2023 april 12 Alarmploeg, strandbewaking is volgens Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ) nodig

Alarmploeg, strandbewaking is volgens Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ) nodig

Alarmploeg, strandbewaking is volgens Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ) nodig

Vorig jaar zag het college geen noodzaak de alarmploeg (strand bewaking )niet. De Stichting Strandexploitatie Noordkop steunde hen in dit standpunt.
Gelukkig haalde onze motie voor een risicoanalyse een meerderheid, want uit deze analyse blijkt dat er zeker wel noodzaak is voor het instellen van een alarmploeg.

Regio Noordkop Stijn Vos schreef het volgende⤵️
Den Helder – In een onderzoek door het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ) naar de stranden in Den Helder, Huisduinen en Julianadorp wordt geadviseerd een ondersteunende repressieve dienst in te stellen die kan reageren op noodgevallen. Stichting Strandexploitatie Noordkop stopte in 2021 de samenwerking met de reddingsbrigade waarna de gemeente ervoor koos ook de alarmploeg te schrappen. Juist aan zo’n alarmploeg blijkt nu behoefte te zijn.

Het gaat om de strandbewaking buiten de openingstijden van SSN. De alarmploeg van Reddingsbrigade Den Helder pakte dit voorheen op, maar na de breuk met SSN besloot de gemeente daar de stekker uit te trekken. Het toenmalige college onderschreef de noodzaak voor de alarmploeg niet. De SSN verklaarde het standpunt van de reddingsbrigade dat er onveilige situaties zouden ontstaan als ‘onzin’. De reddingsbrigade zelf was enorm teleurgesteld over de gang van zaken. De politiek reageerde door aan het college om een risicoanalyse te vragen.
Terugkeer alarmploeg?
Het NIVZ voerde de analyse uit en concludeert dat de cijfers wel degelijk aantonen dat er behoefte is aan een alarmploeg, of een ondersteunende repressieve dienst zoals het instituut het noemt. Zo zijn er de afgelopen jaren nog best veel acties geweest op de Helderse stranden, door onder andere de reddingsbrigade van Callantsoog, op momenten dat SSN niet beschikbaar was: In totaal 25 keer in 2021 en 13 keer in 2022. In totaal kwamen partijen in die jaren respectievelijk 40 en 46 keer in actie. Een aanzienlijk deel van de reddingsacties wordt dus niet door SSN zelf gedaan.

In het onderzoek adviseert het NIVZ om de afspraken tussen SSN en Reddingsbrigade Nederland over samenwerking met Reddingsbrigade Den Helder te evalueren. Ook raadt zij aan extra onderzoek te doen naar een eventuele terugkeer van de Helderse reddingsbrigade voor momenten buiten het toezichtvenster van SSN. Daarvoor moet eerst verdiepend worden gekeken naar tijdstippen, datums en aard van de geregistreerde incidenten. Verder wordt geadviseerd om incidenten en meldingen beter te registeren en zijn er verbeterpunten wat betreft de toegankelijkheid en de informatievoorziening voor strandgasten.

 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER