2022 mei 17 ’Tekenen bij het kruisje vanwege extra geld voor het stadhuis? Dat nooit’

’Tekenen bij het kruisje vanwege extra geld voor het stadhuis? Dat nooit’

’Tekenen bij het kruisje vanwege extra geld voor het stadhuis? Dat nooit’

INTERVIEW ’Tekenen bij het kruisje vanwege extra geld voor het stadhuis? Dat nooit’

Een plek in de coalitie is ons niet gegund

In het NHD

Hans Brandsma

Behoorlijk Bestuur komt niet langer in aanmerking voor een plek in de Helderse coalitie. Struikelblok is het nieuwe stadhuis dat prominent deel uit gaat maken van het coalitieakkoord. ,,Bij budgetoverschrijding zouden wij kunnen tekenen bij het kruisje voor meer geld’’, zegt fractievoorzitter Sylvia Hamerslag. ,,Dat zou kiezersbedrog zijn.’’

DEN HELDER Bij Hamerslag kwam het besluit niet als een verrassing. ,,Ik ben niet verbaasd. Direct na de verkiezingsuitslag werd al duidelijk dat de huidige coalitie op dezelfde voet verder wilde. Uit fatsoensoverwegingen hebben ze ons nog mee laten praten in de informatieronde, maar het werd ons niet gegund.’’
Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart kreeg Behoorlijk Bestuur in Den Helder de meeste stemmen. Het leverde de partij zeven raadszetels op, terwijl de coalitiepartijen moesten inleveren. Hamerslag had gehoopt oud zeer uit de weg te kunnen ruimen.
,,Deze coalitie is ook eigenaar van de verkiezingsuitslag waarbij de betreffende partijen 16 van de 31 zetels overhouden. Dan vraag ik mij af: hoe gezond is het om met zo’n kleine meerderheid de stad te besturen? Ik ben blij dat wij vrij zijn van de last om altijd in de pas van de coalitie te blijven lopen.’’
 
Het liep volgens Hamerslag spaak bij de eerste zin in het coalitieakkoord. ,,Met Behoorlijk Bestuur moesten we ons conformeren aan het stadhuis op Willemsoord. Dat zou betekenen dat we bij een kostenoverschrijding in zouden moeten stemmen met extra budget boven de 27 miljoen euro die voor het stadhuis al is uitgetrokken.”

,,Dat klonk als: ’je mag aanschuiven, maar als het over het stadhuis gaat moet je wel tekenen bij het kruisje’. Dat nooit. Met de huidige stijging van de grondstoffen en de belastingen vind ik dat wij nu al kritischer moeten kijken hoe we binnen die 27 miljoen euro kunnen blijven.’’

Los van die discussie vindt Hamerslag dat het stadhuis geen uitgangspunt voor een nieuw coalitieakkoord mag zijn. ,,Het herstel van vertrouwen en het veranderen van de bestuurscultuur zouden bovenaan moeten staan. De opkomst tijdens de gemeenteraadsverkiezingen was verontrustend laag. Dan moet je je toch geroepen voelen om het anders te doen?’’

Als oppositiepartij gaat Behoorlijk Bestuur verder op de weg die ze eerder zijn ingeslagen. ,,We halen de onderwerpen op in de samenleving. Wat leeft er onder de inwoners van Den Helder en Julianadorp? We hebben ook een eigen stek waar iedereen binnen kan komen lopen. Wij zijn toegankelijk en verschuilen ons niet in een ivoren toren.’’

De formateurs Kees Boelema Robertus en Hans Huibers spraken samen met vertegenwoordigers van Beter voor Den Helder, VVD en CDA met Behoorlijk Bestuur, zo meldt de gemeente in een persbericht.
Tijdens dat gesprek met 3 van de raadsleden van BB is kenbaar gemaakt dat het stadhuis op Willemsoord onderdeel zal zijn van een te sluiten coalitieakkoord.
,,Behoorlijk Bestuur kan zich niet vinden in een eerder genomen democratisch besluit, getoetst inmiddels door de rechter’’, zo staat er onder meer in.
,,Behoorlijk Bestuur is van harte uitgenodigd voor de te voeren gesprekken over de andere inhoudelijke punten, maar er is geconcludeerd dat door deze stellingname van de fractie Behoorlijk Bestuur deelname aan een coalitie is uitgesloten.’’

 

Behoorlijk Bestuur is met 7 zetels de grootste partij in de gemeenteraad van den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER