2023 december 14 Transformatie V&D-pand loopt mogelijk vertraging op. Geen zekerheid over stroom voor winkels met een zware aansluiting

Transformatie V&D-pand loopt mogelijk vertraging op. Geen zekerheid over stroom voor winkels met een zware aansluiting

Transformatie V&D-pand loopt mogelijk vertraging op. Geen zekerheid over stroom voor winkels met een zware aansluiting

Vandaag werden onze vragen over het verloop van projecten en

afronding ervan in de gemeente Den Helder naar aanleiding van de
capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet van Liander beantwoord
✅Wij zullen deze morgen met u gaan delen

Vandaag schreef het NHD hierover onderstaand artikel⤵️
Transformatie V&D-pand loopt mogelijk vertraging op. Geen zekerheid over stroom voor winkels met een zware aansluiting
De metamorfose van het voormalige V&D-pand aan de Beatrixstraat loopt mogelijk vertraging op. Zolang er geen zekerheid is over de levering van stroom, is het nog maar de vraag of Woningstichting Den Helder aan de transformatie gaat beginnen.

Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van Behoorlijk Bestuur. Het elektriciteitsnet zit bomvol. Lange tijd was er in de regio Den Helder nog geen sprake van zogeheten netcongestie: wanneer het elektriciteitsnet overbelast en de transportcapaciteit onvoldoende is. Dat geldt zowel voor afname van elektriciteit als voor het terugleveren van zonne-energie.
Lees ook: Negen jaar wachten op aansluiting elektriciteitsnet. ’Lange tijd was dit theorie, nu de keiharde werkelijkheid’

Omdat netbeheerder Liander de levering van stroom niet in alle gevallen kan garanderen, maakt Behoorlijk Bestuur zich zorgen om de voortgang van allerlei renovatie- en nieuwbouwprojecten.
Transformatie
Een van die projecten is de transformatie van het voormalige V&D-pand. Op de begane grond moeten diverse winkels komen. De Blokker is een van de zaken die zich daar gaat vestigen. Op de bovenverdiepingen komen appartementen.
BB wilde van het college weten welke invloed de problemen met de levering van stroom hebben op de transformatie van het voormalige warenhuispand.

Het college zegt van Woningstichting Den Helder te hebben gehoord dat netbeheerder Liander nog geen toezegging heeft gedaan over de levering van stroom voor de bedrijven en woningen. Met name winkels die een zwaardere aansluiting nodig hebben kunnen nog geen aansluiting krijgen. Zolang daar geen zekerheid over is zal Woningstichting Den Helder niet starten met dit project, zegt het college. „De opdracht is verstrekt, maar we zijn nog aan het kijken of het stroomprobleem opgelost kan worden. Als dat niet het geval is, kunnen we niet bouwen, want dan bouwen we voor leegstand”, verduidelijkt Ronald den Boer van Woningstichting. De verbouwing is al wel gegund en de planning was om in februari te starten. Zonder zekerheid van stroom wordt dat opnieuw bekeken: ’acht jaar leeg laten staan is geen optie’. Ook het nieuwbouwproject Halter Bellevue langs de rand van het Bernhardplein is ’uiterst onzeker geworden’.

Tegenvaller
Dit is de zoveelste tegenvaller voor de Helderse woningcorporatie die een belangrijk aandeel heeft in de stadsvernieuwingsplannen. Onlangs meldde algemeen directeur Robbert Waltmann al in deze krant dat hij zich grote zorgen maakt over de voortgang van allerlei projecten.
Sporthal Quelderduijn bijvoorbeeld. Waltmann: „Voor 85 procent is er gewoon stroom, want die aansluitingen waren er ook al voor de verbouwing, dus de sporthal kan gewoon draaien.” Maar voor nieuwe kantoorruimte op de eerste verdieping kan Liander pas in 2032 stroom leveren.
Waltmann maakt zich vooral zorgen om woningbouw op plekken waar voorheen nog geen huizen stonden en dus ook geen aansluitingen zijn zoals de projecten Molenplein en Molenwerf. „Misschien dat de huizen een paar maanden later worden aangesloten, daar is nu nog geen duidelijkheid over. Maar ik vind dit alarmerend genoeg. Het is dan misschien een tijdelijk probleem maar tijdelijk kan wel tien jaar zijn.”
 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER