2020 december 07 Oppositie maakt gehakt van VVD-standpunt dat Helderse organisaties positiever moeten zijn over de stadhuisplannen in ruil voor subsidie. ’Zwijggeld’, ’écht walgelijk’, ’chantage’

Oppositie maakt gehakt van VVD-standpunt dat Helderse organisaties positiever moeten zijn over de stadhuisplannen in ruil voor subsidie. ’Zwijggeld’, ’écht walgelijk’, ’chantage’

Oppositie maakt gehakt van VVD-standpunt dat Helderse organisaties positiever moeten zijn over de stadhuisplannen in ruil voor subsidie. ’Zwijggeld’, ’écht walgelijk’, ’chantage’

✅Vrijheid van meningsuiting?
Wij zien het als het afkopen van een afwijkende mening…

Zojuist in het NHD⤵️
Oppositie maakt gehakt van VVD-standpunt dat Helderse organisaties positiever moeten zijn over de stadhuisplannen in ruil voor subsidie. ’Zwijggeld’, ’écht walgelijk’, ’chantage’
© archieffoto George Stoekenbroek
Delano Weltevreden
 
DEN HELDER
’Chantage’, ’Zwijggeld’ en ’Walgelijk’. Oppositiepartijen hebben geen goed woord over voor het standpunt van VVD dat Stichting Museumhaven zich positiever mag opstellen in ruil voor gemeentelijke subsidie. Geen enkele coalitiefractie veroordeelt het VVD-standpunt.
De commotie is ontstaan door een uitspraak van VVD-commissielid Damian Dekker tijdens een vergadering van de commissie maatschappelijke ontwikkeling. De commissie moest zich uitspreken over de subsidieaanvraag van Stichting Museumhaven Willemsoord. De stichting krijgt komend jaar ruim 87.600 euro van de gemeente, onder meer om de maritieme identiteit van Willemsoord en Den Helder te etaleren. Het bestuur van SMW had aanvankelijk kritiek op het plan om een stadhuis op Willemsoord te vestigen. Het bestuur heeft na overleg met burgemeester en wethouders besloten het beste te maken van de huidige situatie.
 
Positievere houding
Als tegenprestatie voor de subsidie verwacht Dekker van SMW ’een iets positievere houding ten opzichte van de gemeente en de komst van het stadhuis. Daarmee doel ik niet op censuur. Maar een iets positievere houding mag wel. Het is geen klein bier wat we geven’.
VVD-Fractievoorzitter Petra Bais zwijgt in alle talen op de vraag of de uitspraak van Dekker het officiële VVD-standpunt is of een uitglijer van commissielid Dekker. Ook CDA-fractievoorzitter Harmen Krul hult zich in stilzwijgen.
 
Vrij land
Fractievoorzitter Carlo Assorgia (Beter voor Den Helder) vindt dat Stichting Museumhaven kritiek mag hebben op de gemeente: ,,We leven in een vrij land, dus iedereen heeft het recht om kritiek te leveren. In de praktijk is het niet strategisch om in de hand te bijten die jou voedt. Dat is een universele regel.’’ Hij vindt dat vrijheid van meningsuiting ook voor VVD geldt.
Fractievoorzitter Hans van Donkelaar zegt niet wat hij van het VVD-standpunt vindt. ,,We leven in een vrije democratie. Dat houd ook in dat iedereen zijn mening mag geven of kritiek mag hebben. Subsidie krijgen en kritiek hebben op gemeentelijk beleid staan los van elkaar.’’
 
In principe
Pieter Blank, fractievoorzitter van PvdA, gaat ook niet in op het standpunt van VVD: ,,Voor mij geldt dat je in principe opvatting moet scheiden van uitvoering. Maar als een organisatie zich discriminerend of kwetsend uitlaat moet daar tegenin worden gegaan. Wij zijn onverkort akkoord met het afsluiten van het nieuwe contract met de museumhaven en hopen net als voorzitter Tegelberg op een goede samenwerking op deze bijzondere locatie.’’
Stadspartij Den Helder vindt dat politieke partijen moeten accepteren dat organisaties soms kritiek leveren op de gemeente: ,,Ik heb nog geen prestatieovereenkomst gezien waarin staat dat je lief, leuk en aardig moet zijn’’, zegt fractievoorzitter Harrie van Dongen. ,,Ik begrijp natuurlijk wel dat het lastig overkomt, maar ook gesubsidieerde instellingen mogen een eigen mening hebben. Zo hebben wij onze samenleving nou eenmaal ingericht. Heel vervelend, maar als je honderd procent achter je besluit staat, zul je netjes de bezwaarprocedures moeten doorlopen.’’
 
Geen blad
De oppositie neemt echter geen blad voor de mond. Fractievoorzitter Nancy List van Gemeentebelangen noemt het ’geen handige opmerking’.
Carla van Driesten, fractievoorzitter van Senioren Actief: ,,Wij zijn het absoluut niet eens met het standpunt van de VVD. Dit is chantage, dat kan niet. Wij wonen nog steeds in een democratische gemeente. Organisaties moeten dus kunnen zeggen wat zij denken en moeten zich niet monddood laten maken door subsidies of partijen.’’
 
Blij
GroenLinks keurt het VVD-standpunt ook af: ,,Ik vind dat die opmerking van Damian Dekker echt niet kan’’, zegt fractievoorzitter Marije Boessenkool. ,,Ik was blij dat ons commissielid Kees de Jager er tijdens de vergadering iets van zei. Een subsidie krijgen staat los van je mening over ander beleid van de gemeente. Iedereen mag overal iets van vinden, dat is de basis van vrijheid van meningsuiting. Als dat verandert bij het krijgen van subsidie, dan wordt subsidie zwijggeld. En dat kan natuurlijk absoluut niet.’
 
Sylvia Hamerslag, fractievoorzitter van Behoorlijk Bestuur: ,,Ik had gehoopt dat de VVD- fractie commissielid Dekker ondertussen had teruggefloten en een excuus naar de Museumhaven had gemaakt. Dit hebben ze tot op heden niet gedaan, dus ga ik ervan uit dat dit dus het standpunt van de VVD is. Als je vindt dat de Museumhaven zich positiever moet opstellen omdat de gemeente de organisatie subsidie geeft, is het geen subsidie meer, maar zwijggeld. Zo koop je organisaties en ga je richting het communisme. Het is ook geen geld van de VVD, maar gemeenschapsgeld.’’
 
Onwenselijk
D66 vindt het onwenselijk dat fracties zulke eisen aan een organisatie stellen in ruil voor subsidie: ,,Dit kan zich bij heel veel organisaties in onze stad voordoen’’, vindt fractievoorzitter Henk Mosk. Hij vindt het ’betreurenswaardig’ dat VVD-fractievoorzitter Petra Bais geen afstand heeft genomen van de gewraakte uitspraak.
PVV vindt het VVD-standpunt ’écht walgelijk’, zegt fractievoorzitter Vincent van den Born: ,, Organisaties en zeker ook die subsidie ontvangen dienen nooit op een dergelijke wijze onder druk te worden gezet. De PVV is wel voor echte democratie waar een ieder vrij zijn eigen mening kan geven. De VVD ziet dit dus duidelijk anders.’’
Volwaardig
Stichting Museumhaven Willemsoord wil de Museumhaven uitbouwen tot een volwaardig, authentiek complex waar historische schepen worden afgemeerd en indien nodig in oorspronkelijke staat worden hersteld. In de Museumhaven moeten maritieme ambachten worden uitgevoerd. Daarnaast moet het als toeristische attractie worden geëxploiteerd om de maritieme identiteit van Willemsoord en Den Helder te etaleren.
 

Behoorlijk Bestuur heeft de ambitie om de grootste partij in de gemeenteraad te worden.

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons

 Voor meer NIEUWS klik HIER

Wie zijn wij? klik HIER