2020 september 15 Willemsoord krijgt aflossingsvrije lening van 18 miljoen euro. Wethouder Kees Visser: ’Geen gift, maar manier van financieren’

Willemsoord krijgt aflossingsvrije lening van 18 miljoen euro. Wethouder Kees Visser: ’Geen gift, maar manier van financieren’

Willemsoord krijgt aflossingsvrije lening van 18 miljoen euro. Wethouder Kees Visser: ’Geen gift, maar manier van financieren’

DEN HELDER

Ondanks tegenwerpingen van Behoorlijk Bestuur, GroenLinks en de Fractie Dijk heeft een meerderheid van de Helderse raad geen problemen met een lening van 18 miljoen euro voor Willemsoord. Het college van Den Helder wil de lening – met een looptijd van twintig jaar – zonder aflossingsverplichting vrijmaken voor Willemsoord BV.
De banken klopten recent aan bij Willemsoord BV met het verzoek om de bestaande leningen voor het monumentale complex op de oude rijkswerf om te zetten naar een lening die anno 2020 beter past bij de financiering van vastgoed. Marije Boessenkool van GroenLinks noemde het maandagavond tijdens de behandeling in commissieverband ’bijzonder’ dat het college wil instemmen met een lening van twintig jaar zonder een plicht tot aflossing. ,,Wij zien het liefst dat Willemsoord BV na al die jaren zelf ook eens wat gaat financieren.’’
📌Mordicus tegen
Behoorlijk Bestuur zette nog zwaarder geschut in. ,,Wij zijn mordicus tegen deze financiering. Onze financiële situatie is niet goed en de gemeente Den Helder is geen bank. Dit risico moeten we helemaal niet willen nemen.’’
📌Volgens BB zou er sprake zijn van een gift, een omschrijving die verantwoordelijk wethouder Kees Visser weersprak. ,,Een aflossingsvrije lening is zeker geen gift, maar een manier van financieren. Wij kunnen voor Willemsoord een uitzondering maken en de financiering voor onze rekening nemen. Willemsoord BV is een partij die aan ons is verbonden. Daarvoor betalen ze zo’n één procent rente en hoeven ze niet af te lossen. Een lening van twintig jaar brengt rust en zekerheid in onze organisatie.’’
Veel partijen stipten aan dat als de gemeente de lening niet zou toestaan, Willemsoord BV bij een commerciële partij zou moeten lenen. ,,In dat geval moet Willemsoord meer betalen en is het zelfs de vraag of ze dat voor elkaar krijgen’’, vond Hans van Donkelaar (ChristenUnie). ,,Als raad kunnen wij Willemsoord niet de nek omdraaien. Misschien dient zich over twintig jaar wel een sterke partij aan, die kan aflossen.’’ Ook Gerard van Essen van Senioren Actief kon instemmen met een aflossingsvrije lening, maar benoemde wel risico’s zoals de gevolgen van de coronacrisis, de rentestand en de staat van en onderhoud aan de gebouwen. ,,Het is een lening met een open einde. Misschien hebben we over twintig jaar wel weer precies dezelfde discussie.’’ Tussen alle voor- en tegenstanders mengde D66 zich bij monde van Henk Mosk niet in de discussie.
 
 

Behoorlijk Bestuur heeft de ambitie om de grootste partij in de gemeenteraad te worden.

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791
Na inspreken of Whats-appen wordt u z.s.m teruggebeld
Of vul onderstaand contactformulier in

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791
Na inspreken of Whats-appen wordt u z.s.m teruggebeld
Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons

 Voor meer NIEUWS klik HIER

Wie zijn wij? klik HIER