2023 augustus 28 Wijktoezichthouders haken af, geen zin in papier prikken

Wijktoezichthouders haken af, geen zin in papier prikken

Wijktoezichthouders haken af, geen zin in papier prikken

Regionoordkop schreef over onze schriftelijke vragen over het wijktoezichthouders houders project.
Deze vragen zullen we uiteraard ook nog delen op onze fb.⤵️
Wijktoezichthouders haken af, geen zin in papier prikken – #denhelder Een deel is inmiddels afgehaakt en anderen overwegen hetzelfde te doen. Ze zijn verre van blij met de ontwikkelingen binnen het project.

Den Helder – Het budget voor de wijktoezichthouders blijft overeind en er verandert weinig voor deze groep enthousiaste vrijwilligers in Den Helder, zo liet de gemeente onlangs nog weten. De realiteit is toch even anders. Een deel is inmiddels afgehaakt en anderen overwegen hetzelfde te doen. Ze zijn verre van blij met de ontwikkelingen binnen het project.

Sinds 2011 zetten op verschillende plekken in Den Helder en Julianadorp inwoners zich in als wijktoezichthouders. Hun voornaamste taak is het signaleren van problemen en meldingen over de openbare ruimte, bijvoorbeeld kapotte verlichting of gemeentelijke eigendommen, overlast en zwerfvuil. Dit was tot nu toe de omschrijving van hun functie, maar er zijn toch flinke veranderingen gaande. Niet alleen moeten alle vrijwilligers een contract tekenen waarmee de vrijwilligheid verdwijnt, ook de inhoud van de functie versobert.

Wie nu nog wijktoezichthouder wil zijn, moet straks verplichte uren maken, in een speciale outfit over straat en elke dag op pad om papier te prikken en zwerfvuil te verwijderen. Tijdens een bijeenkomst met de groep is gemeld dat hun rol meer en meer die van zwerfvuilploeg wordt. Op deze veranderingen zijn inmiddels een aantal toezichthouders afgehaakt en anderen twijfelen ernstig of ze nog wel verder willen. Daar komt nog bij dat de vergoeding al jaren onveranderd is gebleven (125 euro per maand), terwijl het leven een stuk duurder is geworden. Een kleine verhoging van de vergoeding mag dus best, vinden veel van de vrijwilligers.

Behoorlijk Bestuur
Sylvia Hamerslag was als privépersoon jaren geleden een van de initiatiefnemers van het project en heeft nog altijd goed contact met de groep toezichthouders. Inmiddels heeft haar fractiegenoot Marcel Karhof (van Behoorlijk Bestuur) opnieuw vragen over deze kwestie gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Den Helder. Zo wil hij weten hoe de nu verplicht gestelde overeenkomst zich verhoudt ten opzichte van de toezichthouders die een UWV-uitkering hebben of sommige die zelfs (gedeeltelijk) afgekeurd zijn. “Lopen zij nu door het tekenen van deze verkapte arbeidsovereenkomst risico om hun uitkering (deels) kwijt te raken?”, vraagt Karhof.

Tekent de vrijwilliger het contract niet en gaat hij/zij niet twee uur per dag zwerfvuil rapen, dan wordt deze persoon uit het toezichthoudersproject gegooid. “Door sommige vrijwilligers, die verder geen uitzicht hebben op een betaalde baan en enige financiële vooruitgang, wordt de €125,- per maand uiteraard nu als pressiemiddel ervaren, helemaal in deze moeilijke tijden van inflatie”, schrijft het raadslid. Verder meent Behoorlijk Bestuur dat door het verplicht stellen van deze overeenkomst de vrijwillige basis feitelijk ophoudt te bestaan.

 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER