2024 april 13 Gastschrijver: Goocheltrucs met Miljoenen: Waar blijft de Eigen Verantwoordelijkheid van de Gemeenteraad?

Gastschrijver: Goocheltrucs met Miljoenen: Waar blijft de Eigen Verantwoordelijkheid van de Gemeenteraad?

Gastschrijver: Goocheltrucs met Miljoenen: Waar blijft de Eigen Verantwoordelijkheid van de Gemeenteraad?

Beste politiek geïnteresseerden,

In ons Den Helder, waar het Helders Manifest trots verkondigt dat iedereen met respect behandeld moet worden, schijnt dit principe niet op te gaan voor de gemeentefinanciën. De ironie wil dat terwijl dit manifest pleit voor respect, het stadsbestuur ongestoord miljoenen euro’s schuift, alsof het monopolygeld betreft. Waar blijft de eigen verantwoordelijkheid van onze gemeenteraad in dit financiële spektakel?
 
Je zou verwachten dat een gemeenteraad, die de kern van lokale democratie vormt, als waakhond optreedt over de gemeentelijke kas. Echter, de realiteit is een toneelstuk waarbij miljoenen euro’s jaarlijks verschoven worden zonder significante weerstand of echte verantwoording. We zien een raad die eerder reageert op de plannen van het college dan dat ze zelf het initiatief neemt om de financiële discipline aan te scherpen.
 
Recente rapporten tonen aan dat Den Helder meer dan 20 miljoen naar adviesbureaus en externen.
Bijna 3 miljoen euro in 2022 en 2023 naar adviesbureaus, Ruim 17 miljoen ging naar de inhuur van extern personeel. In 2020 is een bedrag van ruim 4,5 miljoen euro uitgegeven aan de inhuur van extern personeel. In 2021 was dat ruim 5,6 miljoen euro, in 2022 is iets meer dan 7 miljoen euro aan de inhuur van personeel uitgegeven.
Is dit werkelijk de beste manier om ons belastinggeld te besteden? Deze praktijk is des te frustrerender wanneer je bedenkt dat deze zelfde stad haar culturele en sociale sectoren—de ziel van de gemeenschap—dreigt te korten. Triade en de Kampanje staan op de lijst om verder gefinancierd uit te kleden, terwijl we miljoenen steken in externe consultants. Waar is de logica?
 
Dit zijn momenten waarop je zou willen dat de gemeenteraad haar rol als bewaker van het gemeentelijk belang herinnert en vraagtekens zet bij elke uitgave. Het is tijd om kritische vragen te stellen over de efficiëntie van dergelijke uitgaven en te onderzoeken of deze middelen niet beter ingezet kunnen worden voor duurzamere, langdurige voordelen voor de stad zelf.
 
De gemeenteraad moet meer zijn dan een doorgeefluik van besluiten; ze moet een actieve deelnemer zijn in het sturen van het gemeentebeleid, met een duidelijke visie en strategie. Het continu schuiven met miljoenen om gaten te dichten is geen duurzame oplossing en ondermijnt het vertrouwen in ons lokale bestuur.
 
Het wordt tijd dat de gemeenteraad van Den Helder haar wettelijke initiatieven benut en ophoudt met de financiële goocheltrucs. In plaats van te bezuinigen op essentiële diensten of miljoenen uit te geven aan externe bureaus, laten we investeren in onze gemeenschap, in ons onderwijs, onze cultuur, en onze sociale voorzieningen. Dat is respect tonen voor je burgers—niet alleen in woorden, maar ook in daden. Laten we hopen dat de raad deze roep om actie hoort voordat het te laat is.
May be an image of text that says 'Goocheltrucs met Miljoenen'
 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER