Behoorlijk Bestuur heeft dit weekend een zienswijze ingediend bij de gedeputeerde van de provincie over de OV-concessie voor 2028.
Behoorlijk Bestuur heeft dit weekend een zienswijze ingediend bij de gedeputeerde van de provincie over de OV-concessie voor 2028.
Tevens hebben wij schriftelijke vragen aan het college gesteld, omdat wij hiervoor geen ruimte kregen tijdens de vergadering van 7 juli
Wat er op 7 juli gebeurde in de raadsvergadering was ronduit frustrerend. Een coalitiepartij, nota bene politiek verantwoordelijk voor het verdwijnen van meerdere bushaltes en het verslechteren van het OV, diende ineens een motie zienswijze in over de nieuwe OV concessie. Die werd direct overgenomen door het college, waardoor er geen enkel inhoudelijk debat meer mogelijk was in de raad.
Terwijl wij al maandenlang de problemen aankaarten:
- verdwenen haltes,
- verslechterde aansluitingen,
- en ontoegankelijkheid voor reizigers die afhankelijk zijn van goed openbaar vervoer.
En Groen links liet nergens een kritisch geluid horen.
Met deze zienswijze laten wij nogmaals ons geluid horen richting de provincie. Want dit raakt mensen. Ouderen die vastzitten, scholieren en forensen die hun aansluiting missen, en inwoners die hun vertrouwen verliezen in overheid en politiek.
Zienswijze op het concept-Programma van Eisen OV-concessie 2028
Aan:
Gedeputeerde Staten van Noord-Holland
T.a.v. de heer J. Olthof, Gedeputeerde Mobiliteit
Van:
Fractie Behoorlijk Bestuur voor Den Helder en Julianadorp
t.a.v. S. Hamerslag
Den Helder, 0630525721
Datum: 11 juli 2025
Onderwerp: Zienswijze op het concept-Programma van Eisen voor de OV-concessie Noord-Holland Noord, ingaande 2028
Geachte heer Olthof,
Namens de fractie van Behoorlijk Bestuur voor Den Helder en Julianadorp brengen wij hierbij formeel onze zienswijze uit op het concept-Programma van Eisen ten behoeve van de aanbesteding van het busvervoer per 2028.
Onze fractie heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk aandacht gevraagd voor het behoud van bereikbaarheid en de toegankelijkheid van bushaltes en buslijnen in Den Helder en Julianadorp. De ervaringen van de afgelopen jaren stemmen ons weinig hoopvol. Wij constateren een structurele afname van het reguliere openbaar vervoer, een toename van het beroep op flex- en belbussen, en het verdwijnen van essentiële haltes, met name in Julianadorp en de wijk De Schooten.
Deze zienswijze is gebaseerd op signalen van inwoners, herhaaldelijke schriftelijke vragen aan het gemeentebestuur, raadsdiscussies, én de brede maatschappelijke onvrede die heeft geleid tot een petitie over het behoud van bushaltes en buslijnen. Ondanks deze signalen zijn essentiële verbindingen toch opgeheven of versoberd.
Wij brengen de volgende overwegingen en verzoeken onder uw aandacht:
1. Publieke verantwoordelijkheid in plaats van vrijwilligersmodel
De inzet van belbussen bemand door vrijwilligers is voor onze fractie geen acceptabel alternatief voor regulier openbaar vervoer. Wij verwerpen het idee dat essentiële vervoersvoorzieningen mogen steunen op vrijwilligheid. Openbaar vervoer is een kerntaak van de overheid en mag niet worden afgewenteld op informele structuren. Dit ondermijnt bovendien reguliere werkgelegenheid.
2. Onevenredige effecten in Julianadorp en Den Helder Zuid
De teruggebrachte frequentie op de lijn Julianadorp–Den Helder, van twee keer per uur naar één keer per uur, heeft de bereikbaarheid ernstig beperkt. De route naar station Zuid is essentieel voor forensen, scholieren en studenten. Wij achten het dan ook niet acceptabel dat deze lijn is versoberd, terwijl lijnen met beduidend lagere bezetting, zoals lijn 37, zijn behouden.
3. Beoordeling op OV-chipkaartdata leidt tot misinterpretatie
Het gemeentebestuur stelt in reactie op onze vragen dat uit OV-chipkaartdata zou blijken dat veel inwoners van Julianadorp via Schagen reizen in plaats van via Den Helder. Deze interpretatie is echter misleidend. De achterliggende oorzaak hiervan is dat de verbinding met station Den Helder Zuid is verslechterd, waardoor reizigers alternatieve routes zijn gaan zoeken. Dit is een gevolg, niet een keuze.
4. Gebrek aan transparantie en afstemming bij lokale zienswijze
De gemeenteraad van Den Helder is pas zeer laat betrokken bij het indienen van een zienswijze. De motie van coalitiepartij GroenLinks om een zienswijze op te stellen werd pas op het laatste moment in de raadsvergadering gebracht, en direct overgenomen door het college, zonder ruimte voor andere partijen om inbreng te leveren. Onze fractie is van mening dat dit de democratische legitimiteit van de gemeentelijke zienswijze ernstig schaadt.
5. Eisen voor het Programma van Eisen OV 2028
Wij verzoeken u met klem onderstaande eisen over te nemen in de definitieve versie van het Programma van Eisen:
- Minimale frequentie op hoofdverbindingen tussen Den Helder en Julianadorp: minstens 2x per uur op doordeweekse dagen
- Busverbinding Julianadorp Oost – station Zuid
- Behoud en herstel van (oude) bushaltes in Julianadorp en De Schooten
- Vaste OV-lijnen als basis – belbussen uitsluitend aanvullend en professioneel georganiseerd
- Maximale loopafstand van 400 meter naar haltes, ook voor kwetsbare groepen
- Busverbinding winkel en zorg centrum de Schooten (Schooten Plaza) optimaliseren
- Specifieke eisen voor aansluiting op stations Den Helder en Den Helder Zuid
- Structureel overleg met gemeenteraad en gebruikers bij opstellen gemeentelijke zienswijzen
6. Participatieverplichtingen versterken
Wij zien in het concept-PvE te weinig waarborgen voor participatie. Inwoners moeten meer dan enkel via een formulier kunnen reageren. Wij pleiten voor bindende adviezen van gebruikerspanels, betrokkenheid van gemeenten bij lijnvoering en een openbaar participatieverslag bij de concessieverlening.
Tot slot
Wij verzoeken u om niet alleen met de grote steden rekening te houden, maar ook met de noordelijke regio’s, zoals Den Helder, waar de afstanden groot zijn, de voorzieningen schaars, en het OV cruciaal voor sociale inclusie. Wij wensen als centrumgemeente een duidelijke stem in het vervoersplan van de nieuwe vervoerder te hebben.
Graag ontvangen wij een inhoudelijke reactie op deze zienswijze.
Namens de fractie van Behoorlijk Bestuur voor De n Helder en Julianadorp,
S. Hamerslag
➡️Zienswijze op het concept-Programma van Eisen OV-concessie 2028_
, ➡️schriftelijke vragen BB inzake OV-concessie 2028 tevens reactie op overgenomen motie GroenLinks
Behoorlijk Bestuur
18 Maart 2026
Stem Lijst 1
Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder
Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: uwmeldpunt@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email: wmoklachten@gmail.com
Mobiel: 0630525721
Of vul onderstaand contactformulier in
Contact ons, uw mening telt!
Na invullen op bevestigen klikken
Voor meer NIEUWS klik HIER
Wie zijn wij? klik HIER