2025 mei 15 WEDEROM GEEN VISIE TOEGANKELIJKHEID IS GEEN LUXE, MAAR EEN RECHT

WEDEROM GEEN VISIE TOEGANKELIJKHEID IS GEEN LUXE, MAAR EEN RECHT

WEDEROM GEEN VISIE TOEGANKELIJKHEID IS GEEN LUXE, MAAR EEN RECHT

In april stelde onze fractie schriftelijke vragen aan het college over de parkeervoorzieningen voor mensen met een beperking rondom basisscholen. Aanleiding was een concrete melding van een betrokken inwoner en vrijwilliger die op praktische belemmeringen stuitte bij basisschool De Fontein in Julianadorp.

We hebben inmiddels de antwoorden ontvangen. Het college geeft aan dat het probleem “pas recent” bekend is en dat er nu aan een oplossing wordt gewerkt. Tegelijk wordt het bredere probleem ontkend, en ontbreekt elke vorm van visie of overkoepelend beleid.

📌Ook hierin missen wij als Behoorlijk Bestuur opnieuw een duidelijke lijn. Het college kiest ervoor om situaties ad hoc en per locatie te beoordelen, in plaats van structureel beleid te voeren. Juist als het gaat om toegankelijkheid voor kwetsbare groepen mag dat niet afhankelijk zijn van losse meldingen en incidentele oplossingen.

Wij vinden dat er een heldere visie en standaardaanpak moet komen voor de inrichting van toegankelijke parkeer- en verkeerssituaties rondom scholen en instellingen. Die visie hebben wij wél.

Lees deze⤵️

visie-verkeersveiligheid-en-parkeervoorzieningen-rondom-scholen-en-zorg-toegankelijkheid-is-geen-gunst-het-is-een-recht/

402769 Antwoorden op schriftelijke vragen parkeervoorzieningen mindervaliden rondom scholen

Lees hieronder onze analyse van de beantwoording ⤵️

Samenvatting:

  • Inclusie en toegankelijkheid: Het college onderschrijft het belang ervan en zegt oog te hebben voor knelpunten.
  • De Fontein: Het college ontkent dat de situatie al 15 jaar bekend is. Volgens hen is het probleem pas recent onder de aandacht gebracht.

Oplossing De Fontein: Er is, in overleg met de school, een passende oplossing in voorbereiding. De formele procedure loopt nog.

Handhaving: Tijdelijk wordt niet gehandhaafd op foutparkerende taxibusjes, totdat er een alternatief is gerealiseerd.

Andere ingangen: Er is volgens het college een toegankelijke route via de parkeerplaats, maar ze zoeken naar een oplossing dichterbij voor wie dat te ver is.

HCSC-parkeerplaatsen: College ziet geen onveilige situatie voor vrijwilligers of mensen met lesmateriaal.

E6-borden: Volgens het college wordt bij plaatsing rekening gehouden met bruikbaarheid.

Inventarisatie: Is al gedaan. Niet alle plekken voldoen. Aanpassingen worden meegenomen als daar tijd en geld voor is.

Nieuwe aanleg: Hierbij wordt volgens de richtlijnen gewerkt.

Algemeen parkeerbeleid rondom scholen: Er komt geen overkoepelend beleid. Situaties worden per locatie beoordeeld.

Andere scholen: Gesprek wordt voortgezet met schoolbesturen via OGOO.

 

Analyse van de beantwoording vragen:⤵️

  • Ontkenning langdurige bekendheid: Het college stelt dat de situatie bij De Fontein pas recent bekend is, terwijl uit meldingen van betrokkenen blijkt dat het al langer speelt. Dat roept vragen op over dossiervorming en opvolging van eerdere meldingen.
  • Oplossing onduidelijk: Hoewel een “passende oplossing” wordt aangekondigd, blijft onduidelijk wat die precies inhoudt, wanneer deze gerealiseerd wordt en of alle betrokken doelgroepen daarmee geholpen zijn.
  • Weinig erkenning voor praktische problemen: Het college bagatelliseert het probleem voor vrijwilligers en mensen die lesmateriaal vervoeren. Er wordt slechts verwezen naar “voldoende parkeergelegenheid” zonder in te gaan op afstanden, hulpmiddelen of draaglasten.
  • E6-borden en bruikbaarheid: Er wordt erkend dat niet alle gehandicaptenplekken voldoen aan de richtlijnen, maar de oplossing wordt doorgeschoven naar “latere momenten” bij voldoende capaciteit en middelen. Hier ontbreekt urgentie en prioritering.
  • Geen integraal beleid: Het college weigert een overkoepelend parkeerbeleid voor scholen op te stellen, terwijl dat juist duidelijkheid en gelijkheid zou kunnen bieden. Door het bij “maatwerk” te houden, wordt systematische aanpak vermeden.
  • Wel bereidheid tot gesprek: Positief is dat het onderwerp geagendeerd wordt bij het overleg met schoolbesturen (OGOO). Maar het is nog afwachten of dit daadwerkelijk leidt tot structurele verbeteringen.

Sylvia Hamerslag 

Behoorlijk Bestuur
18 Maart 2026
Stem Lijst 1

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER