2023 september 05 NHD: Diverse Helderse raadsfracties blijven erbij: ’Wij willen integriteitsschendingen bespreken met een externe vertrouwenspersoon’

NHD: Diverse Helderse raadsfracties blijven erbij: ’Wij willen integriteitsschendingen bespreken met een externe vertrouwenspersoon’

NHD: Diverse Helderse raadsfracties blijven erbij: ’Wij willen integriteitsschendingen bespreken met een externe vertrouwenspersoon’

Gisteravond stond het protocol integriteit politieke ambtsdragers op de agenda
Na afloop sprak onze fractievoorzitter Sylvia Hamerslag met de krant
Noord Hollands Dagblad schreef vandaag hierover⤵️
 
Delano Weltevreden
DEN HELDER
GroenLinks, Samen Actief, PVV, Behoorlijk Bestuur en Fractie Pastoor houden vast aan het aanstellen van een externe vertrouwenspersoon met wie mogelijke integriteitsschendingen kunnen worden besproken.
Burgemeester Jan de Boer en raadsgriffier Menno Huisman zeggen in een memo aan de gemeenteraad dat een externe vertrouwenspersoon niet nodig is. Wie overweegt melding te maken van een mogelijke integriteitsschending door een Helderse politiek ambtsdrager, kan bij De Boer en Huisman terecht.

✅,,Als één fractie zich niet lekker zou voelen bij het huidige voorstel, zouden we al een externe vertrouwenspersoon moeten aanstellen’’, vindt Sylvia Hamerslag (Behoorlijk Bestuur).

Geen geld
Het protocol dat moet worden gevolgd bij eventuele integriteitsschendingen is maandag besproken door de raadscommissie bestuur en middelen. Marja Timmer (GL) denkt dat een externe vertrouwenspersoon de gemeente geen geld hoeft te kosten. Bijvoorbeeld als buurgemeenten elkaars vertrouwenspersonen gebruiken. Haar fractie hecht aan een externe vertrouwenspersoon. ,,Als je overweegt een integriteitsmelding te doen is het fijn als een vertrouwenspersoon naast je staat.’’ Zij vindt de burgemeester als vertrouwenspersoon niet handig, omdat hij daarna moet beoordelen of er een onderzoek moet worden ingesteld.
PVV wil ook een externe vertrouwenspersoon’’, zegt Frank Feeburg. Vooral omdat er allerlei vooroordelen over de partij bestaan is het volgens hem handig om een buitenstaander als vertrouwenspersoon aan te stellen.
Harrie van Dongen (Stadspartij) vindt een externe vertrouwenspersoon niet nodig. ,,Je hebt de vrijheid om iemand mee te nemen. Die zou je ook een externe vertrouwenspersoon kunnen noemen.’’

Ten dele
✅Hamerslag kan daar maar ten dele in meegaan. ,,Ik kan me situaties voorstellen waarin je liever niet met mannen praat, maar met een vrouw. Bovendien is het fijn om iemand te hebben die kennis van zaken heeft.’’ Haar fractie wil in de komende raadsvergadering een voorstel doen om een externe vertrouwenspersoon aan te stellen.

Het protocol gaat over integriteitsschendingen door politieke ambtsdragers. De burgemeester is de hoeder van de bestuurlijke integriteit. Hamerslag wilde van hem weten hoe raadsleden worden beschermd wanneer externe partners van de gemeente zich tegenover hen niet integer gedragen. ,,Ik ben als vrijwilliger van een organisatie door een vertegenwoordiger van een externe gemeentelijke partner aangesproken op onder meer mijn raadslidmaatschap. Terwijl mijn raadslidmaatschap daar absoluut niets mee te maken heeft. Er werden ook andere dingen bijgehaald die niets met mijn vrijwilligerswerk te maken hebben. Ik vond dat heel onprettig en intimiderend.’’
Burgemeester De Boer vond de commissievergadering niet de juiste plek om deze zaak te bespreken. Hij heeft Hamerslag uitgenodigd om er onder het genot van een kop koffie met hem over te praten.

Sylvia Hamerslag.
© archieffoto RedMouse
May be an image of 1 person and text that says 'Noordhollands Dagblad Premium Diverse Helderse raadsfracties blijven erbij: 'Wij willen integriteitsschendingen bespreken met een externe vertrouwenspersoon' Sylvia Hamerslag. © archieffoto RedMouse'

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER