2022 december 15 Motie voor gedenkteken en bijzondere status Molukse graven

Motie voor gedenkteken en bijzondere status Molukse graven

Motie voor gedenkteken en bijzondere status Molukse graven

Wij zijn al langer betrokken en in gesprek met vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschapAfgelopen week stond er een artikel in het NHD, waardoor wij hopen dat andere partijen zich bij onze motie aansluiten.

Wij dienen deze motie in met:
Senioren Partij, Stadspartij, Beter vDH, Christen Unie, PVV, Pastoor en Samen Actief sr.

Regio Noordkop Stijn Vos schreef het volgende⤵️

Den Helder – De fractie van Behoorlijk Bestuur dient bij de komende raadsvergadering op 19 december een motie in waarmee het college wordt opgedragen de graven van de eerste generatie Molukse marinemannen een bijzondere status te verlenen en een gedenkteken te plaatsen. Aanleiding voor de motie is een interview met Rob Picauly in het Noordhollands Dagblad. Daarin zegt hij dat de burgemeester het leed van de Molukse gemeenschap nooit officieel erkend heeft.

In een brief die een jaar geleden aan premier Rutte werd gestuurd vroegen een aantal burgemeesters om erkenning voor het leed dat de Molukkers is aangedaan. Steeds meer burgemeesters spraken hun steun uit voor de brief, maar niet de Helderse burgemeester Jan de Boer. Hij gaf aan met de gemeenschap in gesprek te gaan. In het recente interview met de krant geeft Picauly namens die gemeenschap aan dat zij een officiële erkenning toch erg zouden waarderen.

In een reactie aan het Noordhollands Dagblad laat de gemeente daarop weten binnenkort met een opvolging van de gesprekken die zijn gevoerd te komen. Behoorlijk Bestuur wil dit niet afwachten en dient een motie in: “Inwilliging van het verzoek om een bijzondere status aan de graven te geven en een gedenkteken te realiseren is een gebaar van respect naar de Molukse gemeenschap in Den Helder, waarvan de geschiedenis sterk verweven is met de onze”, aldus raadslid Sjoerd Oudijk.

Hij vraagt het college om de graven van de eerste generatie Molukse marinemannen een bijzondere status te verlenen waarbij de grafrechten van de Molukse marinemannen worden overgenomen. In 22 andere gemeenten is dat al gebeurd. Ook wil Oudijk dat het college een gedenkteken voor de eerste generatie Molukse marinemannen in Den Helder plaatst.
Motie vreemd Molukse marinemannen Behoorlijk Bestuur v DH & Julianadorp

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER