwerp (optie)

    Bericht aan ons


     Voor meer NIEUWS klik HIER


    Wie zijn wij? klik HIER