2023 april 25 De krant normaliseert wat niet normaal is. Dit vatten wij op als het schofferen van de kiezer

De krant normaliseert wat niet normaal is. Dit vatten wij op als het schofferen van de kiezer

De krant normaliseert wat niet normaal is. Dit vatten wij op als het schofferen van de kiezer

❌De krant normaliseert wat niet normaal is. Dit vatten wij op als het schofferen van de kiezer.
Wij worden juist door vele kiezers gesteund.
Terug kijken mag niet wordt er gezegd, wij vinden dit een schandalige redenatie.
Dit gaat immers niet over terugkijken op een eerdere bestuursperiode.
❌Het gebeurd namelijk nu, in het heden, dus op dit moment wordt de partij met het grootste mandaat buiten gesloten.
❌En daardoor zit u onze kiezer nog steeds met deze coalitie opgescheept.
NHD schrijft⤵️
Als de fracties in de gemeenteraad serieus zijn over het Gemeentelijk Manifest, gaan zij met elkaar in gesprek | Opinie
© Foto RedMouse
Delano Weltevreden
Vandaag
Stel dat je als voetbalteam beter wilt worden en het vertrouwen van de fans wilt herwinnen. Je zet afspraken op papier. Tien spelers, het clubbestuur en de coach zetten hun handtekening onder de afspraken, de elfde speler weigert. Hoe groot is de kans dat de club succesvol is?
Dat is precies wat er aan de hand is op het stadhuis. Er is een Gemeentelijk Manifest opgesteld waarin staat hoe de gemeenteraad, het college en ambtenaren met elkaar moeten omgaan. Daar zijn maanden van voorbereiding aan voorafgegaan.
Vorige week maandag moest het manifest worden ondertekend. Voor dit heuglijke feit was een hoge ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties naar Den Helder gereisd. Het manifest is namelijk een uitvloeisel van een door de minister bedacht pilotproject om de positie van gemeenteraden te versterken. Den Helder en negen andere gemeenten doen mee.
Instrument
Anja Lelieveld (Hoofd Inrichting Openbaar Bestuur) van het ministerie, zei maandag dat het manifest een instrument is dat moet helpen de samenwerking op het stadhuis te verbeteren. ,,Ik ben enorm benieuwd of het werkt, of het gaat bevallen. Als blijkt dat het niet het geval is, is er niets verloren.’’
Sylvia Hamerslag (Behoorlijk Bestuur) heeft als enige fractievoorzitter het manifest niet ondertekend. Sjoerd Oudijk stemde als enige van de vier leden tellende fractie voor het raadsvoorstel. Fractievoorzitter Hamerslag zegt dat zij zich niet helemaal kan vinden in wat er in dat manifest staat. Eén van haar bezwaren heeft met oud zeer te maken: haar partij was uitgesloten van deelname aan de coalitieonderhandelingen vorig jaar. Hoe wil je het vertrouwen van de inwoners herwinnen als je de winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen uitsluit, vroeg Hamerslag haar collega’s. Van de coalitiepartijen wilde alleen de Stadspartij na de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar met BB in gesprek.
Terugkijken op de verkiezingsuitslag was niet de bedoeling, vond burgemeester Jan de Boer. Het moest gaan over het manifest, over samenwerking in de toekomst. Ook woordvoerders van sommige fracties vielen over de woorden van Hamerslag: ze moest niet terugkijken, maar vooruit.
Maar zonder schoon schip te maken met het verleden, is er geen gezonde basis om dat manifest tot een succes te maken. In het manifest staat dat alle partijen uitgaan van de kernwaarden respect en reflectie. Kernwaarden zijn waarden die kenmerkend zijn voor jouw doen en laten. Alles wat je doet, moet daarvan doordrenkt zijn. Anders is het geen kernwaarde.
Verleden
De burgemeester en enkele fractievoorzitters vinden dat Hamerslag niet meer over het verleden moet praten, ze moet vooruitkijken. De essentie van reflecteren is juist dat je in alle oprechtheid terugkijkt, zodat je van eerder gedrag kunt leren. En als het jouw kernwaarde is, reflecteer je altijd. Niet alleen wanneer dat jou goed uitkomt.
Heeft Hamerslag de afgelopen maanden, toen het manifest werd opgesteld, geprobeerd haar pijnpunten bespreekbaar te maken? Geen idee. Wat wel duidelijk is, is dat zij er nog steeds mee zit dat haar partij niet mocht meepraten. Daar zouden de betrokken partijen het dus met haar en haar fractie over moeten hebben, bij voorkeur onder leiding van een onafhankelijke gespreksleider. Daarna is de lucht hopelijk geklaard en kunnen de fracties met elkaar verder om inhoud te geven aan de mooie woorden in dat manifest. In het belang van de inwoners voor wie zij zeggen in de weer te zijn.
Pijn
Hamerslag legt de schuld van de pijn die zij voelt bij de partijen die niet met Behoorlijk Bestuur wilden samenwerken. Maar ook, misschien zelfs juist, van Hamerslag mag (zelf)reflectie worden verwacht. Lijsttrekker Hamerslag heeft in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 namelijk diverse uitspraken gedaan die andere partijen in het verkeerde keelgat zijn geschoten: BB zal absoluut niet samenwerken met partijen die het stadhuis op Willemsoord willen vestigen, een veto tegen Michiel Wouters als wethouder indien BB in het college komt. Dáárom is Behoorlijk Bestuur uitgesloten. Hamerslag zou zich dus kunnen afvragen: ’was dat wel handig?’ En zich niet te groot moeten voelen om te concluderen: ’Ik boek waarschijnlijk een beter resultaat als ik het in het vervolg anders aanpak.’
Als iedereen in de raad serieus is over die kernwaarden en het centraal stellen van de inwoner, is er misschien nog hoop voor dat manifest.

__________einde artikel___________

💙❤️Kernwaarde voor ons is dat je als bestuur recht doet aan de verkiezingsuitslag.
💙❤️Wij zetten bij deze de verdubbelaar in.

 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER