2021 juni 17 Bomen kappen in het Rehorstpark in Den Helder? Uit den boze. ’Van de groene long blijf je af

Bomen kappen in het Rehorstpark in Den Helder? Uit den boze. ’Van de groene long blijf je af

Bomen kappen in het Rehorstpark in Den Helder? Uit den boze. ’Van de groene long blijf je af

Bomenkap in het Rehorstpark is een stap te ver, oordeelde het merendeel van de raad.
© Foto Mediahuis
Hans Brandsma

DEN HELDER
Er zijn zorgen rond de toekomst van het Rehorstpark bij het station Den Helder Zuid. Een gezamenlijke motie van Behoorlijk Bestuur, CDA en GroenLinks om het park beter te beschermen werd maandagavond aangenomen. ,,Het kappen van bomen in het park is uit den boze’’, vindt Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur.

Al eerder waren in commissieverband zorgen geuit over de aantasting van het park. Met de motie wilde Behoorlijk Bestuur aanvankelijk het park een beschermde status geven. Dat ging de meeste partijen te ver, waardoor Hamerslag haar motie enigszins aanpaste om meer steun te krijgen.

,,Het is een veertig jaar oud park en voor ons is van groot belang dat het volume en de flora en fauna intact blijft’’, aldus Hamerslag. ,,Het college heeft het over herplanten van gekapte bomen, maar wat komt daar in de toekomst van terecht? Daarom willen wij dat er in het plan helemaal niet gesproken wordt van voorgenomen kap.’’

Nieuwbouwplannen
Wethouder Kees Visser sloot de mogelijkheid niet uit dat in de nieuwbouwplannen een klein gedeelte van Rehorstpark zou kunnen sneuvelen, maar betoogde de raad daarover later te informeren. Visser wil eerst om tafel met bewoners en andere belanghebbenden over onder meer de woningbouwplannen in het gebied bij het station, die volgens hem nog niet in beton zijn gegoten. Visser noemde de motie te vroeg en ontraadde deze om die reden.

Hamerslag stipte vervolgens aan dat juist de zogeheten burgerparticipatie verre van rimpelloos verloopt. Veel bewoners maken zich zorgen over de nieuwbouwplannen en dat was voor haar ook reden wél de motie door te zetten. Zowel Edwin Krijns (CDA) als Marije Boessenkool (GroenLinks) ondersteunde het betoog van Hamerslag, omdat bij bomenkap aantasting van de ’groene long’ op de loer ligt.

No-go-area
,,We willen de burgerparticipatie niet overrulen, maar van de groene long moet je afblijven’’, vond Boessenkool. Krijns vond dat wethouder Visser te veel ruimte zou nemen als de motie niet werd ondersteund, ook al omdat de groene long in Den Helder voor zijn partij een ’no-go-area’ is. Naast het verbod op kap in het Rehorstpark droeg de motie het college ook op om samen met de bewoners een plan te maken waarbij alle mogelijke scenario’s ook eerst daadwerkelijk met hen wordt besproken.

Naast de drie indieners omarmden ook PVV, D66, Senioren Actief en Stadspartij Den Helder de motie, die daarmee werd aangenomen met zeventien voor- en dertien tegenstemmers

 

Behoorlijk Bestuur heeft de ambitie om de grootste partij in de gemeenteraad te worden.

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons

 Voor meer NIEUWS klik HIER

Wie zijn wij? klik HIER