2022 oktober 27 Video: woordvoering Algemene beschouwingen tbv de begroting 2023

Video: woordvoering Algemene beschouwingen tbv de begroting 2023

Video: woordvoering Algemene beschouwingen tbv de begroting 2023

26 oktober 2022  sprak onze fractievoorzitter Sylvia Hamerslag mbt de begroting 2023, onze algemene beschouwingen uit.
BIJ IEDERE INVESTERING HANTEERT Behoorlijk Bestuur vDHJ ONZE VUIST REGEL WAT SCHIETEN onze INWONERS HIER MEE OP?
“Met vertrouwen werken aan vertrouwen” dat houdt onder andere in dat je als bestuur dus heel hard je best gaat doen om het vertrouwen van de inwoners terug winnen… Dat doe je volgens onze fractie niet door de grootste partij buiten te sluiten.
Uit de rapportage “de lokale Niet stemmer” bleek dat slechts 10% van onze inwoners vertrouwen heeft in de politiek. Grootste reden was het stadhuis op Willemsoord.
Het instant houden van een gemakshuwelijk … ….de grootste partij buiten sluiten en een coalitie van verliezers vormen is uiteraard onverkoopbaar.
Recht doen aan de verkiezingsuitslag zou het vertrouwen pas echt ten goede komen.
De begrotingswijziging voortkomend uit het coalitieakkoord betreft ruim 15 miljoen euro wat overblijft is ‘slechts’ €125.000,-. Veel ruimte voor andere partijen en initiatieven is er dus niet meer.. De Koek is op en de kruimels zijn er slechts om hongerig van te worden..

Het betreft een begroting vol vaagheden zonder onderliggende stukken of gebaseerd op een beleidsvoorstellen.

 1. Dijkzoneplan,
 2. plan kleine werf op Willemsoord…
 3. Een gedeelte van Nieuw Den Helder omvormen naar een 2e Noordwijk waarin zelfs het verplaatsen van FC Den Helder wordt genoemd.
Ik noem zo maar even 3 onderwerpen die niet in de verkiezingsprogramma’s van de coalitie partijen stonden.
Is hiermee de kiezer onvolledig door hen geïnformeerd?
Wisten hun kiezers ten tijde van de verkiezingen in maart dat deze partijen voor of juist tegen deze plannen waren?
Is dat erg?….
Niet wanneer er voor dit soort ingrijpende en miljoenen kostende plannen een referendum wordt uitgeschreven of een fatsoenlijke inspraak/beroep en bezwaar procedure wordt gevolgd..
In onze ogen is het wel erg, wanneer er slimme trucjes zoals het omzeilen van een locatie besluit de norm van deze coalitie zouden zijn.

Het kan namelijk nooit de bedoeling zijn dat een coalitie vol verliezers de norm bepalen.

mbt Kleine werf, wij zijn hierin blij met de opstelling van coalitiepartijen Stadspartij en Groen Links, de houding van D66 viel ons erg tegen…

Op locatie Donkere Duinen komen 35 luxe vakantievilla’s, citaat: al moet Den Helder als luxe badplaats nog wel een naam krijgen: “Den Helder scoort overwegend slecht in lijstjes van meest leefbare en aantrekkelijke gemeenten.
Luxe badplaats? … ik heb hierin iets gemist?!
 • Wij staan voor een dienstbare gemeente die zich richt op de huidige inwoners en hun belangrijke behoeftes zoals buurten met hoge leefbaarheidscore, veiligheid en met voldoende en betaalbare woningen. Dus simpel doen wat nodig is
 • Behoorlijk Bestuur v DH&Julianadorp is absoluut geen voorstander van plan kleine werf en tegen een hotel op Willemsoord.2 flinke gebouwen en dan ook nog 8 verdiepingen hoog, nee, een absolute nee. Het is nu echt,… echt mooi geweest.
 • 17 oktober werd tijdens de presentatie van het rapport uitgevoerd in opdracht van Horeca Nederland, ook duidelijk dat dit het einde betekent voor Dok 2, de weinige nautische activiteit die er nog is, wordt hiermee verder om zeep geholpen.
 • Het schip De Pinas moet hiervoor verplaatst worden, dat kost uiteraard kapitalen…Euro’s die er niet zijn.
Terwijl we landelijk allemaal aan de vooravond van een economisch en financiële hervorming staan, werkelijk het hele systeem staat op instorten, wil Zeestad ….de gemeente en onze ondernemers verder de afgrond in duwen.
 
Wij hebben als gemeenteraad tijdens de vorige vergadering een paraplu detailhandel beleid vastgesteld, wat maakt dat supermarkten enkel in de daarvoor bestemde winkelcentra mogen vestigen. De reden hiervoor is o.a, dat we de bestaande winkelcentra willen behouden en niet gaan ondermijnen.
Het valt daarom niet uit te leggen dat we onze hoteliers en horeca ondernemers nu wel voor de bus gooien. Tja maar,…. werd er tijdens de bijeenkomst van 17 oktober gesteld een hotel in het hogere segment 4 sterren plus, trekt bestaande hotels ook omhoog want die gaan er om te kunnen concurreren een schepje bovenop doen. Wij vinden zo een uitspraak ronduit beschamend..
Wij zitten in een barre tijd en daar blijven we voorlopig nog wel in zitten. De wereld veranderd……
laat die absurd grote ambitie gebaseerd op luchtfietserij en luchtkastelen nu eens los en richt je op de huidige inwoners en ondernemers,….
college en coalitie zorg dat deze inwoners en ondernemers het goed hebben en het goed houden, daar ligt als bestuurder je prioriteit en niet bij te hoge ambities waar niemand om gevraagd heeft, behalve een ontwikkelaar en een verbonden partij welke geen financiële transparantie biedt en zich te sturend opstelt.

Wij leven in een democratie, dat betekent dat het volk de baas is en niet een selecte groep, welke alles maar even bepaalt.

Onze moties hebben betrekking op:
 • Schrappen investering van 1,9 mln In Willemsoord
 • Ondernemersfonds afspraak met de sportfederatie,…
 • €50.000,- voor het Ambassadeurschap
 • Ondersteuning cq noodfonds voor sportclubs
 • FC Den Helder
 • Budget referendum
 • Sportaccommodaties
 • Huisvuilinzameling
Verder dienen wij nog moties met andere partijen in, zij zullen deze straks aankondigen.
Sylvia Hamerslag
Fractievoorzitter BEHOORLIJK BESTUUR voor DEN HELDER en Julianadorp
 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER