2024 januari 09 Video, Woordvoering: reservering budget voor fietsers in de voorrang op rotondes

Video, Woordvoering: reservering budget voor fietsers in de voorrang op rotondes

Video, Woordvoering: reservering budget voor fietsers in de voorrang op rotondes

Komende raadsvergadering staat reservering budget voor fietsers in de voorrang op rotondes.
Wij zijn van mening dat de prioriteit moet liggen bij andere fiets en verkeers knelpunten.9 januari hielden  onze commissieleden Wilbert van den Berg en Ron van Wamel hier woordvoering over.
Woordvoering in tekst:
Voorzitter er word vanavond gevraagd om een investering van ruim 1 miljoen euro om een 11 tal rotondes aan te passen. Deze aanpassingen zou de veiligheid van de fietsers moeten vergroten. Voor Behoorlijk Bestuur voor Den Helder en Julianadorp is verkeersveiligheid en zeker voor de fietser van groot belang. Dat blijkt uit de eerdere vragen en woordvoeringen die we al gehouden hebben over dit onderwerp.
✅Waarom denken we aan deze 11 rotondes en denken we niet aan de echt meer urgente onveilige punten?Behoorlijk Bestuur heeft door de jaren heen meerde pleidooien gehouden, vragen gesteld en suggesties aangedragen over aanpassingen die in onze ogen gewenst waren.
Ondanks onze inbreng werd hier geen gehoor aan gegeven.
Bijvoorbeelden: Ruygweg/ Fabrieksgracht, Fabrieksgracht/Spoorgracht, Beatrixstraat / hoek Westgracht , prins Hendrikstraat overgang naar de Polderweg. Hier hebben we meermaals aandacht voor gevraagd maar tot heden is hier niets mee gedaan.
✅Hoe word hier nu over gedacht? Wanneer worden deze situaties aangepakt? Al in 2016, 2020, 2023 hebben wij hier aandacht voor gevraagd.
✅Voorzitter, welke garanties geven de door u gewenste aanpassingen om de rotondes veiliger te maken voor fietsers?
 
De huidige inwoner is bekend met de huidige situaties juist deze mensen rijden, fietsen veel over de rotondes. Mensen die ik gesproken heb maken zich zorgen als automobilist in slecht en donker weer over het feit dat een fietser dan slecht zichtbaar is. Ik zelf heb in Heerhugowaard gewoond en heb de meest gevaarlijke situaties gezien op deze rotondes met vele kleine maar ook grote en dodelijke ongelukken.
Fietsers die niet opletten en een hoofd telefoon dragen met muziek en daardoor niet alert zijn op hun omgeving. Zij rijden zonder op of om te kijken door met alle gevolgen van dien, dit is een beeld wat voornamelijk onder jeugdige fietsers helaas veel voorkomt. Fietsers voorrang geven betekend ook dat automobilisten langer wachten en hierdoor je ophoping van verkeer krijgt lees file vorming.
Een vergelijking, gemeente Dijk en Waard (Heerhugowaard) heeft het geregeld dat alle rotondes zo zijn ingericht dat de fietsers voorrang hebben. Uit een stuk wat gepubliceerd op 4 september op de site Independer stelt dat daar ruim 19 % van alle fiets ongelukken plaats vinden op rotondes terwijl in Enschede geen eenduidig beleid heeft op de rotondes en daar is dat percentage slechts 5,31 %.
Het geld wat er nodig is voor deze aanpassingen is ruim 1 miljoen euro waarvan een maximaal bedrag 8,4 ton aan terug kunnen krijgen. Dat zou betekenen dat er een ruime 1,7 ton eigen investering aan te pas komt.
 
✅Behoorlijk Bestuur is van mening dat geld uit provincie en overheid erg welkom is. Daar zit wel één maar aan, dit geld moeten wij zelf in kunnen zetten als gemeente om de veiligheid in deze te kunnen verbeteren op plekken die wij van belang vinden. Zoals de eerder genoemde punten. Hoe kan een provincie of landelijke overheid nu bepalen wat Den Helder en Julianadorp nodig heeft en wat daar het beste voor is?
Behoorlijk Bestuur meent dat de gemeente raad met inspraak van onze burgers dit vele malen beter kunnen. Hoe denkt het college hierover?
Behoorlijk Bestuur vraagt zich ook oprecht af of het budget dat genoemd word voldoende is.
Er zal een voorlichting met reclames, borden en dergelijke gestart moeten worden om de bewoners in te lichten. Is dit mee begroot of komt dat uit een ander potje?
Voorzitter tot zover.
 
 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER