2021 augustus 18 Wijkgericht werken ’vrijwel ontoegankelijk’ voor bewoners

Wijkgericht werken ’vrijwel ontoegankelijk’ voor bewoners

Wijkgericht werken ’vrijwel ontoegankelijk’ voor bewoners

✅Het wijkgericht werken zoals wij dat het liefst zien, is vanuit de bewoners.
✅De sociaal wijkcongierge terug in de wijk.
✅Omarm bewonersinitiatieven.

⛔Helaas…. Via ons meldpunt krijgen wij nog steeds klachten over het wijkgericht werken zoals dat nu is ingericht.
✅Wij hebben hierover vragen gesteld.

#ikluister

Zojuist in het NHD ⤵️
In de Geleerdenbuurt moet er een speelplek komen voor jonge kinderen, vinden bewoners. Maar volgens de gemeente is dat niet nodig, zegt de initiatiefneemster. ’We lopen tegen een muur aan’

Delano Weltevreden
DEN HELDER
Wijkgericht werken werkt niet goed. Dat vindt de fractie van Behoorlijk Bestuur. „Bewoners in de Geleerdenbuurt wilden een speelplek voor kleine kinderen en hebben een compleet plan geschreven. Zonder enige vorm van overleg is dat door de gemeente afgewezen”, zegt Netty Kolsteeg.

Behoorlijk Bestuur heeft aan burgemeester en wethouders schriftelijke vragen gesteld over het wijkgericht werken. Volgens de fractie is wijkgericht werken ’vrijwel ontoegankelijk’ voor bewoners. Zij zouden geen contact krijgen met de wijkconciërge/wijkmanager en worden volgens BB ’zonder enig pardon het bos in gestuurd’.
Netty Kolsteeg is vroeger wijkconciërge geweest. „In de Geleerdenbuurt had ik een speelplekje laten inrichten voor kinderen”, vertelt zij. „Met onder andere een hinkelbaantje. Op die plek heeft de gemeente nu bovengrondse afvalcontainers neergezet. Daar kunnen dus geen kinderen meer spelen. De omwonenden willen weer een speelplek, omdat daar nu niets is voor de kleine kinderen. De ouders hebben een plan geschreven, kinderen hebben een handtekeningenactie opgezet. Dat plan is door de gemeente afgewezen.” Zo zijn er volgens Kolsteeg meerdere voorbeelden te noemen waar het mis gaat.

Flink wat tijd
Joyce Verspagen uit de Geleerdenbuurt heeft flink wat tijd gestoken in het plan voor een speeltuintje. „We hebben vier kinderen. De jongste is zeven maanden, de oudste is acht. Voor heel jonge kinderen is er geen goede plek om te spelen. Ze kunnen wel op de stoep steppen, maar op een bepaald moment houdt dat ook op. En eigenaren van auto’s die naast de stoep zijn geparkeerd hopen natuurlijk altijd dat hun voertuig niet beschadigd raakt.”
Het veldje waar de speelplaats moest komen was al uitgezocht. Aan de Hector Treubstraat, tussen de huizen. Het antwoord van de gemeente was een domper, zegt Joyce Verspagen. „We liepen tegen een muur aan. Begin dit jaar zou er volgens de gemeente een onderzoek zijn geweest waaruit blijkt dat er hier genoeg speelplekken zijn. Maar die zijn voor de wat oudere kinderen. Voor jongere kinderen is er niets in de buurt. Die mogen de straat nog niet uit.”
De kinderen zijn teleurgesteld, vertelt de initiatiefneemster. „Zij zijn de deuren langs gegaan en hebben 170 handtekeningen verzameld. ” De afwijzing van de gemeente is voor haar geen reden om het erbij te laten zitten. „Want de kinderen hebben niets.”

Kastje naar de muur
Behoorlijk Bestuur vindt de manier waarop de gemeente is omgegaan met het initiatief uit de Geleerdenbuurt een schoolvoorbeeld van hoe het niet moet. De fractie heeft geconstateerd dat veel bewoners van het kastje naar de muur worden gestuurd. En dat zij niet goed op de hoogte zijn van het Wijkconvenant Plus. Daarin werken de gemeente en Woningstichting Den Helder samen om de leefbaarheid in Helderse wijken te vergroten. Met geld uit het Wijkconvenant worden bepaalde initiatieven gesteund. Maar omdat bewoners niet goed op de hoogte zijn, stranden hun plannen, zegt Kolsteeg.

„Wijkgericht werken is opgericht voor bewoners”, zegt zij. „Als zij niet serieus genomen worden, werkt dat demotiverend en raken zij gedesillusioneerd. Bewoners hebben geen behoefte aan overleg op het gemeentehuis. Mensen willen in de wijk iemand hebben met wie zij kunnen praten, aan wie zij kunnen vertellen waar de pijn zit en die de boel vlot kan trekken.”
Ontmoetingstuin
In de Schepenbuurt stuitten bewoners die een ontmoetingstuin wilden aanvankelijk ook op weerstand van de gemeente. Door bemoeienis van Mee & de Wering zijn fondsen aangevraagd en krijgen de bewoners wat zij graag wilden. De ontmoetingstuin wordt binnenkort geopend.

Afbeelding:
De ontmoetingstuin in de Schepenbuurt wordt nu aangelegd. Kinderen kunnen niet wachten tot de hekken verdwenen zijn.
Kan een afbeelding zijn van een of meer mensen, staande mensen en de tekst 'rdhollandsdagblad.nl Noordhollands Dagblad Premium In de Geleerdenbuurt moet er een speelplek komen voor jonge kinderen, vinden bewoners. Maar volgens de gemeente is dat niet nodig, zegt de initiatiefneemster. 'We lopen tegen een muur aan' De ontmoetingstuin in de Schepenbuurt wordt nu aangelegd. Kinderen kunnen niet wachten tot de hekken verdwenen zijn. © Foto Red Mouse'
 

Behoorlijk Bestuur heeft de ambitie om de grootste partij in de gemeenteraad te worden.

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel: 06 82468791 of 0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons

 Voor meer NIEUWS klik HIER

Wie zijn wij? klik HIER