2022 december 21 Er komt een gedenkteken voor de eerste generatie Molukse marinemensen. En hun graven krijgen een speciale status

Er komt een gedenkteken voor de eerste generatie Molukse marinemensen. En hun graven krijgen een speciale status

Er komt een gedenkteken voor de eerste generatie Molukse marinemensen. En hun graven krijgen een speciale status

Het NHD schreef over onze motie⤵️
 
Delano Weltevreden
DEN HELDER
Hoe het eruit komt te zien en waar het komt te staan is nog lang niet duidelijk. Maar Den Helder krijgt een gedenkteken voor de eerste generatie Molukse marinemensen. En hun graven krijgen een speciale status.
Het was een vurige wens van de Helderse Molukse gemeenschap. De eerste generatie kwam naar Nederland met de bedoeling na een half jaar naar huis terug te keren. Dat is er nooit van gekomen. Ruim twintig andere gemeenten hebben de graven van de eerste generatie Molukkers inmiddels een bijzondere status gegeven.

Rob Picauly van de Molukse werkgroep Bangsa Maluku sprak onlangs in deze krant de hoop uit dat de wens van zijn werkgroep voor een gedenkteken en een bijzondere status van de graven snel worden geregeld. Hij is door de gemeenteraad op zijn wenken bediend.

De voltallige gemeenteraad heeft zich maandagavond geschaard achter een motie van Sjoerd Oudijk (Behoorlijk Bestuur). De raad vindt dat het gedenkteken voor de eerste generatie marinemensen er moet komen. En dat de gemeente de graven van deze mensen een bijzondere status moet verlenen. Het college gaat de motie uitvoeren, zegt burgemeester Jan de Boer.

Geschiedenis

De burgemeester zegt al geruime tijd in overleg te zijn met de Molukse gemeenschap. Behalve de geschiedenis van deze groep, is ook een gedenkteken voor de eerste marinemensen ter sprake gekomen. ,,Ik heb hen gevraagd met een voorstel te komen.’’ Over het gedenkteken heeft de burgemeester ook besproken met de Koninklijke Marine, vertelde hij de gemeenteraad.

Rob Picauly is ’heel erg blij’ met de kerstmotie van de gemeenteraad: ,,Vooral omdat de motie van de heer Oudijk door de hele raad is gesteund. Dat vind ik heel wat.’’ Hij bespreekt met de burgemeester hoe een en ander verder moet worden geregeld. Werkgroep Bangsa Maluku werkt momenteel enkele ideeën voor een gedenkteken uit, zegt Picauly.

De komende tijd gaat het college bekijken hoe dat van de graven en de grafrechten moet worden geregeld. Dat de graven een bijzondere status krijgen, vindt Rob Picauly ook prachtig. Eén van de elf graven is van zijn vader, Pieter Josias Picauly. ,,Hij is maar 56 jaar oud geworden. Heel jong nog, eigenlijk. Mijn vader is zes jaar na zijn pensionering overleden.’’

Rob Picauly van de Molukse werkgroep Bangsa Maluku sprak onlangs de hoop uit dat de wens van zijn werkgroep voor een gedenkteken en een bijzondere status van de graven snel worden geregeld.
© Archieffoto RedMouse
Kan een afbeelding zijn van 1 persoon en de tekst 'Noordhollands Dagblad Er komt een gedenkteken voor de eerste generatie Molukse marinemensen. En hun graven krijgen een speciale status Rob Picauly van de Molukse werkgroep Bangsa Maluku sprak onlangs de hoop uit dat de wens van zijn werkgroep voor een gedenkteken en een bijzondere status van de graven snel worden geregeld. Archieffoto RedMouse Delano Weltevreden Vandaag om 13:45'
 
 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER