2022 januari 30 Behoorlijk Bestuur stelt drie vertrouwenspersonen aan

Behoorlijk Bestuur stelt drie vertrouwenspersonen aan

Behoorlijk Bestuur stelt drie vertrouwenspersonen aan

❤️💙Onze partij groeit tot een ware community waarin je omkijkt naar elkaar.
❤️💙Daar hoort in onze ogen een veilige omgeving om zaken als intimidatie of grensoverschrijdend gedrag te kunnen melden bij.
❤️💙Met ingang van 1 maart aanstaande stellen wij dan ook een 3-tal vertrouwenspersonen aan.

❤️💙Het NHD schreef hier over, hierin kwam duidelijk naar voren dat wij hierin voorlopers zijn. ⤵️

 

BB stelt drie vertrouwenspersonen aan
We willen onze leden een veilige omgeving bieden
Delano Weltevreden
DEN HELDER
Behoorlijk Bestuur in Den Helder stelt drie vertrouwenspersonen aan bij wie leden terechtkunnen als zij te maken krijgen met een vorm van grensoverschrijdend gedrag. „Wij willen onze leden een veilige omgeving bieden”, zegt fractievoorzitter Sylvia Hamerslag.

De aankondiging van BB komt in een periode dat er landelijk nogal wat te doen is over seksueel overschrijdend gedrag bij tv-talentenjacht The Voice of Holland. Daarnaast zegt een vooralsnog anoniem raadslid te zijn geïntimideerd of zich geïntimideerd te hebben gevoeld door een niet bij name genoemde wethouder.

Groei
„Onze partij groeit hard”, zegt fractievoorzitter en lijsttrekker Sylvia Hamerslag. „Op de kandidatenlijst hebben we drieënveertig kandidaten staan en onze partij telt meer dan zestig leden. Als vereniging veroordelen wij grensoverschrijdend gedrag. Maar als je er iets van vindt, moet je ook nagaan hoe je het in je eigen omgeving aanpakt. Daarom stellen wij per 1 maart twee interne vertrouwenspersonen aan. Dat zijn geen leden van de fractie of de commissies. Het zijn twee vrouwen die de nodige cursussen krijgen aangeboden om deze functie te vervullen. Daarnaast hebben we een externe, gecertificeerde vertrouwenspersoon die geen banden heeft met de partij.”

De vertrouwenspersonen zijn een aanspreekpunt voor leden die hun verhaal kwijt willen over bijvoorbeeld pesten, intimidatie, geweld of seksueel overschrijdend gedrag. „Het is niet zo dat wij zulke problemen met het aanstellen van vertrouwenspersonen uit de wereld kunnen helpen”, zegt Hamerslag. „Maar het begint bij jezelf en bij het kijken naar je eigen omgeving.”

Sympathisanten
De groei van de partij blijkt ook uit het grote aantal sympathisanten, zegt BB, Zij kunnen van de vertrouwenspersonen advies krijgen over hoe om te gaan met iets dat zij buiten de partij meemaken.”
Behoorlijk Bestuur zegt de eerste lokale Helderse partij is die vertrouwenspersonen aanstelt. Beter voor Den Helder (zes zetels, momenteel de grootste lokale partij) en de Stadspartij (twee zetels, in 2014 de grootste lokale partij), hebben geen vertrouwenspersonen.
Harrie van Dongen, fractievoorzitter van de Stadspartij: „Wij hebben formeel geen vertrouwenspersoon. Wel is het zo dat mensen altijd terechtkunnen bij de wethouder of de fractievoorzitter. Uit ervaring weet ik dat het aanstellen van een vertrouwenspersoon lang niet altijd werkt. Het woord zegt het al, vertrouwen leg je niet op. Dat is er of dat is er niet.”

De meeste landelijke partijen hebben wel vertrouwenspersonen. Lokale politici van D66 kunnen ongewenst gedrag melden bij het netwerk vertrouwenspersonen, het landelijk bestuur en het meldpunt van de onafhankelijke commissie integriteitsonderzoeken, zegt fractievoorzitter Henk Mosk. GroenLinks heeft landelijk vier vertrouwenspersonen. „We hebben ook een landelijk integriteitsbeleid en een gedragscode”, vertelt fractievoorzitter Marije Boessenkool.

ChristenUnie

Ook ChristenUnie heeft landelijke vertrouwenspersonen. Fractievoorzitter Vincent van den Born van PVV zegt dat de Helderse afdeling geen vertrouwenspersonen heeft. Hij geeft geen antwoord op de vraag of hij met klachten terechtkan bij vertrouwenspersonen die door het landelijk bestuur zijn aangesteld. Voor een antwoord op die vraag verwijst hij naar het landelijk bestuur. De partij heeft nog geen antwoord gegeven op de vraag of leden van PVV bij vertrouwenspersonen hun verhaal kunnen doen.

PvdA Den Helder heeft wel een vertrouwenspersoon, vertelt fractievoorzitter Pieter Blank: ,,Dat is voorzitter Maja de Jong. Zij houdt ook regelmatig reflectiegesprekken met de wethouder, fractieleden en fractieondersteuners Als we verder steun nodig hebben, kunnen we daarvoor ook bij onze landelijke partijgenoten terecht.’’
Bij de VVD kunnen heikele kwesties worden voorgelegd aan de Dilemma Commissie, legt fractievoorzitter Petra Bais uit. Daar kunnen dus ook leden uit Den Helder terecht. ,,Deze commissie is een sparringpartner voor leden van de VVD als zij onder andere een vraag hebben over een integriteitsschending of grensoverschrijdend gedrag. Leden van de Dilemma Commissie bieden een luisterend oor aan onze leden en adviseren in de mogelijk te nemen vervolgstappen. De commissie heeft dus ook de rol van vertrouwenspersoon, en handelt te allen tijde op vertrouwelijke basis.’’

 

Behoorlijk Bestuur heeft de ambitie om de grootste partij in de gemeenteraad te worden.

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER