2023 maart 23 Verslag: bijeenkomst van Gemeente en Woningstichting 14 maart 2023

Verslag: bijeenkomst van Gemeente en Woningstichting 14 maart 2023

Verslag: bijeenkomst van Gemeente en Woningstichting 14 maart 2023

Afgelopen dinsdag schoof ons commissielid Carla Brian aan bij een bijeenkomst van gemeente en woningstichting.
Zij schreef hierover onderstaand verslag. ⤵️

Gisteravond heb ik een informatieavond van de Woningstichting bijgewoond, met als onderwerp Openbare Ruimte.

Op zich was er niks mis met deze bijeenkomst, maar onze wethouders en ambtenaren zijn gek van spelletjes en quizzen. Dit keer met wethouder Bais . Zelf vind ik dat helemaal niks GET TO THE POINT zucht.

Na de quiz werden wij verdeeld in drie groepen, wij kregen informatie over de financiële kant, nieuwbouw upgrading/ verduurzaming en over huisvesting kwetsbare personen.

➡️Laat ik eerst beginnen over de financiële kant over wat er nu gebouwd is en waar Woningstichting nu mee bezig is.
Oude V&D pand kost zo € 25 miljoen waarvan extra € 250.000,00 aan bakstenen i.v.m. de inflatie. De Spuisstraat is er verlies van €180.000,00 per woning. Door nieuwbouw met verduurzamen is er een verlies bij elkaar opgeteld van € 28 miljoen.
Halte Bellevue € 25 miljoen, Hoek Beatrixstraat € 25 miljoen, Koningsstraat Koningsplein Spoorstraat € 25 miljoen.

Woningstichting leent € 45 miljoen van de gemeente met een looptijd van 15, 20 en 25 jaar. De gemeente heeft daar wel profijt van omdat de rente zo laag is, de gemeente verdiend hieraan. Woningstichting heeft als het failliet zou gaan Vastgoed bv als onderpand gegeven. Vastgoed bv is een groot verdienmodel van Woningstichting.

➡️Nieuwbouw Upgrading Verduurzaming
Vanaf 2023 -2027 wordt Balistraat en deel Binnenstad gesloopt daar komt ieder 52 nieuwe woningen voor in de plaats. In de Jasmijnstraat worden ook woningen gesloopt, daar hebben zij ter plaatse van de Jan Verfailleweg grond nodig voor 11 nieuwe woningen.

Er wordt een pilot gestart in de Schooten . 131 woningen gaan van het gas af want er wordt een warmte net aangelegd. Of je daar blij van wordt moet maar weer blijken. Heb je een koopwoning en je wilt meedoen dan moet je flink je portemonnee trekken want al met al kost deze investering € 70.000,00 als er niet meer bij komt. Ik weet zeker dat er vanuit de bewoners een hoop weerstand zal komen.

Dit gaat in samenwerking met HVC, Rijksvastgoed bedrijf en HVBV.
Nou komt de vraag waarom het niet via Nutsbedrijven kan gaan, daar wist Woningstichting zelf geen antwoord op.

Hopelijk wordt het geen groot fiasco want het gaat tenslotte om heel veel geld.

Waar mijn broek ook van af ging zakken is het bomenbeleid.

Bouw en invulling openbare ruimte wordt door het Bomenbeleid met regelmaat belemmerd, als men bomen willen planten in nieuwbouwwijken of het kappen daarvan. Moet er eerst een ecoloog komen voordat men verder kan, dit kan soms wel een jaar duren. Wat hebben wij hier in Nederland toch rare regels. We moeten toch alles vergroenen Volgens de Woningstichting kunnen ze beter het bomenbeleid afschaffen dan kan de bouw sneller doorgaan.

➡️Huisvesting kwetsbare personen
Ook Woningstichting heeft een eigen onderzoek gedaan over kwetsbare personen waar zij zeker te maken hebben. Ik merkte dat Robbert Waltmann zich wat irriteerde aan de gemeente Den Helder over het binnenhalen van deze mensen van buitenaf. Tuindorp oost werd met roodgekleurd genoemd als de meest kwetsbare buurt. Woningstichting heeft er hun handen vol aan. De € 1 miljoen reservering moet niet naar de Visbuurt maar naar Tuindorp oost. Goede samenwerking Woningstichting/wethouder de Vrij is er naar mijn mening niet. Medewerking van GGZ is ook zeer slecht naar aanleiding van mijn vraag over hoe het zit over het toezicht zoals in Behouden Huys Willembarentzstraat .
Dit zijn wel heel belangrijke punten wat vaak herhaald moet worden tijdens de commissievergadering Maatschappelijke Ontwikkeling als het ter sprake komt en waar wij bovenop moeten blijven zitten.
Tot zover mijn belevening over deze bijeenkomst.
Groetjes
 
 

 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER