2023 september 21 Ingezonden brief; Financiële Miskleun bij Erfgoed Den Helder

Ingezonden brief; Financiële Miskleun bij Erfgoed Den Helder

Ingezonden brief; Financiële Miskleun bij Erfgoed Den Helder

De recente financiële sores bij de Stichting Erfgoed Den Helder en Willemsoord BV roepen terecht vragen op over het beheer van ons cultureel erfgoed. Het lijkt erop dat er sprake is van een grove miskleun in het financiële beleid van deze organisaties, en dat roept om scherpe politieke taal.

Ten eerste, de subsidies. De Stichting Erfgoed Den Helder en Willemsoord BV vragen maar liefst €1,7 miljoen aan subsidie voor 2024, terwijl er oorspronkelijk slechts €900.000 was gereserveerd in de gemeentelijke begroting. Dat is een overschrijding van bijna €800.000! Het lijkt erop dat deze organisaties zonder enige schroom extra geld eisen zonder fatsoenlijke verantwoording.

Ten tweede, het liquiditeitsprobleem. In juli werd geconstateerd dat er een liquiditeitsprobleem was bij de Stichting Erfgoed Den Helder. Dat betekent dat ze simpelweg niet in staat zijn om hun rekeningen te betalen. Ze vragen nu €660.000 aan de gemeente om dit tekort te dekken. Dit is een ernstig falen van financieel beheer.

En ten derde, de onderzoeken. Het college wil wachten op de resultaten van een onderzoek naar de financiële situatie en de organisatiestructuur voordat ze een beslissing nemen over de subsidies. Dit lijkt een vertragingsmanoeuvre om de verantwoordelijkheid te ontlopen. De gemeenteraad behandelt de begroting al op 1 november, dus als er extra geld wordt toegekend aan deze organisaties, zal dat hoogstwaarschijnlijk leiden tot een begrotingsgat of een aanslag op de reserves van de stad.

Het wordt tijd dat de verantwoordelijken in deze organisaties ter verantwoording worden geroepen. We kunnen niet toestaan dat ons cultureel erfgoed wordt verwaarloosd terwijl er onverantwoorde financiële beslissingen worden genomen. Het is hoog tijd voor transparantie en verantwoordelijkheid in het beheer van ons erfgoed. De gemeente moet geen blanco cheques uitdelen, maar eisen dat er verantwoord wordt omgegaan met ons belastinggeld. Deze financiële miskleun mag niet ongestraft blijven. Het is tijd voor actie en verandering.

 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER