2023 februari 20 Stiltecentrum Donkere Duinen, zou in onze ogen een mooie invulling zijn voor het oude Sanatorium

Stiltecentrum Donkere Duinen, zou in onze ogen een mooie invulling zijn voor het oude Sanatorium

Stiltecentrum Donkere Duinen, zou in onze ogen een mooie invulling zijn voor het oude Sanatorium

1 februari jl opperde onze fractievoorzitter dat het goed zou zijn wanneer het oude sanatorium gebouw (Donkere Duinen) een mooie bestemming zou krijgen, het liefst dmv een mooi idee vanuit de samenleving.
Kort hierop werden zij geattendeerd op het feit dat er al een idee is en er zelfs een mooi uitgewerkt klaar ligt.
Lang verhaal kort, de week erna had zij een afspraak met Gert Jan Wit, één van de initiatiefnemers van dat plan.
Zij adviseerde hem om vooraal naar buiten te treden met zijn plan en er media aandacht voor te vragen.
Download hier het plan:1700-stiltecentrum-200711 Presentatie BOEZT Stiltecentrum Den Helder
Afgelopen zondag heeft onze partij dit plan aangeboden aan de agendacommissie met de vraag dit plan de agenderen voor de vergadering in april.
Vandaag schreef het NHD over het idee van een stiltecentrum, wat in onze ogen een zeer mooie invulling zou zijn⤵️
Ademtrainingen midden in de natuur. Het voormalige sanatorium in De Donkere Duinen kan een nieuw leven krijgen
Door deze poort moeten bezoekers straks naar het stiltecentrum gaan, hoopt Gert-Jan Wit.
© Foto RedMouse

Delano Weltevreden

DEN HELDER
Mensen die van heinde en verre naar Den Helder komen. Die door een ademtraining in De Donkere Duinen tot zichzelf komen en innerlijke rust vinden. Het is de droom van ondernemer Gert-Jan Wit.
Het voormalige sanatorium in het natuurgebied kan in zijn visie worden omgevormd tot een stiltecentrum dat volledig in de omgeving opgaat. ,,Ik ben al in 2018 met mijn plan naar de gemeente gestapt en wacht nog steeds op antwoord op de vraag of zij eraan willen meewerken of niet.’’
Gert-Jan Wit is slager van beroep maar heeft meer passies. Met Boezt, een bedrijf dat hij runt met nichtje Mickey Makelaar, geeft hij ademtrainingen. ,,Wij helpen mensen vrijer en ruimer te ademen, waardoor zij bewuster van hun eigen lichaam worden. Daardoor gaan wij ook bewuster door het leven’’, zegt Wit. Hij verzorgt ook koudetrainingen, op basis van de Wim Hof-methode.

In 2018 klopte hij bij het vorige college aan, vertelt Wit. Hij legde uit dat hij het sanatorium een tweede leven wil geven. Waar vroeger mensen werden behandeld die aan tuberculose leden, willen Wit en Makelaar ademsessies, yogalessen, interventies en koudetrainingen voor jong en oud verzorgen.

Gesprek
,,Ik heb een gesprek gehad met een van de wethouders’’, zegt Wit. ,,Nee, ik noem geen namen, dat vind ik niet netjes. De afgelopen jaren heb ik om de tafel gezeten met beleidsambtenaren en met stedenbouwkundigen. Er waren steeds andere vastgoedmanagers, ik heb dat plan dus drie keer moeten presenteren. Bij elkaar waren dat heel veel gesprekken. Landschap Noord-Holland is enthousiast over wat ik in De Donkere Duinen wil doen. Er hoeven voor dit plan geen bomen te worden opgeofferd.’’
Van de huidige vastgoedmanager kreeg Wit te horen dat ook anderen de gelegenheid moeten krijgen om met ideeën voor het sanatorium te komen. ,,Vorig jaar is er een openbare inschrijving geweest. Daar heeft verder alleen de Helderse Vallei op gereageerd.’’

Onlangs is het concept gepresenteerd van de Gebiedsvisie Mariëndal Donkere Duinen. In de presentatie van het concept wordt met één fotobijschrift naar het sanatorium verwezen: ’Atelier of praktijkruimte in oude sanatorium’. Gert-Jan Wit was stomverbaasd dat de commissie niet is verteld dat er een plan ligt voor het sanatorium en wat het inhoudt. ,,De gemeente hoopt dat inwoners met ideeën komen voor een nieuwe invulling van het sanatorium. Toen brak mijn klomp. Ik heb jaren geleden al een plan ingediend. Het lijkt alsof dat plan niet gezien mag worden.’’

Welke basis
Voordat hij zijn plan verder ontwikkelt, wil hij van de gemeente weten of en zo ja op welke basis hij van het sanatorium gebruik kan maken. ,,De eerste vraag is of ik het kan kopen of huren en zo ja voor welk bedrag. Voordat ik hier een investeringsbesluit over neem, moet ik weten hoe de gemeente dit zou willen aanpakken. Aanvankelijk kreeg ik te horen dat het vogelasiel eerst naar de Helderse Vallei moet. Op een bepaald moment was de kogel door de kerk over de wildopvang. Ik heb toen gevraagd hoe we ervoor staan. Daar heb ik nog geen antwoord op.’’
Hij heeft geen verstand van politiek, zegt Wit: ,,Ik ben ondernemer. Als iedereen ergens enthousiast over is, maken we een plan van aanpak en voeren we het uit. Na vijf jaar had ik verwacht dat er op het stadhuis serieus naar mijn plan was gekeken en dat daar uitsluitsel over was gegeven.’’
Delen van het sanatorium kunnen worden hergebruikt, heeft Wit in overleg met KJK Architecten vastgesteld. Het entreegebouw/kantoor en het toiletgebouw zouden goed te restaureren zijn. Het toiletgebouwtje kan opnieuw dezelfde functie krijgen. Het entreegebouw, ontdaan van de latere houten aanbouw en voorzien van een nieuwe aanbouw met gemeenschappelijke voorzieningen, kan weer functioneren als entree/receptie/kantoorruimte voor het stiltecentrum. De lighallen zijn verdwenen, maar er is voldoende beeldmateriaal beschikbaar om daar inspiratie uit te putten. Voor de bouw worden uitsluitend natuurlijke materialen toegepast. De gebouwen moeten een hoge isolatiewaarde hebben, bouwkundig goed in elkaar zitten en energieneutraal zijn.
Lees ook: Inwoners Den Helder voelen weinig voor verandering Mariëndal en Donkere Duinen. ’Als iedereen een beetje rekening met elkaar houdt, is het groot genoeg’
Het stiltecentrum zou niet groter worden dan het inmiddels verlaten gebouw van het vogelasiel, zegt de ondernemer. In de opzet die Gert-Jan Wit voor ogen geeft, kunnen gasten er overnachten in eenvoudige houten huisjes tussen de bomen. ,,Als de gasten overnachten, is de beleving optimaal. Na één sessie in het stiltecentrum moet je niet meteen terug hoeven naar de omgeving die je juist achter je wilde laten. De gasten kunnen hun auto parkeren bij Duinoord of bij de Helderse Vallei en kunnen worden opgehaald met een elektrisch aangedreven voertuig.’’

Het is maandag niet gelukt om van de gemeente een inhoudelijke reactie te krijgen.

Vergadering
✅Behoorlijk Bestuur heeft de agendacommissie van de gemeenteraad gevraagd het plan van Gert-Jan Wit op de agenda te zetten van de raadscommissie stadsontwikkeling en beheer. Het gaat om de vergadering van 5 april. Op 17 april moet de gemeenteraad een besluit nemen over de gebiedsvisie.

 

Behoorlijk Bestuur is met 7 gekozen zetels de grootste partij in de gemeenteraad van Den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER