2023 december 01 GASTSCHRIJVER: Weer een week van verbazing

GASTSCHRIJVER: Weer een week van verbazing

GASTSCHRIJVER: Weer een week van verbazing

GASTSCHRIJVER:
Beste politiek geïnteresseerden,
Weer een week van verbazing;

1. De aangeboden kadernota aan de Helderse gemeenteraad lijkt meer op een politieke klucht dan serieus bestuur. Luister nou eens, mensen van Den Helder: jullie raad is veranderd in een stel jaknikkers, die alles slikken wat het college op tafel gooit. En dat is geen compliment.
Laten we even duidelijk zijn: vanaf 2026 krijgen gemeenten minder geld van de overheid voor taken zoals jeugdzorg. Dat is al een probleem op zich. Maar wat doet de Helderse raad? Ze negeren simpelweg het advies van de Vereniging Nederlandse Gemeenten om deze tekorten te laten zien in de begrotingen. In plaats daarvan vragen ze om een sluitende begroting en laten het college zweten om 8,5 miljoen te bezuinigen. Maar wat krijgen ze? Een lijstje met halfbakken ideeën, zoals het uitstellen van de wildopvang bij De Helderse Vallei en het niet bouwen van een fietsenstalling in het stadscentrum.
Waarom worden er geen duidelijke keuzes gemaakt over waarop bezuinigd moet worden? Waar blijft de discussie over projecten als Seasaw, De Nollen, Quelderduijn en de verbonden partijen? Dit zijn zaken die serieus geld kosten. De raad laat zich voor de gek houden met onuitgewerkte voorstellen en besluit uiteindelijk toch maar het college te volgen. Zo komt er dus geen sluitende meerjarenbegroting.
En laten we niet vergeten wat dit betekent voor de inwoners van Den Helder. Ze worden geconfronteerd met een stadsbestuur dat meer bezig is met politiek gekibbel dan met het nemen van verantwoordelijke beslissingen. Het vertrouwen in het lokale bestuur zal hierdoor alleen maar afnemen. Deze kadernota laat zien dat het college de dienst uitmaakt en de raad volgt gedwee, ondanks al hun grote woorden over amendementen en moties.
Kortom, de Helderse gemeenteraad moet eens goed in de spiegel kijken. Wil je echt het verschil maken voor de stad en haar inwoners, dan moet er kritischer en transparanter gehandeld worden. Stop met het blindelings volgen van het college en begin met het maken van echte, doordachte keuzes. Want zoals het nu gaat, is het een treurig toneelstuk dat niemand in Den Helder verdient.
2. Het is geen verrassing dat Ariane Hoog vertrekt als directeur van Willemsoord BV. Ze heeft de afgelopen jaren keihard gewerkt en de balans tussen werk en privé volledig verloren. Werkweken van tachtig uur zijn simpelweg onhoudbaar, en het is bewonderenswaardig dat ze het zo lang heeft volgehouden. Haar advies aan de gemeenteraad om de plannen voor een hotel en extra horecagelegenheden op Willemsoord voorlopig in de koelkast te zetten, is verstandig. Haar argumenten zijn helder:
Zij wijst terecht op de huidige situatie van Willemsoord, die vol zit met verschillende huurders met uiteenlopende behoeften. Het is volgens haar van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat bestaande bedrijven goed kunnen blijven functioneren voordat er nieuwe functies worden toegevoegd.
Sinds de komst van het stadhuis, is parkeren al een probleem en het behouden van gratis en gemakkelijk parkeren op Willemsoord is van groot belang, vooral voor bezoekers van buiten Den Helder.
Het is ook duidelijk dat de financiële situatie van Willemsoord BV en Stichting Erfgoed Den Helder niet overeenkomt met de ambities die zijn geformuleerd. Het is lovenswaardig dat Hoog heeft geprobeerd de organisatie te professionaliseren en meer grip te krijgen op de financiën. Zij heeft moeten knokken om dit duidelijk te maken aan het gemeentebestuur.

Haar vertrek is een wake-up call voor de gemeente om een pas op de plaats te maken en te zorgen dat de kerntaken van Willemsoord en de Erfgoed stichting helder worden gedefinieerd en financieel worden onderbouwd. Het is tijd voor de gemeente om verantwoordelijkheid te nemen en ervoor te zorgen dat Willemsoord een levendig en bloeiend terrein blijft, zonder dat de werkdruk ondraaglijk wordt voor degenen die er werken.
Mijn visie
May be an image of text that says 'Weer een week van verbazing'
 

 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER