2023 mei 12 Verslag Regionaal Veiligheidsoverleg 10 mei 2023

Verslag Regionaal Veiligheidsoverleg 10 mei 2023

Verslag Regionaal Veiligheidsoverleg 10 mei 2023

Deze week schoof onze fractie aan bij een bijeenkomst over veiligheid.
Dit was weer typisch een regionaal overleg, zit niets bij voor de raad, alles is al uitgekauwd en dichtgetimmerd.

Netty Kolsteeg schreef hierover een verslag⤵️
Regionaal Veiligheidsoverleg NHN d.d. 10 mei 2023

Dit was wederom een bijzonder interessant overleg, de spreker begon zijn verhaal over dit beleidsplan al met de stellige opmerking dat de regionale veiligheid onder leiding van een bestuur bestaande uit burgemeesters, waarvan mevr. Schouten, burgemeester van Alkmaar de voorzitter is, bij de wet is vastgelegd en dat daar geen ontkomen aan is. Hij vertelde, dit ter illustratie, dat mevrouw Schouten van het ministerie van defensie de opdracht heeft gehad om asielzoekers/Oekraïners onder te brengen in de regiogemeenten.

Ondanks dat de spreidingswet nog geen feit is, is dit verzoek dwingend en kan er niet worden geweigerd. Den Helder en nog een andere gemeente zullen worden ontzien omdat deze gemeenten al lang asielzoekers opvangen.
Verder werden wij aangemoedigd om inbreng te leveren aan dit beleidsplan, dan kon dat worden meegenomen. Er werden veel zaken te berde gebracht door de aanwezigen, zoals de haven, Marine, brandweer, ambulances, dit is een kleine greep uit het hardop meedenken van de aanwezigen.
Wat echter snel bleek is dat het veiligheidsoverleg voornamelijk gaat over de inzet van de GHOR, het ketenhuis (welke al bestonden voor er een wettelijke veiligheidsregio was ingesteld) en andere crisisbestrijdingsvormen. De bewoner van Den Helder (c.q. op lokaal niveau) heeft hier absoluut niets aan als er geen ramp gebeurt.

Verder werd er nog welgesproken over preventie, dus dan zou een functionaris de woning van iemand kunnen binnengaan zonder toestemming. Sjoerd heeft duidelijk aangegeven dat dit privacy schendend is en dat we deze kant absoluut niet uit moeten gaan. Een kleine greep uit de plaatjes die wij kregen te zien zoals polarisatie: echter bij demonstraties is het een zaak van de lokale burgemeester en de politie.
Energietransitie: wonen, industrie, verkeer en vervoer en materialen en schaarste, ons werd gevraagd of wij wel waren ingesteld om een paar dagen zonder stroom en water te zitten, omdat niet verwacht kan worden dat bij een dergelijke calamiteit dezelfde dag nog vrachtwagens met hulp en water kunnen worden geregeld.

Cybercrime: dit is een zaak voor de lokale burgemeester/politie.
Kortom, om een lang verhaal kort te maken het beleidsplan zit mijns inziens dichtgetimmerd op crisisbestrijding, zoals de GHOR, die regionaal kan opschalen, het slim inzetten van brandweerauto’s, dit scheelt de gemeente geld (?) opleidingen en trainingen van mensen die worden ingezet tijdens rampscenario’s, zoals b.v. het treinongeluk kortgeleden. Verder is er geen oplossing voor “verwarde personen”, wat een regionaal probleem is, behalve dat wij die liefdevol moeten bekijken.
Dus ik vrees dat wij weinig hebben kunnen toevoegen aan dit beleidsplan. Er was geen visie bij, wat op zich verwonderlijk is, want een beleidsplan wordt geschreven aan de hand van een visie, maar die krijgen wij in december meegeleverd met het beleidsplan nadat dit in oktober door het bestuur wordt vastgesteld.
Tot zover,
Commissielid BB
May be an image of text that says 'Het zijn de dwarsliggers die het spoor recht houden 0'
 

BB is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER