2021 augustus 11 Onze reactie over de 1,9miljoen extra voor het plan Stadhuis Willemsoord

Onze reactie over de 1,9miljoen extra voor het plan Stadhuis Willemsoord

Onze reactie over de 1,9miljoen extra voor het plan Stadhuis Willemsoord

✅Onze fractievoorzitter Sylvia Hamerslag heeft in de krant een reactie gegeven over de 1,9miljoen extra voor het plan Stadhuis Willemsoord.

Zojuist in het NHD⤵️
Twee bouwers voor het stadhuis zijn afgehaakt. Van de overige drie geïnteresseerde bedrijven komt één in de buurt van het beschikbare bedrag. De raad moet daarom twee miljoen euro extra beschikbaar stellen
 
© Archieffoto Redmouse
Delano Weltevreden
 
DEN HELDER
Het stadhuis op Willemsoord wordt een kleine twee miljoen euro duurder. Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad extra geld beschikbaar te stellen. Dan kan de klus worden gegund aan de enige van de vijf aannemers die met zijn inschrijving in de buurt komt van het door de gemeenteraad beschikbaar gestelde bedrag.
De gemeenteraad heeft op 25 februari 2019 besloten dat twee gebouwen op Willemsoord moeten worden omgebouwd tot stadhuis. Daarvoor is 24,8 miljoen euro beschikbaar gesteld beschikbaar gesteld.
De klus is openbaar aanbesteed. Vijf Nederlandse bouwbedrijven hebben daarop ingeschreven. Het door de gemeenteraad beschikbaar gestelde bedrag blijkt onvoldoende te zijn om de interesse van alle bouwers vast te houden. Wethouder Michiel Wouters zegt dat twee bouwers al zijn afgehaakt. Van de overgebleven bouwbedrijven komt één met zijn aanbieding in de buurt van het beschikbare bedrag. Maar dat bedrag is niet voldoende. Dat komt door de stijging van de bouwkosten en de prijzen van grondstoffen zegt het college in een brief aan de gemeenteraad. Een aanvullend krediet van 1,9 miljoen euro is daarom noodzakelijk.
 
Rentelasten
Aan de andere kant dalen de rentelasten, zegt het college. De gemeente is straks dus niet meer tijd kwijt aan jaarlijkse kosten voor het openhouden van het stadhuis.
Voor Beter voor Den Helder, met zes zetels en twee wethouders de grootste coalitiepartij, is dat een reden om akkoord te gaan met het verzoek. ,,De bouwkosten zijn gestegen, dat is een tegenvaller’’, zegt fractievoorzitter Carlo Assorgia. ,,De meevaller is dat de rente daalt. Het belangrijkste is dat we binnen de jaarlijkse exploitatiekosten blijven.’’
 
✅Sylvia Hamerslag is fractievoorzitter van Behoorlijk Bestuur, de grootste oppositiepartij. Zij zegt dat haar fractie niet van plan is fiat te geven voor bijna twee miljoen euro extra. ,,We hebben er vanaf het begin voor gewaarschuwd dat dit project veel duurder zal uitpakken. Nu wordt de coronatroef getrokken, maar we kunnen niet controleren of het stadhuis door de stijging van bouwkosten veel duurder uitpakt. Wij verwachten dat het project gaandeweg duurder zal worden. Bijvoorbeeld vanwege de ontsluiting van het terrein. Er moeten misschien ook maatregelen worden genomen in verband met de vervuilde grond onder Gebouw 66. En de fundering van dat gebouw moet mogelijk versterkt worden.’’
Afblazen

✅Zij ziet een parallel met het voornemen om het voormalige stadhuis aan de Bijlweg te renoveren. ,,Toen bleek dat het project steeds duurder werd, is de renovatie afgeblazen. Wat ons betreft zijn we wat dit stadhuis betreft nu op dat punt beland. Het college had beloofd dat alles binnen het beschikbare budget zou vallen. Als dat niet het geval is, moet het project worden afgeblazen.’’

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Behoorlijk Bestuur heeft de ambitie om de grootste partij in de gemeenteraad te worden.

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons

 Voor meer NIEUWS klik HIER

Wie zijn wij? klik HIER