2023 juli 06 In de raad van Den Helder staan niet alle neuzen dezelfde kant op wat financiële steun aan De Nollen betreft

In de raad van Den Helder staan niet alle neuzen dezelfde kant op wat financiële steun aan De Nollen betreft

In de raad van Den Helder staan niet alle neuzen dezelfde kant op wat financiële steun aan De Nollen betreft

Komende maandag dienen wij een verzoek (amendement)om de Nollen investering te schrappen.
💙Daarnaast dienen wij ook een motie in om de Nollen uit het beleidskader cultuur te halen.
Het NHD Schreef over ons amendement waarbij de Stadspartij Den Helder aansluit👍

In de raad van Den Helder staan niet alle neuzen dezelfde kant op wat financiële steun aan De Nollen betreft
Delano Weltevreden
Vandaag
DEN HELDER
In de Helderse volksvertegenwoordiging zijn de meningen verdeeld over de door het college gewenste financiële steun aan kunstproject De Nollen. Ook binnen de coalitie staan niet alle neuzen dezelfde kant op. Maandag wordt duidelijk hoe de vlag erbij hangt.
Burgemeester en wethouder stellen voor 1,2 miljoen euro te reserveren voor de afronding van totaalkunstwerk De Nollen van wijlen Rudi van de Wint.
Stichting De Nollen heeft een plan opgesteld om tot afronding van het totaalkunstwerk te komen. Onderdeel van het project is de afbouw van het museum nabij treinstation Den Helder Zuid.

Fondsen
De uitvoeringskosten zijn vooralsnog begroot op 8 miljoen euro. Burgemeester en wethouders willen 15 procent van dat bedrag reserveren, dat is 1.2 miljoen euro. Om fondsen te kunnen werven is cofinanciering vanuit de gemeente noodzakelijk, zegt het college.
 
Afronding van het totaalkunstwerk De Nollen is volgens het college van belang in relatie tot de woningbouw rondom Station Zuid, zodat het gebied zijn geheel wordt ontwikkeld. Daarnaast draagt De Nollen volgens het stadsbestuur bij aan het onderscheidend vermogen van Den Helder op het gebied van toerisme, erfgoed, natuur en cultuur.
Behoorlijk Bestuur (oppositie, vier zetels) en Stadspartij (coalitie, twee zetels) vinden dat dit voornemen uit de kadernota moet worden geschrapt. Zij vinden dat het geld beter geïnvesteerd kan worden in onderwijs, gezondheidszorg en sociale voorzieningen.
Cultuurwethouder Fotigui Camara ontraadt het amendement. ,,De Nollen is van waarde voor Den Helder.’’ De 1.2 miljoen betreft een reservering, benadrukt hij. Dat geld wordt alleen beschikbaar gesteld als andere fondsen de rest van de benodigde 8 miljoen euro toezeggen. Fractievoorzitter Sylvia Hamerslag van BB houdt echter vast aan het amendement. Het wordt maandag samen met Stadspartij ingediend.

Fractievoorzitter Harrie van Dongen van Stadspartij zegt dat zijn fractie de meerwaarde van De Nollen niet ziet: ,,Met De Nollen zijn we lang genoeg bezig. Er wordt keer op keer beterschap beloofd, maar wij zien dat niet gebeuren.’’
Lees ook: ’Huidige inwoners Den Helder moeten ook kunnen profiteren van bezoek aan kunstproject De Nollen’
Coalitiepartijen PvdA, D66, CU en GL vinden echter wél dat het geld voor De Nollen een goed idee is. Zij vinden dat het bedrag in termijnen beschikbaar moet worden gesteld en dat er voorwaarden aan verbonden moeten zijn. Ook moet de stichting met een tegenprestatie komen die meer voordelen heeft voor de inwoners van Den Helder en die hen meer bij het totaalkunstwerk betrekt.

In de oorspronkelijke motie van PvdA stond dat een afgevaardigde van de gemeente zitting moest nemen in een voor De Nollen op te richten Raad van Toezicht. Dat was het enige punt van de motie waar wethouder Camara niet achter stond. Hij vindt het geen goed idee dat de gemeente naast subsidiegever ook toezichthouder is. Dat doet de gemeente namelijk ook niet bij andere organisaties, bijvoorbeeld Stichting Erfgoed, Regio Noordkop en Stichting Museumhaven. Er zijn volgens de wethouder voldoende mogelijkheden om een vinger aan de pols te houden. PvdA heeft het punt over een raad van toezicht daarom laten vallen.

✅Referendum
Behoorlijk Bestuur dient maandag een motie in over de Seasaw en het plan voor woningen aan de voet van de zeedijk. Daar moet een referendum over worden gehouden, vindt de fractie van Sylvia Hamerslag. Samen Actief overweegt een motie in te dienen voor een referendum over De Nollen en de Seasaw.
Een schaalmodel van het museum dat nu onafgebouwd naast het treinstation staat.
Een schaalmodel van het museum dat nu onafgebouwd naast het treinstation staat.
© archieffoto RedMouse
May be an image of 3 people and text that says '10 Noordhollands Dagblad In de raad van Den Helder staan niet alle neuzen dezelfde kant op wat financiële steun aan De Nollen betreft Een schaalmodel van het museum dat nu onafgebouwd naast het treinstation staat. archieffoto RedMouse'

 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER