2021 februari 09 Schriftelijke vragen over de Klokkentoren Tuindorpschool

Schriftelijke vragen over de Klokkentoren Tuindorpschool

Schriftelijke vragen over de Klokkentoren Tuindorpschool

Onze fractie heeft gisteren schriftelijke vragen gesteld over het restaureren van de Klokkentoren Tuindorpschool. Vandaag stond er in de krant een mooi artikel met de vrijwilligers die hard werken om de historische klok weer te laten klinken. 
download onze vragen⤵️
Schriftelijke vragen Klokkentoren Tuindorp school BBvDH&J

Petra Bies, vandaag in het NHD⤵️
DEN HELDER
Harry (82) en Karel (85) gaan gewoon de ladder op in de toren van de Tuindorpschool in Den Helder. ’Wel ja, we zijn nog fit. En die klok moet erin, die hoort te lopen’
Harry Scharloo is 82 en een van de andere ’klokkenmannen’ is zelfs al 85, maar als het moet gaan ze de ladder op om zelf nieuwe elektra aan te leggen in de toren van de Tuindorpschool. ,,Want die schoolklok hoort te lopen.’’

,,We zijn allemaal nog fit en we hebben allemaal een technische achtergrond. Dus dat zal ons wel lukken, we hebben de oude boel er ook zelf uitgesloopt. Maar liever zien we natuurlijk dat een bedrijf het doet,’’ zegt Scharloo, die penningmeester is van Tuindorp Geleerdenbuurt Belangen.

De Tuindorpschool aan de Brakkeveldweg, met de kenmerkende toren. De school is in de jaren dertig gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School.

Die stichting nam een tijd terug het stokje over van het wijkplatform voor de Stad binnen de Linie. Dat zette alweer vijf jaar geleden een actie op touw om de klok van de school aan de Brakkeveldweg te laten repareren. Het volgens de architectuur van de Amsterdamse School gebouwde pand was toen net gerenoveerd, maar er was geen geld voor de reparatie van het klokmechanisme.

Vogels
Dat mechanisme is inmiddels gerestaureerd door Karel Budde en Jacques Bierens, de mede-teamleden van Scharloo, maar de klok kan nog niet worden geïnstalleerd. De toren blijkt namelijk in slechte staat te verkeren. Het dak is lek en ook in het ladderraam, dat bestaat uit glazen bouwstenen, zitten gaten. ,,Er vliegen vogeltjes rond en we zagen ook een vleermuis. Als dat zo blijft, schijten ze straks de klok onder.’’

De gemeenteraadsfractie van Behoorlijk Bestuur wil dat er vaart achter wordt gezet. Sylvia Hamerslag, destijds met het wijkplatform de initiatiefnemer van de actie voor de klokrenovatie, stelt in schriftelijke vragen dat de gemeente de kosten van het herstelwerk aan het dak en het raam en dat aan het pleisterwerk in de toren voor haar rekening moet nemen. ,,Het valt volgens Behoorlijk Bestuur onder onderhoud huisvesting.’’ Het gaat ook om een beeldbepalend gebouw uit de jaren dertig en om een klok met historische waarde, benadrukt de partij.

Beeldbepalend
Wietske Wijnants, directeur van de Tuindorpschool, denkt het antwoord al te weten. ,,We hebben het zelf al aan de gemeente voorgelegd, ook omdat het een beeldbepalend pand is. Maar het onderhoud is voor rekening van de eigenaar.’’ Dat is de stichting Meerwerf, die meerdere basisscholen in Den Helder en Julianadorp heeft.

Er is al actie ondernomen door de stichting, zegt Wijnants. ,,Er is een opdracht uitgezet om de toren wind- en waterdicht te maken. En onze eigen bouwkundige is voor inspectie in de toren geweest. We wachten nu op een offerte om de toren wel gewoon knap te maken, zodat het uurwerk weer kan draaien, maar zonder dat het de mooiste toren van Nederland wordt. Als de offerte er is, weten we of het wel of niet lukt met eigen middelen.’’

Wijnants benadrukt de welwillendheid van de kant van de gemeente. ,,De mogelijkheden zijn allemaal onderzocht, maar volgens de regels kan het gewoon niet, zijn de kosten voor de eigenaar. De gemeente knapt wel de entree van de school op. Dat is openbaar terrein, dan ligt het anders.’’

Offertes
De stichting Tuindorp Geleerdenbuurt Belangen heeft zelf eerder offertes opgevraagd voor het herstelwerk in de toren. Volgens Scharloo gaat het bij elkaar om achttienduizend euro. Maar dat kan goedkoper als er zelf werk wordt verricht. Voor de aanleg van de elektra gaat het bijvoorbeeld om achtduizend euro. ,,Als we het zelf doen kan het voor vier- of vijfduizend euro. En we hebben ook al een stukadoor. De aannemer vroeg er een paar duizend euro voor, maar we hebben een mannetje gevonden dat het tegen materiaalkosten doet.’’

Schooldirecteur Wijnants waardeert de inzet van de mannen zeer, maar stelt eerst de offerte af te willen wachten. ,,We gaan om tafel om te kijken wat er mogelijk is, ook naar wat er zelf gedaan kan worden.’’

Ding-dong
Aan de klok zitten egewichten, die door een elektromotor omhoog worden gehesen. De zakkende gewichten zorgen ervoor dat de klok blijft lopen. Als de klok slaat klinkt er een ’ding-dong’. Vroeger was die in een groot deel van Tuindorp te horen, het etmaal rond. Hetgeen een paar decennia terug tot klachten leidde vanuit de buurt, weet Karel Budde (85) die samen met zeventigplusser Jacques Bierens de klok renoveerde. ,,Mensen klaagden dat de klok ’s nachts sloeg. Toen zijn ze gaan knoeien aan het slagwerk en is de boel stil komen te staan.’’

Vijftig lampjes
De mannen werkten een halfjaar lang iedere maandagmiddag een paar uurtjes aan de restauratie. ,,Het was een hele uitdaging, want er misten ook onderdelen. Sommige hebben we zelf gemaakt,’’ zegt Budde die als hobby klokken maken heeft. ,,We gaan straks eerst kijken of de klok goed blijft lopen, over het laten slaan moeten we nog even diep nadenken. Misschien kunnen we iets bedenken waardoor het na tien uur ’s avonds stopt.’’

Aan de wijzerplaat en wijzers is ook nog werk. Zo moeten daar ruim vijftig lampjes worden vervangen. ,,Maar voorlopig staat het werk stil, moeten we wachten tot de binnenkant van de toren gerenoveerd is.’’

 Op de foto’s: Karel Budde, Harry Scharloo en Jacques Bierens.
© Foto’s Peter van Aalst ⤵️

 

Behoorlijk Bestuur heeft de ambitie om de grootste partij in de gemeenteraad te worden.

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons

 Voor meer NIEUWS klik HIER

Wie zijn wij? klik HIER