2017 maart 24 Plastic scheiden bij afvalverwerking is goedkoper én milieuvriendelijker

Plastic scheiden bij afvalverwerking is goedkoper én milieuvriendelijker

Plastic scheiden bij afvalverwerking is goedkoper én milieuvriendelijker

Den Helder..
Vervuild tot een …vuilnisbelt..

Wat hieronder staat Behoorlijk Bestuur volledig achter

bron:Business Insider Nederland 18 Maart 2016

We kunnen beter stoppen met het scheiden van plastic door huishoudens, stelt Raymond Gradus, hoogleraar bestuur en economie van de publieke economie VU. Achteraf scheiden is namelijk veel goedkoper, én beter voor het milieu.
Raymond Gradus, hoogleraar bestuur en economie van de publieke economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.
Foto: Koen Aarts

We kunnen beter stoppen met het scheiden van plastic door huishoudens, stelt Raymond Gradus, hoogleraar Bestuur en Economie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Achteraf scheiden is namelijk veel goedkoper, en er wordt meer plastic uit het afval gehaald.

Het scheiden van plastic levert natuurlijk een besparing van CO2-uitstoot op, maar het is wel heel duur: volgens Gradus zijn de kosten ruim 170 euro per ton CO2. Op de emissiemarkten wordt ongeveer vijf euro per ton betaald, en als je er bijvoorbeeld voor kiest om CO2 in de grond op slaan kost dat 80 tot 90 euro.

Dat komt onder meer omdat het apart ophalen van plastic heel duur is, stelt Gradus. “Gemeenten moeten flink investeren in infrastructuur en ophaalpunten.” Daarnaast is het plastic dat door huishoudens wordt gescheiden niet altijd goed geschikt om te recyclen.

Kosten 60 procent lager
Volgens Gradus kunnen we daarom beter overstappen op nascheiden, waar het plastic in de afvalverwerking uit het vuilnis wordt gehaald. In België wordt dat ook gedaan, en daar zijn de kosten 60 procent lager dan in Nederland, stelt Gradus.

Nascheiden is bovendien veel effectiever. “Uit pilots in Nederland én uit België blijkt dat bij nascheiding twee keer zoveel plastic uit het afval wordt gehaald dan als huishoudens zelf scheiden.”

Bekijk het gesprek dat Gradus had met Me Judice, het discussieplatform voor Economen in debat (Me Judice)

 

Voor Blogs van BB  klik HIER

 Voor Nieuws klik HIER

Wie zijn wij? klik HIER

 

 


Onze speerpunten klik HIER