2023 juni 02 BLOG: Verslag regionale raadscommissie Noordkop (RRN) 1 juni 2023

BLOG: Verslag regionale raadscommissie Noordkop (RRN) 1 juni 2023

BLOG: Verslag regionale raadscommissie Noordkop (RRN) 1 juni 2023

Afgelopen donderdag was van onze fractie Netty Kolsteeg en Gerrit Kooij aanwezig bij de regionale raadscommissie Noordkop (RRN)
 Netty schreef hierover onderstaand verslag⤵️
RRN d.d. 1 juni 2023 te Schagen
De burgemeester, mevrouw Kampen, was onze voorzitter en heette ons allen welkom. Er hing zonder meer een vrolijke, gezellige sfeer in de raadskamer.
Er werd aangekondigd dat er na het eerste gedeelte, het financiele gedeelte, een motie zou worden
Ingediend door de gemeente Losser, over CAO sociale werkvoorziening.
De jaarrekening werd besproken, één punt sprong er wat mij betreft uit en dat is de zorg over het weerstandsvermogen van de gemeenten. Er is door het kabinet extra geld verschaft voor de inflatie.
Van dit bedrag is er geld overgebleven begrijp ik. De zienswijzen van de 4 gemeenten lopen hierover uiteen. De enige gemeente die dit geld niet wil terugstorten in de gemeentekas is Schagen, hierdoor wordt incidenteel geld structureel gebruikt.
 
De gemeente Schagen stelt dat dit een uitzondering is wat hun betreft, er zijn diverse zaken die de kant van de gemeenten opkomen, zoals inflatie, hogere lonen, asielzoekers, energiekosten en vertraging indexatie. Ik spreek hier geen oordeel over uit, echter één punt viel mij positief op en dat is dat deze burgemeester vindt dat iedere gemeente recht heeft op een eigen zienswijze. Ook is er de intentie om een commissie samen te stellen waarin iedere gemeente zijn afvaardiging heeft.
 
Op sommige vragen waren niet direct antwoord maar die worden schriftelijk nagestuurd. Wat betreft het onderwerp GGD, kwam wethouder Belt voor de microfoon, helaas had hij nergens een antwoord op. Alles staat vermeld in de kadernota, dan gaat het over ambulances b.v. de reden dat er weinig te zeggen is is het feit dat Heerhugowaard/Langedijk nu Dijk en waard is geworden.
Den Helder heeft ook zijn eigen raadsrapporteur, die voor de microfoon kwam met pagina’s hele goede vragen, die ter plekke zijn beantwoord.
Regio Veiligheid is behandeld en ook de OD. Den Helder was ruimschoots vertegenwoordigd en zelfs onze burgemeester was aanwezig.
 
Na het eerste gedeelte werd de motie ingediend door gemeente Losser, dit gaat over ongelijkheid in lonen voor hetzelfde werk, deze motie is aangenomen.
Nu kwam het gedeelte van de NAM, gepresenteerd door de directeur van de NAM, over blauwe waterstof. Korte samenvatting is dat de overheid erg enthousiast is over deze plannen, dat er velden met windmolens gaan worden gebouwd op onze mooie Noordzee, dat er stellig werd gezegd dat de Groninger gasvelden dichtgaan en dat er ook geen gas meer uit de Noordzee gaat worden gewonnen, ook zullen er in de toekomst, 2030 geen benzine auto’s meer rijden alleen elektrische auto’s, er werden nog een aantal goede vragen door een aanwezig raadslid DH gesteld, echter daar was geen echt feitelijk antwoord op, het blijft een beetje koffiedik kijken.
Ook heeft het kabinet gesteld dat wij in 2050 alle CO2 die wij nu uitstoten uit de lucht moeten halen en ook werd er gesteld hoe belangrijk het is dat wij de doelen 2030 halen. Eind dit jaar krijgen wij het haalbaarheidsrapport te zien.
 
NAM is ook uitgenodigd om deze presentatie te geven voor de raad in Den Helder. Waterstof is goed maar ik kan me persoonlijk niet vinden in de manier waarop men dit wil verkrijgen.
Hierna werd er nog de wijziging wet gemeenschapsregelingen besproken, daar stond niets verontrustends in, kennelijk werken de gemeenten al geruime tijd volgens dit concept.
Tot zover
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER