2023 november 13 Behoorlijk Bestuur maakt zich grote zorgen over de capaciteitsproblemen bij energienetbeheerder Liander

Behoorlijk Bestuur maakt zich grote zorgen over de capaciteitsproblemen bij energienetbeheerder Liander

Behoorlijk Bestuur maakt zich grote zorgen over de capaciteitsproblemen bij energienetbeheerder Liander

Wij hebben deze week vragen gesteld over het elektriciteitsnet.
Buiten het feit dat wij de hele energie transitie kritisch bekijken, blijkt steeds meer dat het elektriciteitsnet een groot capaciteitsproblemen heeft. Dit heeft gevolgen voor onderandere bouwprojecten en plannen.
Regio Noordkop schreef hierover ⤵️
Den Helder – Behoorlijk Bestuur maakt zich grote zorgen over de capaciteitsproblemen bij energienetbeheerder Liander. De fractie wil weten wat deze problematiek voor invloed heeft op nieuwbouw en renovatieprojecten in de binnenstad van Den Helder en voor andere wijken, zoals De Schooten, Julianadorp en Nieuw Den Helder. BB vreest dat veel projecten vertraagd zullen worden opgeleverd, omdat ze niet kunnen aansluiten op het elektriciteitsnet.
 
Uit berichtgeving van Liander blijkt dat er risico is op structurele congestie in het verzorgingsgebied van elektriciteitsverdeelstations Den Helder De Schooten en Den Helder Vogelwijk. Dat betekent dat de vraag naar transport van elektriciteit daar groter is dan de transportcapaciteit van het net. Anders gezegd: de maximale hoeveelheid elektriciteit die verplaatst kan worden over het net, is bereikt. “We gaan in dit gebied de capaciteit van het bestaande net uitbreiden, maar de netuitbreiding zal naar verwachting niet op tijd klaar zijn om in alle huidige transportverzoeken te voorzien”, schrijft Liander.
 
Behoorlijk Bestuur heeft het college gevraagd sinds wanneer zij bekend zijn met de problematiek die Liander beschrijft en wat het college met deze wetenschap heeft gedaan. Ook vraagt BB: “Wat heeft dit voor invloed op de sloop van de Kroonpassage en het kunnen verplaatsen van de huidige bedrijven naar het voormalig V&D gebouw?” De fractie voorziet nadelige gevolgen voor de oplevering van het oude V&D gebouw in de Beatrixstraat.
Liander geeft aan dat het uitbreiden van de capaciteit op verdeelstation Den Helder Vogelwijk naar verwachting in het eerste kwartaal van 2032 klaar is. In De Schooten worden de werkzaamheden gefaseerd tussen 2023 en het vierde kwartaal van 2028 afgerond.

 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER