2023 juli 11 Helders Steunfonds met nog 2,5 miljoen euro wordt opgeheven. ’Is GroenLinks knettergek geworden?

Helders Steunfonds met nog 2,5 miljoen euro wordt opgeheven. ’Is GroenLinks knettergek geworden?

Helders Steunfonds met nog 2,5 miljoen euro wordt opgeheven. ’Is GroenLinks knettergek geworden?

Afgelopen maandag brachten wij enkele moties in stemming.
Moties die bedoeld zijn om inwoners tegemoet te komen.
Zelfs de moties peildatum energietoeslag (financiële situatie hanteren voor het jaar waar de toeslag voor wordt aangevraagd) en deze energie toeslag eerder toekennen ( dus voordat het toegezegde geld vanuit Den Haag gestort is, zoals meerdere gemeentes wel doen, oa Hollands Kroon) vonden geen meerderheid.
 
❌Ook onze vraag om inwoners tegemoet te komen in de kosten grondwater problematiek werd verworpen.
onderaan ziet u het stem gedrag.
Het NHD schreef hier over het volgende⤵️
Helders Steunfonds met nog 2,5 miljoen euro wordt opgeheven. ’Is GroenLinks knettergek geworden?
Delano Weltevreden
 
DEN HELDER
Het Helders Steunfonds is op initiatief van GroenLinks opgeheven. Volgens de fractie zijn de coronacrisis en de energiecrisis voorbij en is het onwenselijk om de bestemmingsreserve in stand te houden.
Er zit nog zo’n 2,5 miljoen euro in het fonds. ,,Is GroenLinks knettergek geworden?’’, vroeg Michel Pastoor van Fractie Pastoor (FP) zich af.
De gemeenteraad heeft het Helders steunfonds in 2020 ingesteld om de negatieve gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Instellingen en bedrijven die in de knel kwamen, konden bij het fonds aankloppen. In 2022 is het Steunfonds uitgebreid en ingezet om de financiële en maatschappelijke gevolgen van de hoge inflatie en de energiecrisis te helpen verzachten.
Lees ook: Geld beschikbaar voor culturele organisaties in Den Helder die klappen kregen van corona

Michel Pastoor van FP snapt niet waarom GL dit voorstel deed. Zeker nu ondernemers op Willemsoord fors meer moeten betalen voor hun energie en zij zijn geconfronteerd met naheffingen van tienduizenden euro’s. ,,Dit steunfonds kan daar uitermate goed voor gebruikt worden.’’

Cultuurfonds
GL wil graag dat een sport- en cultuurfonds wordt opgericht voor volwassenen die onder het sociaal minimum leven en zelf het geld niet hebben voor sport- en culturele activiteiten. Pastoor: ,,GroenLinks vindt schilderijen kijken dus belangrijker dan mensen helpen?’’
Fractievoorzitter Marije Boessenkool van GL vindt de vraag of haar partij knettergek is geworden ’onzinnig’. Het steunfonds is volgens haar niet bedoeld om de gevolgen te verzachten die zijn veroorzaakt door het afsluiten van een te duur energiecontract door Willemsoord BV.
Lees ook: Twee miljoen euro zat in het Helders noodfonds in verband met de coronacrisis. 1,2 miljoen euro blijft in de gemeentelijke portemonnee

Haar fractie vindt dat op zo kort mogelijke termijn moet worden geïnventariseerd welke instellingen, buurtcentra en verenigingen nog aanspraak kunnen maken op een bijdrage uit het steunfonds. Het geld dat overblijft moet in de algemene reserve worden gestort. Van de dertig aanwezige raadsleden stemden twintig voor de motie van GL. Behoorlijk Bestuur, PVV, FP en Samen Actief stemden tegen.

Energietoeslag
Behoorlijk Bestuur had voorgesteld om de energietoeslag van vijfhonderd euro voor dit jaar alvast uit te keren en daar het steunfonds voor te gebruiken. Alleen PVV, Stadspartij en Fractie Pastoor steunden die motie. BB wilde ook iets betekenen voor mensen met een laag inkomen. De energietoeslag geldt alleen voor mensen die tot 120 procent van het sociaal minimum verdienen. De fractie van Sylvia Hamerslag wijst er op dat ook mensen met een inkomen tot 130 procent van dat minimum door de inflatie in financiële problemen komen. BB stelde voor om ook deze groep in aanmerking te laten komen voor een energietoeslag uit het Helders Steunfonds. Alleen PVV steunde deze motie.’
BB stelde ook voor om grondwaterproblematiek aan het steunfonds toe te voegen. Inwoners die last hebben van hoge grondwaterstanden zijn volgens BB veel geld kwijt aan de gevolgen daarvan. De gemeente zou hen in die kosten tegemoet kunnen komen, vindt de fractie. PVV en twee leden van FP stemden met BB mee, de rest van de raad stemde tegen.
 
Lees ook: Nieuw riool in Helderse Ooievaarstraat komt er in juli. ’We zijn als de sodemieter aan de slag gegaan na alle meldingen

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER