2023 oktober 13 Onze aangenomen motie: Helderse boa’s mogen van de gemeenteraad geen hoofddoek, keppeltje of kruis dragen

Onze aangenomen motie: Helderse boa’s mogen van de gemeenteraad geen hoofddoek, keppeltje of kruis dragen

Onze aangenomen motie: Helderse boa’s mogen van de gemeenteraad geen hoofddoek, keppeltje of kruis dragen

NHD schreef over onze gezamenlijke en aangenomen motie
⤵️
Helderse boa’s mogen van de gemeenteraad geen hoofddoek, keppeltje of kruis dragen
Delano Weltevreden
DEN HELDER
Gemeentelijke handhavers (boa’s) mogen wat een raadsmeerderheid betreft tijdens hun werk geen religieuze kledingstukken of symbolen dragen.
De raad telt 31 leden. Van de 29 aanwezige raadsleden stemden twintig voor het voorstel van PVV en Behoorlijk Bestuur. GroenLinks, PvdA, D66, Stadspartij stemden tegen. Fractie Pastoor is verdeeld. Fractievoorzitter Michel Pastoor is tegen, de FP-raadsleden Mirjam Dijk en Leo van Esdonk stemden voor.
Volgens Vincent van den Born doen boa’s belangrijk werk en zijn zij het visitekaartje van de gemeente Den Helder. Als de boa’s religieuze kledingstukken of symbolen dragen kan dat volgens de PVV’er uitstralen dat zij niet voor alle inwoners en bezoekers even toegankelijk zijn. ,,Met alle gevolgen van dien.’’
Minister Yesilguz van justitie wil dat het uniform van boa’s dezelfde neutraliteit uitstraalt als die van de politie, zegt wethouder Michiel Wouters. ,,Zij is daarover in gesprek met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en vakbonden.’’ Wouters verwees naar een uitspraak van het Europese Hof van Justitie: het dragen van religieuze en ideologische kledingstukken kan niet zomaar verboden worden. ,,Het kan alleen onder heel strikte voorwaarden.’’
Wouters wees de raad er op dat de neutraliteit van de handhavers geborgd is in onder andere de opleiding die zij genieten en de ambtseed die zij moeten afleggen. Het college houdt in de gaten wat de gesprekken van de minister met de VNG en de vakbonden oplevert, zegt de wethouder. Hij vindt het vastleggen van beperkingen op dit moment voorbarig.
 
Rechten van de Mens
D66’er Stefan Milatz verwees naar een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens. Die zegt onder meer dat een werkgever een hoofddoekverbod niet mag baseren op vooroordelen van het publiek. En áls een werkgever naar religie verwijzende kleding wil verbieden moet de noodzaak worden aangetoond. Ook moet worden aangetoond dat het verbod in verhouding is met het nagestreefde doel.
Marja Timmers (GL) vindt dat neutraliteit uit het optreden van een boa blijkt: ,,De manier waarop een boa het publiek benadert zegt veel meer dan een hoofddoek of een pet.’’
CDA schaarde zich, net als VVD, achter de motie van PVV en BB. ,,Het had een CDA-motie kunnen zijn’’, zegt fractievoorzitter Edwin Krijns. Gezien de gesprekken van de minister is de motie van BB en PVV wellicht prematuur, zegt VVD’er Kees Visser: ,,Maar dan hebben we hier in elk geval het signaal afgegeven waar ook wij als VVD naartoe willen.’’
Afbeelding ➡️Helderse boa’s op de zaterdagmarkt.
Helderse boa’s op de zaterdagmarkt.
© archieffoto RedMouse
May be an image of 7 people and text that says '10 Noordhollands Dagblad Helderse boa's mogen van de gemeenteraad geen hoofddoek, keppeltje of kruis dragen HANDHAYI ELDERSE Aerdep nieuws visliefhebbersi JuGanG Helderse boa's op de zaterdagmarkt. © archieffoto RedMouse'

Behoorlijk Bestuur is met 7 zetels de grootste partij in de gemeenteraad van den Helder

Ons meldpunt klachten lokale overheid is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  uwmeldpunt@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

 

Ons meldpunt WMO Klachten is te bereiken via
(mailen heeft de voorkeur):
Email:  wmoklachten@gmail.com  
Mobiel:  0630525721

Of vul onderstaand contactformulier in

Contact ons, uw mening telt!

Na invullen op bevestigen klikken

Naam *

Email *

Onderwerp (optie)

Bericht aan ons


 Voor meer NIEUWS klik HIER


Wie zijn wij? klik HIER