2021 juli 13 Is de Seniorenmiddag met 4000 euro gemeentelijke steun per jaar gered? Alleen als de anderhalve meter afstand van tafel is. ’Als er minder bezoekers in de zaal kunnen, lijden we verlies’

Is de Seniorenmiddag met 4000 euro gemeentelijke steun per jaar gered? Alleen als de anderhalve meter afstand van tafel is. ’Als er minder bezoekers in de zaal kunnen, lijden we verlies’

Is de Seniorenmiddag met 4000 euro gemeentelijke steun per jaar gered? Alleen als de anderhalve meter afstand van tafel is. ’Als er minder bezoekers in de zaal kunnen, lijden we verlies’

✅Vorige week werd onze motie voor het toekennen van een structureel budget tbv de Seniorenmiddagen aangenomen.
 
Het NHD schreef er het volgende over ⤵️
Is de Seniorenmiddag met 4000 euro gemeentelijke steun per jaar gered? Alleen als de anderhalve meter afstand van tafel is. ’Als er minder bezoekers in de zaal kunnen, lijden we verlies’
Delano Weltevreden
DEN HELDER

Is het evenement Seniorenmiddag gered met 4000 euro gemeentelijke steun per jaar? Voorzitter Guus Retera is blij dat het grootste deel van de gemeenteraad het evenement een warm hart toedraagt. Als de anderhalve meter-maatregel van tafel gaat, moet die 4000 euro voldoende zijn, denkt hij.
In maart van dit jaar kondigde het bestuur het einde aan van het evenement dat al een kleine dertig jaar oud is. Vanwege de stijgende kosten en de hoge leeftijden van de organisatoren is het niet langer te doen, zei voorzitter Guus Reterea toen.

De Seniorenmiddag is een begrip in de marinestad. Het recept is al jaren hetzelfde: in het voorjaar en in december wordt de grote zaal van de schouwburg bevolkt door honderden ouderen. Zij kunnen genieten van optredens van artiesten die dat gratis doen.

Laatste
In december van dit jaar is de laatste voorstelling gepland. Den Helder zonder Seniorenmiddag? Dat kan niet, vonden Senioren Actief en Behoorlijk Bestuur. Zij stellen voor dat per jaar 4000 euro gemeentelijke steun naar de organisatie gaat, zodat de ouderen kunnen blijven genieten van de Seniorenmiddagen. Behalve ChristenUnie en PvdA stemden alle fracties voor.
 
Het geld moet niet komen uit het potje voor evenementen, vindt Sylvia Hamerslag van BB. ,,Want daar zitten allerlei restricties aan vast. De gemeente heeft geld ontvangen om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Het college zegt dat het geld ook besteed gaat worden voor het realiseren van extra contacten en voor verbinding tussen en ontmoeten van mensen. Dat past perfect bij de doelen en de doelgroep van de Seniorenmiddag.’’
Vroeger gratis
Voorzitter Guus Retera van de Seniorenmiddag zegt dat de schouwburg de zaal vroeger gratis beschikbaar stelde. Nu moet daar een kleine 5000 euro voor betaald worden. De schouwburg verkoopt de helft van de 500 beschikbare kaartjes en rekent per verkochte kaart een euro. Als de gemeente 2000 euro per voorstelling bijdraagt en met de kaartverkoop 3500 euro binnen wordt gehaald, lukt het net om het evenement overeind te houden, weet voorzitter Retera. ,,Maar dan moeten de artiesten wel gratis optreden. Tot op heden is dat altijd zo geweest. Als we die nog moeten betalen, wordt het niets.’’

Aan artiesten heeft de organisatie eigenlijk nooit gebrek, vertelt hij. ,,Maar we willen niet steeds dezelfde artiesten laten optreden. Er moet variatie zijn.’’
De voorstelling van dit voorjaar moest vanwege corona worden afgelast. In december staat eigenlijk de laatste voorstelling op het programma. Daarna zou het afgelopen zijn, was de bedoeling. Inmiddels heeft zich een jonger bestuurslid aangemeld. ,,Die wil de kar trekken’’, vertelt de voorzitter. De gemeente draagt eenmalig 1375 euro bij. Als het college de motie uitvoert zoals de gemeenteraad dat wil, krijgt het bestuur vanaf volgend jaar 2000 euro per voorstelling.

Zelfs dan is het nog lang niet zeker dat de voorstellingen doorgaan, zegt voorzitter Retera. ,,Als de bezoekers in de zaal anderhalve meter afstand van elkaar moeten houden, kunnen we minder mensen toelaten en lijden we verlies.’’ Over een half jaar is duidelijk of er nog leven zit in de Seniorenmiddag. De voorzitter hoopt dat de bezoekers na anderhalf jaar stilstand nog naar het evenement komen. ,,Dat weten we in december.’’
Editie
De eerste editie van de Seniorenmiddag was in 1993. Toon en Rie Bandt waren lange tijd de drijvende kracht achter het evenement, later groeide Arco Dusseldorp uit tot gezicht van het evenement.
 
Motie structureel budget tbv de Seniorenmiddagen - Behoorlijk bestuur Den Helder
 
 

Behoorlijk Bestuur heeft de ambitie om de grootste partij in de gemeenteraad te worden.

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons

 Voor meer NIEUWS klik HIER

Wie zijn wij? klik HIER