2021 september 18 Portret van een raadslid: Sylvia Hamerslag

Portret van een raadslid: Sylvia Hamerslag

Portret van een raadslid: Sylvia Hamerslag

✅Mooi portret van onze fractievoorzitter Sylvia Hamerslag
✅Puur en oprecht
✅Een harde werker die zich al vele jaren inzet voor u
✅De mens achter het raadslid
⤵️

Portret van een raadslid: Sylvia Hamerslag

In deze serie interviews spreken wij iedere zaterdag met een ander gemeenteraadslid. In dit deel: Sylvia Hamerslag van Behoorlijk Bestuur

In het kader van de actualiteit heb ik met Sylvia Hamerslag afgesproken in het Rehorstpark. Behoorlijk Bestuur, de partij waar zij fractievoorzitter van is, heeft een aantal weken voor ons gesprek een motie ingediend over het behoud van het park. De plannen die er zijn voor woningbouw rondom station Den Helder Zuid mogen niet ten koste gaan van het groen. We gaan er een rondje wandelen, zo kan ik zelf zien waarom het park niet verloren mag gaan.

Behoorlijk Bestuur
Nadat we elkaar hebben begroet en beginnen met lopen gaat het al snel over Behoorlijk Bestuur. De partij valt op. Ze zijn uitgesproken en actief op sociale media, dienen vaak politieke vragen in. De standpunten die ze kiezen leiden soms tot felle discussies in de raad. Daarnaast is de partij tijdens de afgelopen raadsperiode verdrievoudigd.  Voor Behoorlijk Bestuur natuurlijk een mooie ontwikkeling: “Om verschillende redenen zijn zij toen bij ons gekomen. Een PVV raadslid vond bij de PVV niet de ruimte om zich voor alle onderwerpen in te zetten en een voormalig VVD raadslid was toen een eenmansfractie. Zij had zelf zoiets van ik ga niet nog een periode door in mijn eentje, maar toen we in gesprek raakten bleek dat we eigenlijk veel raakvlakken hadden. Zij sloot zich toen ook aan. Nu hebben we echt een hele fijne fractie waarbij iedereen zijn eigen expertise heeft.”

Daarbij is het volgens haar niet erg dat partijleden soms van inzicht veranderen of het intern niet helemaal met elkaar eens zijn. Voor haar eigen rol als fractievoorzitter ziet Sylvia dat echter anders: “Als raadslid moet je kunnen draaien. Je mag van mening veranderen, als je nieuwe informatie krijgt bijvoorbeeld. Maar als partij niet, je kunt niet zomaar afwijken van je verkiezingsprogramma, want daar ben je op gekozen. Als fractievoorzitter moet je daar actief op letten.” Volgens Sylvia doen niet alle partijen dat zo. Zo zouden bijvoorbeeld de Stadspartij als Beter voor Den Helder wel van hun eigen programma afwijken. “Dat is in een coalitie natuurlijk wel moeilijker, maar je moet opkomen voor je eigen kiezers.”

Buurtpreventieapp
Sylvia komt zelf uit het nabijgelegen Tuindorp. Daar woont ze nog altijd. De betrokkenheid bij de wijk werd langzamerhand de hele stad, en zo is ze uiteindelijk ook de politiek ingestapt. “Het begon met een buurtpreventieapp voor de wijk. Een plek waar mensen meldingen konden doen als ze overlast ervaarden of illegale dingen zagen. Uiteindelijk vroeg de gemeente of we dat niet voor de hele stad konden doen. Nou dat was wel even een opgave hoor. Maar nu hebben we verschillende Facebookpagina’s en Whatsappgroepen die door ons worden beheerd. En er wordt echt veel gebruik van gemaakt hoor.” Ze laat een bericht op Facebook zien dat 15.000 keer bekeken is. Er is kennelijk veel behoefte aan in Den Helder.

“Het is een manier om mensen een veiliger gevoel te geven en om de handhaving wat te helpen. Mensen gaan wat meer op elkaar en de buurt letten. En het is ook gewoon informatief, want niet alles dat gebeurt kom in de krant. Laatst nog zijn er vermoedelijk schoten gelost op een huis en dat was nergens te lezen. Pas als de politie ter plaatste komt of een onderzoek begint wordt het opgepakt. Dus het is echt wel waardevol voor de buurt om dan via ons alles mee te krijgen.”

Bestuurscultuur
We lopen nu al een tijdje en besluiten naar rechts af te slaan en een pad weer terug richting het station te lopen. Al lopend praten we verder en we komen vervolgens op haar onvrede met het Helderse bestuur. Zoals al vaker geuit door Sylvia en haar partijgenoten vindt Behoorlijk Bestuur dat er structureel dingen misgaan bij de werkzaamheden van de wethouders. Op het gebied van informatievoorziening bijvoorbeeld, en het feit dat het college onvoorwaardelijke steun krijgt van de coalitiepartijen. Net als haar fractie voelt zij daarom wel iets voor een college dat op een andere manier verbonden is aan de raad en daarom steeds op zoek moet gaan naar steun bij wisselende coalities.

“We zijn niet alleen maar oppositie hoor, niet alleen negatief. We willen graag meedenken en er zijn ook zeker goede wethouders. Pieter Kos bijvoorbeeld vind ik een uitstekende wethouder. Wij willen ook helemaal niet de wethouders om elk kleinigheidje wegsturen, dat is niet werkbaar. Maar er moet wel een groep wethouders zijn met kwaliteiten, die van aanpakken weten. We horen in Den Helder nog heel vaak van de bestuurders dat zij iets hebben ‘geprobeerd’, maar proberen te zwemmen is gewoon verzuipen. Een college dat niet altijd maar de steun van de coalitie krijgt moet echt aan de slag en dan kan de raad haar controlerende functie ook goed uitoefenen.”

Code Oranje
Om deze en andere boodschappen verder te kunnen verspreiden heeft Sylvia eerder aansluiting gezocht bij de landelijke politiek, in de vorm van de partij Code Oranje. Ze was zelfs verkiesbaar bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart van dit jaar. “In eerste instantie hebben wij contact gehad en dacht ik voornamelijk dat het goed zou zijn voor Behoorlijk Bestuur, om het netwerk uit te breiden. Toen werd ik vanuit Code Oranje gevraagd om wat zaken te schrijven op het gebied van ouderenbeleid. Dat heb ik namelijk in Den Helder ook gedaan. Toen werd ik gevraagd om op de kieslijst te staan voor de verkiezingen en heb ik ja gezegd. Maar ik maakte me geen illusies hoor, dat ik in de Tweede Kamer zou komen. Het was wel een hele mooie ervaring en ik ben nog steeds betrokken bij Code Oranje, al staat dat nu natuurlijk op een laag pitje.”

Rollo the Northman, Elvis en Rob de Nijs
Hoewel de landelijke politiek misschien op het moment niet zoveel tijd kost heeft Sylvia het toch enorm druk. Naast haar positie als fractievoorzitter werkt zij ook bij een mobiele tandartsbus. Met die bus gaan ze bijvoorbeeld langs asielzoekerscentra om mondzorg te verlenen. Toch blijft er ook nog tijd over voor haar hondje Rollo, vernoemd naar ‘Rollo the Northman’. Hoewel zijn naamgever een grote stoere en, volgens Sylvia, aantrekkelijke man is, heeft Rollo zelf daar niet veel van weg. “Het is een Franse Bulldog en het is echt een beetje een watje die Rollo. Hiervoor had ik een ander hondje, Presley, ook een Franse Bulldog, en dat was echt een stoere jongen. Beide zijn op hun eigen manier geweldig, het wordt echt familie.”

Zoals de naam van haar vorige hondje al doet vermoeden is Sylvia groot fan van Elvis. De muziek, de stijl. Ze noemt het dan ook echt als een hobby, de muziek van Elvis luisteren. “En Nederlandstalig is mijn held Rob de Nijs, wat een prachtige muziek heeft die gemaakt. En hij is altijd bij zichzelf gebleven.” Sylvia zingt zelf ook en houdt daarnaast van zeilen. Ze is opgegroeid met het water en kan ook echt wel wat vertellen over maritieme zaken. “Mensen denken vaak: ‘Dat is die miep uit Tuindorp die alleen maar bezig is met de inwoners enzo’”, zegt ze lachend. “Maar ik heb ook technische kennis hoor, dat wordt nog wel eens onderschat.”

 

Behoorlijk Bestuur heeft de ambitie om de grootste partij in de gemeenteraad te worden.

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons

 Voor meer NIEUWS klik HIER

Wie zijn wij? klik HIER