2021 augustus 13 Gastschrijver Mart Coers: Kun je een carrière in de politiek beginnen als je 65+ bent en nooit politiek hebt gestudeerd?

Gastschrijver Mart Coers: Kun je een carrière in de politiek beginnen als je 65+ bent en nooit politiek hebt gestudeerd?

Gastschrijver Mart Coers: Kun je een carrière in de politiek beginnen als je 65+ bent en nooit politiek hebt gestudeerd?

Beste Politieke vrienden,

Politieke wetenschappen studeren is op geen enkele wijze nodig om het ver te schoppen in de politiek.
Ik ben zeker geen politieke specialist. Dat gezegd, ik heb natuurlijk wel meningen over bepaalde opvattingen en ideeën.

Toen ik nog jong was, had je de revolutionaire jaren zeventig, men dweepte met het anarchisme. Ik was niet voor het gewelddadige anarchisme, maar het politieke anarchisme of sociaal anarchisme zag ik toen als ideaal. Eigen verantwoordelijkheid eerst. Wantrouwen in overheid en staat.
Misschien heeft het anarchisme een te optimistische visie in de mens, maar het is nog wel steeds het uitgangspunt in mijn politieke denken. Namelijk dat iedereen zelfbeschikking heeft alleen over zijn/haar eigen lichaam, alleen over zijn/haar eigen leven, en alleen over de vruchten van zijn/haar arbeid kan beschikken. Dit heeft als gevolg dat niemand de slaaf kan zijn van een ander. Dat je geen geweld mag initiëren t.o.v. een ander (tenzij je verdedigen tegen geweld, maar dit is geen initiatie van geweld). Elk systeem van recht en elk politiek systeem dient zich te beijveren om hieraan te voldoen.

Meestal stem ik landelijk nogal links van het midden en gemeentelijk het liefst op kleine plaatselijke partijen. Verder wil ik niet het gevoel hebben dat ik maar één keer in de zoveel jaar kan stemmen, daarom stem ik bij wijze van spreken elk uur van elke dag.

Politiek gaat ons allemaal aan en niet alleen een stelletje kontdraaiers in Den Haag of in de gemeenteraad. Ik maak dus ook wel eens gebruik van mijn rechten, tot inspreken (fysiek dan wel schriftelijk) in de gemeenteraad aan toe. Ik vind dat iedereen dat veel meer zou moeten doen. Er zou veel meer chaos in de politiek moeten zijn, net zo als in zichzelf organiserende systemen.

Ik zie ook wel veel effect van mijn handelen. Politici zijn heus niet slimmer dan jij of ik. Als ze gewend zijn om de heersende mening te volgen, zijn ze zelfs aanzienlijk dommer. Dus laat je zien en laat je horen, dat is mijn voornaamste politieke mening.

Politiek is veel stiekem gedoe waar niemand iets vanaf weet, liegen, manipuleren. Informatie achter houden voor het overgrote gedeelte v.d. bevolking. Het gaat allemaal over; de macht willen hebben. Voor de meeste politicus staat dit voorop in plaats van juist willen doen voor de bevolking. Ze maken beslissingen voor de meerderheid v.d. bevolking waar zij zelf helemaal geen consequenties aan zullen ondervinden. Omdat ze veel geld hebben en niet in die wijken wonen waar de mensen dit wel merken. Wat ze even vergeten is dat hun nageslacht hier in de toekomst vaak weer wel mee te maken zullen hebben.

Politiek is een bezigheid waarbij je door te doen je mening vormt. Fouten maken is niet erg, als je je maar uitspreekt.
Je kunt altijd lid worden van een partij. De enige eis is dat je minstens een bepaalde leeftijd hebt bereikt. Als je lid bent van een partij, kan je naar vergaderingen en bijeenkomsten gaan. Je mag altijd je mening geven, daarvoor hoef je geen diploma’s te hebben. Zorg wel dat je weet waar je over praat, dat je mening ergens op gebaseerd is en dat je die ook goed kunt onderbouwen. Als je het overtuigend weet te brengen, kan je ook anderen van die mening overtuigen en op die manier invloed uitoefenen.

Wanneer men zich binnen je partij gaat realiseren dat jij een bijzonder waardevol lid bent, kom je al snel op de lijst te staan voor de gemeenteraad. Als je dat een tijdje hebt gedaan, word je misschien nog wel lijsttrekker ook. 
 
 
 
 

 

 

 

Behoorlijk Bestuur heeft de ambitie om de grootste partij in de gemeenteraad te worden.

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel: 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel: 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons

 Voor meer NIEUWS klik HIER

Wie zijn wij? klik HIER