2016 september 15 Blog BB: Financieel wanbestuur!

Blog BB: Financieel wanbestuur!

Blog BB: Financieel wanbestuur!

De raadsvergadering van 13 september was een volgende stap in het financieel wanbeheer van dit college. Waar gaat het om.

Deze coalitie die inmiddels ruim een jaar zit was natuurlijk een verbond om de vorige coalitie van de kleine partijen met de stadspartij weg te krijgen. Van links tot rechts hebben zowel PvdA als VVD maar ook D66 en CDA hun handtekening onder een bestuursakkoord gezet wat ze eigenlijk geen van alle kunnen steunen. Dat begint zich inmiddels te wreken in het bestuur, zeg dus maar geen bestuur.

De partij van de arbeid had zijn handtekening gezet voor een oplopende bezuiniging van €400.000,- per jaar op drie culturele instellingen zijnde : de Kampanje, de bibliotheek en Triade.  Iedereen weet dat de Kampanje en de Bibliotheek met hun net nieuwe gebouwen de bezuiniging nooit zou kunnen oplossen. Het betekent dat Triade in feite de volle €400.000,- bezuiniging moest ophoesten. En dat allemaal uitgevoerd onder leiding van PvdA wethouder vd Paard. Natuurlijk blijkt na ruim een jaar dat dit onmogelijk is en dat de PvdA dit niet voor haar rekening wil nemen. Dit zal heel wat ruzie in de coalitie hebben veroorzaakt. En er was ook geen echt alternatief voor de bezuiniging dat voor iedereen acceptabel was. Kortom het college kon geen oplossing vinden.

De slinkse oplossing was om met het voorstel van het cultuurkader ook meteen de raad te laten beslissen dat de bezuiniging geschrapt kon worden en er bij te zeggen dat in de komende begrotingen de raad zelf zou mogen zeggen waar de bezuiniging moet worden gezocht. Geen keuzen; geen bestuur dus.

Financieel heeft dit als gevolg dat we de problemen naar de toekomst verschuiven en dat er dit jaar ook een gat van ruim €200.000,- in de begroting wordt geslagen. Dat financiële gat komt boven op het toch al verwachtte tekort van €2,2 miljoen. Financieel wanbeheer dus waar de VVD mee akkoord is gegaan om geen ruzie te krijgen. De VVD die altijd roept dat zij voor strikt financieel beheer zijn en anderen altijd betichten van potverteren. Nu dit is potverteren in het kwadraat.

Behoorlijk Bestuur is vanaf het begin tegen de bezuinigingen op Triade geweest en wij zijn dus blij met het schrappen daarvan. Maar het college had intern moeten aangeven waar de €400.000,- dan vandaan moet komen. Maar de stad is (be)stuurloos met deze gelegenheidscoalitie van totaal tegenstrijdige partijen. En de stadspartij zal straks de prijs betalen. Vrij parkeren in de binnen stad is verder weg dan ooit met dit bestuur!

15 september 2016

 

Download in PDF klik op link
financieel-wanbestuur-blog-2

?????????????????????????????????????????????????????????
Voor Blogs van BB  klik HIER
?????????????????????????????????????????????????????????
Voor Nieuws klik HIER?????????????????????????????????????????????????????????
Wie zijn wij? klik HIER?????????????????????????????????????????????????????????
Onze speerpunten klik HIER?????????????????????????????????????????????????????????