2024 januari 24 Video, Woordvoering: over ons amendement over wonen in winkelpanden

Video, Woordvoering: over ons amendement over wonen in winkelpanden

Video, Woordvoering: over ons amendement over wonen in winkelpanden

Afgelopen maandag hield onze fractievoorzitter woordvoering over ons amendement over wonen in winkelpanden. Gaandeweg de discussie bleek dat wat wij voor ogen hebben feitelijk al mogelijk is,

Het NHD schreef hierover onderstaand artikel⤵️
Delano Weltevreden
Het ’achterste deel’ van de Spoorstraat. Winkelpanden die daar leeg komen te staan, kunnen de bestemming wonen krijgen.
Wonen in winkel mag niet
LEEGSTAND College en raad wijzen voorstel van Behoorlijk Bestuur af
Michiel Wouters, wethouder;
Iemand kan dan forceren dat de bestemming wonen wordt
Het college en de gemeenteraad willen wonen op de begane grond van leegstaande winkels in het kernwinkelgebied niet toestaan.
Den HelderHet college wil dat in het kernwinkelgebied alleen winkels, horecabedrijven en bedrijven staan die van winkelen een belevenis maken. Het gaat om de Spoorstraat vanaf herenmodezaak Meneer de Jutter naar het treinstation, de Beatrixstraat en de Keizerstraat.
Behoorlijk Bestuur wilde dat de tekst van het Koersdocument Retail werd gewijzigd om wonen op de begane grond van leegstaande winkelpanden mogelijk te maken.
Hoewel in het amendement wordt verwezen naar het kernwinkelgebied bleek uit de toelichting van fractievoorzitter Sylvia Hamerslag dat zij de aanloopstraten bedoelt, de straten die naar het kernwinkelgebied leiden. Zoals het eind van de Spoorstraat.
 
Twaalf maanden
Als panden daar langer dan twaalf maanden leeg staan en er zich geen ondernemers voor melden, zou de gemeente moeten meewerken aan een eventueel verzoek van de pandeigenaar om er woonruimte van te maken, vindt BB.
Wethouder Michiel Wouters zegt dat wonen in het kernwinkelgebied mogelijk is, maar dan alleen boven winkels. Het doel van het gemeentelijk beleid is het terugdringen van leegstand en een concentratie van winkels in het kernwinkelgebied.
 
„Door een doorgaande winkellijn willen we het kernwinkelgebied aantrekkelijk maken voor het publiek.” Ondernemers in de aanloopstraten wordt gevraagd te verhuizen naar het kernwinkelgebied. De bestemming van de panden die zij achterlaten kan worden gewijzigd in wonen, zegt Wouters.
Wouters is zeker niet te vinden voor het voorstel om na een periode van twaalf maanden leegstand wonen op de begane grond van winkelpanden toe te staan.
 
„Door het twaalf maanden leeg te laten staan zou iemand die er belang bij heeft kunnen forceren dat de bestemming wordt gewijzigd in wonen.”
Behoorlijk Bestuur heeft het voorstel niet in stemming gebracht, omdat er geen meerderheid voor te vinden is en omdat wat de fractie wil eigenlijk al mogelijk is.
 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER