2021 juli 08 Het pand van de Tuindorpschool en de bijbehorende klokkentoren moeten gekoesterd worden, vindt de gemeenteraad van Den Helder.

Het pand van de Tuindorpschool en de bijbehorende klokkentoren moeten gekoesterd worden, vindt de gemeenteraad van Den Helder.

Het pand van de Tuindorpschool en de bijbehorende klokkentoren moeten gekoesterd worden, vindt de gemeenteraad van Den Helder.

Op de gemeentelijke monumentenlijst dus

Pand Tuindorpschool en klokkentoren moeten monument worden, vindt de gemeenteraad.
© Foto George Stoekenbroek
Delano Weltevreden
DEN HELDER

Een meerderheid van de gemeenteraad van Den Helder vindt dat de Tuindorpschool en de bijbehorende klokkentoren op de gemeentelijke monumentenlijst moeten komen. Het college moet onderzoeken wat mogelijk is, vindt de raad.

De Tuindorpschool is in 1931 gebouwd in de Amsterdamse stijl. Bij de renovatie van de school in 2016 bleek er geen geld te zijn om het pleisterwerk en het lekkende dak van de klokkentoren te herstellen en het uurwerkmechanisme te repareren.

(Tekst gaat door onder de foto)

De Tuindorpschool is in 1931 gebouwd in de Amsterdamse stijl.
© Foto George Stoekenbroek

Er is nog geld nodig om bepaalde reparaties uit te voeren. Daarover zou de gemeente in gesprek moeten gaan met de vrijwilligers die zich over de toren hebben ontfermd, vindt Behoorlijk Bestuur.

Wethouder Kees Visser zegt dat het niet mogelijk is om de school en de klokkentoren separaat de monumentale status te geven. De toren is namelijk een vast onderdeel van het gebouw. Ook kan de Stichting Cultureel Erfgoed alleen geld steken in panden die eigendom zijn van de gemeente.

Bijzondere objecten

Maar volgens Pieter Blank, fractievoorzitter van PvdA, heeft Den Helder met de Tuindorpschool en de bijbehorende klokkentoren bijzondere objecten in bezit. Die vertegenwoordigen de Amsterdamse School. „De Amsterdamse School is in wezen in Den Helder begonnen. We hebben hier een paar gebouwen die daarnaar verwijzen. In 1935 heeft architect Piet Kramer het Nationaal Monument voor het Reddingwezen ontworpen. Hij was een van de leidinggevende architecten van de Amsterdamse School. Als je ziet wat hij allemaal gedaan heeft… Het Scheepvaarthuis in Amsterdam is voor de wereld de top van de Amsterdamse School. Er is één monument dat hij eerder gemaakt heeft, het gebouw van de Bond voor Minder Marinepersoneel in Den Helder. Dat betekent dat we juist ten aanzien van die Amsterdamse School een bijzondere verantwoordelijkheid hebben. In Den Helder staat de klokkentoren van de Tuindorpschool bij het museum van de Amsterdamse School genoemd op de lijst van beeldbepalende panden.”

Behoud erfgoed

Blank nam geen genoegen met de afwijzende houding van het college. Den Helder heeft negen ton beschikbaar heeft voor behoud van erfgoed in de gemeente. Een deel daarvan moet kunnen worden aangewend om de klokkentoren te behouden, vindt hij.

Het grootste deel van de gemeenteraad is het daarmee eens. De raad vindt dat het pand van de Tuindorpschool en de klokkentoren op de gemeentelijke monumentenlijst moeten komen en verwacht een voorstel van het college, compleet met financiële dekking. Tijdens de begrotingsbehandeling dit najaar moet daarover een besluit kunnen worden genomen.

 

Behoorlijk Bestuur heeft de ambitie om de grootste partij in de gemeenteraad te worden.

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons

 Voor meer NIEUWS klik HIER

Wie zijn wij? klik HIER