2024 mei 14 NHD: College is niet gevoelig voor pleidooien van raadsfracties. Geld Seasaw blijft staan

NHD: College is niet gevoelig voor pleidooien van raadsfracties. Geld Seasaw blijft staan

NHD: College is niet gevoelig voor pleidooien van raadsfracties. Geld Seasaw blijft staan

… over DE BEGROTING
Vandaag schreed het NHD een duidelijk artikel hierover⤵️
BEGROTING
 
Het college houdt voet bij stuk: de cofinanciering van een half miljoen euro in de Seasaw en 1,2 miljoen euro voor het afronden van totaalkunstproject De Nollen wordt niet geschrapt.

Delano Weltevreden
DEN HELDER De Seasaw, een kunstwerk in de vorm van een gigantische wip, moet op de dijk komen. De kosten worden geschat op 10 miljoen euro. Het college wil er een half miljoen euro voor reserveren, de rest moet komen van externe fondsen.

Fracties als GL, Stadspartij, Samen Actief en ✅Behoorlijk Bestuur willen die half miljoen euro om uiteenlopende redenen niet uitgeven: ’er zijn andere zaken waar dringend geld voor nodig is’, ’de dijk is prima zo’ en ’we weten niet wat zo’n kunstwerk aan onderhoud kost’. Het college is daar echter niet gevoelig voor. In juni wordt een subsidieaanvraag bij het Waddenfonds ingediend.
Totaalkunstwerk De Nollen van wijlen R.W. van de Wint moet worden afgerond. Het gaat onder andere om het afbouwen van het museum bij NS-station Den Helder Zuid. Voor de hele operatie is zo’n 8 miljoen euro nodig. Het college wil daar 1,2 miljoen euro aan cofinanciering aan bijdragen.
 
Dat geld wordt alleen beschikbaar gesteld als het Stichting De Nollen lukt om de rest van het geld binnen te halen. PVV, Stadspartij, Fractie Pastoor, Samen Actief en ✅BB vinden dat de gemeente dat geld in eigen zak moet houden, omdat er financieel onzekere tijden aankomen. Een raadsmeerderheid is het daar, net als het college, niet mee eens.
 
Kwaliteit
Bij de aanbieding van de kadernota aan de raad zegt het college: ’Afronding van De Nollen is van belang in relatie tot de woningbouw rondom station Zuid. Het voegt kwaliteit toe aan het gebied. De beschikbare middelen worden alleen ingezet als cofinanciering in de werving van fondsen.’
De renovatie van het brugwachtershuisje kost bijna een miljoen euro. Volgens D66 valt het pand van ellende zowat uit elkaar en kan het geld beter in cultuur worden gestoken. Het college is het daar niet mee eens: ’In de voorbereiding van de renovatie van het brugwachtershuisje is al geïnvesteerd. Het project wordt afgerond in 2025’.
✅Behoorlijk Bestuur en Fractie Pastoor vinden dat de miljoenen euro’s kostende doorvaarroute moet worden geschrapt, onder andere omdat er geen noodzaak meer is voor een omvaarroute. Tijdens de renovatie blijft de Koopvaardersschutsluis namelijk open voor de scheepvaart. De provincie steekt er 11 miljoen euro in, de gemeente zo’n 3,5 miljoen euro.
 
Reuring
Het college wil echter niet tornen aan het voornemen om een betere verbinding tussen haven en stad te maken, meer reuring en bedrijvigheid op Willemsoord te creëren en extra waterinfrastructuur beschikbaar te hebben als de marine- en civiele haven uitbreiden.
Het college verwijst naar de overeenkomst die vorig jaar met de provincie Noord-Holland is gesloten. ’Het openbreken van deze overeenkomst biedt de gemeente geen voordeel’, aldus het college.
Bezuinigingen
Het college en de gemeenteraad zoeken naar mogelijkheden om te bezuinigen, omdat het niet zeker is hoeveel geld de gemeente de komende jaren uit het Gemeentefonds krijgt.
May be an image of 1 person and text
 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER