Den Helder Dat blijkt uit antwoorden van burgemeester en wethouders op vragen van Behoorlijk Bestuur. De 250.000 euro was ruim begroot, zegt het college: ’Inmiddels hebben we enkele kosten weten te verlagen. De totale reparatiekosten bedragen nu 213.200 euro. De raming is opgebouwd uit verschillende onderdelen, zoals de aarding, het grondwerk voor de kabels, de elektrakasten en de armaturen’, aldus het college.

De reparaties worden door verschillende partijen uitgevoerd. De firma RW van de Wint verzorgt de vervanging van de ophangbeugels van de elektrakasten in de mast, het aanbrengen van de armaturen en het vervangen van de luikjes. Deze werkzaamheden omvatten zowel materiaal als uitvoering, met een totaalbedrag van 48.000 euro.

Aarding

A&K rekent 18.800 euro voor het aanbrengen van de aarding per mast. Klaver Giant Groep zal het elektrotechnisch werk plus grondwerk verzorgen. De gemeente krijgt daarvoor een rekening van 74.000 euro. Boven dit bedrag heeft de gemeente voor de zekerheid 10 procent overschrijding meegenomen.. Dat komt neer op 7.400 euro. De gemeente heeft zelf de nieuwe armaturen ingekocht bij Schreder. Daar is 65.000 euro voor betaald.

Het college vindt het logisch dat de zonen van Van de Wint bij de reparatie betrokken zijn: ’Een ander bedrijf zou dit ook kunnen, maar omdat het een heel specifieke mast betreft, ontworpen door een kunstenaar, ligt het voor de hand om deze dan ook te laten maken door de betreffende kunstenaar of diens opvolger.’

Er zijn geen afspraken gemaakt over kosten, garantie en aansprakelijkheid, antwoordt het college. Maar de masten in het Duinpark voldoen na reparatie aan de normen van 2025. Op de armaturen heeft de gemeente 5 jaar leveranciersgarantie.

Bij aanschaf in 2001 waren de masten niet voorzien van een keurmerk, vertelt het college: ’De masten waren niet CE-gekeurd en worden dat ook niet, omdat het om bestaande objecten gaat. De nieuwste masten in de Falgatuinen zijn wél CE-goedgekeurd. Na reparatie zijn de masten in het Duinpark technisch van gelijke kwaliteit, maar bestaande objecten kunnen niet met terugwerkende kracht CE-gekeurd worden. De armaturen uit 2001, evenals de nieuwe armaturen, zijn CE-gekeurd omdat ze afkomstig zijn van een erkende leverancier. Ze maken officieel geen deel uit van het kunstwerk.’

Maanden nadat bekend werd dat er een probleem is met de lichtmasten, vertelt het college wat er precies loos is: ’De lekkage ontstond na 24 jaar doordat de verbinding tussen mast en armatuur bij enkele exemplaren begon los te raken. Bij de reparatie wordt een opzetstuk geplaatst tussen mast en armatuur, waardoor dit in de toekomst niet meer kan gebeuren. De gemeente en Woningstichting hebben vanuit stedenbouwkundig oogpunt in 2001 gekozen voor deze lichtmasten en dus ook voor de armaturen. Woningstichting Den Helder, de ontwikkelaar van het Duinpark, heeft de lichtmasten in 2001 neergezet en betaald, legt het college uit. Daarna heeft de gemeente de masten overgenomen. De gemeente is vanaf 2001 verantwoordelijk voor het onderhoud en het beheer.

Inmiddels wordt gewerkt aan de reparatie van de lichtmasten. Het college had eerder de verwachting uitgesproken dat de klus voor september dit jaar geklaard is.