2023 oktober 22 Regio Noordkop onderzocht> Kwart lokale politici in de Noordkop is wel eens bedreigd

Regio Noordkop onderzocht> Kwart lokale politici in de Noordkop is wel eens bedreigd

Regio Noordkop onderzocht> Kwart lokale politici in de Noordkop is wel eens bedreigd

Regelmatig worden gemeenteraadsleden heftig benaderd. Dit gebeurd soms fysiek en heel vaak op sociale media.
Dit kan tot gevolg hebben dat steeds minder mensen zich verkiesbaar willen stellen om uw belangen en standpunten te behartigen.
Je kan op inhoud van mening verschillen en hierover discussiëren.
Zorg dat iederen zijn of haar mening kan uiten en hou het veilig.
Lianne Snel van Regio Noordkop hield hierover een enquête en schreef over de uitkomsten hiervan onderstaand artikel. ⤵️
Kwart lokale politici in de Noordkop is wel eens bedreigd
Noordkop – Uit berichtgeving van landelijke media blijkt dat politici steeds vaker te maken hebben met scheldpartijen, intimidaties, bedreigingen en zelfs fysieke confrontaties. Een zorgwekkende ontwikkeling. Regio Noordkop en Noordkop Centraal vroegen aan wethouders en raadsleden uit de Kop van Noord-Holland wat zij meemaken aan intimidaties en hoe zij daarmee omgaan.
Van de in totaal 105 wethouders en raadsleden in de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Schagen, reageerden er 52. Uit de antwoorden blijkt dat een kwart van hen wel eens is bedreigd, geïntimideerd of op andere manieren lastiggevallen vanwege zijn of haar politieke werk en/of overtuigingen. Dit gebeurt het meeste in Den Helder, daarna in Schagen en het minste in Hollands Kroon.

Den Helder
Van de 24 respondenten uit de gemeente Den Helder zeggen acht wel eens bedreigd, geïntimideerd of lastiggevallen te zijn. Vijf Helderse politici zijn zelfs wel eens op hun thuisadres benaderd omdat mensen het niet eens waren met hun politieke overtuigingen. ✅Zo zijn bij Sylvia Hamerslag, fractievoorzitter van Behoorlijk Bestuur, ooit eieren tegen het raam gegooid. Een ander raadslid uit Den Helder vertelt dat hij regelmatig tijdens het boodschappen doen wordt uitgescholden “voor van alles en nog wat” en dat zijn autoband tot drie keer aan toe is lek gestoken.
Wat ook wordt aangehaald zijn telefonische bedreigingen en intimiderende berichten via de mail of op sociale media. “Schijnbaar is het ‘normaal’ om op sociale media raadsleden compleet onderuit te halen, te intimideren, schofferen, bedreigen, et cetera. Geregeld zie ik reacties die mijns inziens veel te ver gaan. Het nare hiervan is dat dit vaak anoniem of onder een fake account gebeurt”, zegt een raadslid die zelf ook liever anoniem wil blijven. Bijna de helft van de respondenten uit Den Helder gaf aan anoniem te willen blijven. Dat zegt iets over de gevoeligheid van het onderwerp en wellicht de angst voor nog meer narigheid.

Stoppen met politiek?
Wat voor impact hebben de verschillende vormen van intimidatie op de lokale politici in het uitvoeren van hun politieke werkzaamheden? Zes respondenten (van alle drie de gemeenten) gaven aan dat zij hun standpunt wel eens voor zich hebben gehouden vanwege mogelijke bedreigingen of intimidaties. De wethouders en raadsleden is ook gevraagd of zij wel eens overwegen te stoppen met hun politieke werk vanwege de bedreigingen of intimidaties die zij ontvangen. Drie personen zeiden “ja”.
Echter, de meeste lokale politici uit de Noordkop laten zich niet zomaar van hun stuk brengen. Lars Dignum, fractievoorzitter van JESS Lokaal in Schagen, erkent dat dit de minder leuke kant van politiek werk is, die er helaas bij hoort. “Soms zijn zaken intimiderend en aanschouw je dan meer, maar ik ga geen andere mening verkondigen door intimidaties”, zegt hij. ✅Zo vertelt ook Gerrit Kooij (raadslid in Den Helder): “Ik laat mij niet intimideren of manipuleren om te stoppen met waarvoor ik de politiek in ben gestapt en dat is het beste te doen voor de stad en de stem van de mensen die op mij gestemd hebben te vertegenwoordigen.”

D66
Een andere opvallende bevinding is dat meerdere lokale D66-ers aangaven dat zij worden geconfronteerd met negatieve uitingen met betrekking tot de landelijke D66. “Vooral in relatie tot mijn huidig partijleider, Sigrid Kaag, word ik regelmatig voor de raarste dingen uitgemaakt op straat”, zegt de fractievoorzitter van de D66 in Den Helder, Stefan Milatz. Zijn partijgenoot Hans Verhoef verwijst naar een e-mail met de opmerking dat “wij (=D66) een landverraders partijtje zijn”. Ook Judith de Git, D66-er in Hollands Kroon, leest regelmatig onvriendelijke reacties op sociale media onder D66-publicaties.
Om te eindigen met een positieve noot: gelukkig zijn er ook (75%) wethouders en raadsleden die nog nooit te maken hebben gehad met bedreigingen of andere vormen van intimidaties. Mirjam van Musscher, raadslid van de PvdA in Schagen, vindt het “belangrijk om dit geluid te laten horen, zodat er geen eenzijdig beeld ontstaat.
May be a graphic of text that says 'Ik ben wel eens bedreigd, geïntimideerd of op andere manieren lastiggevallen vanwege mijn politieke werk en/of overtuigingen. 52 antwoorden 75% Ja Nee 25%' 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER